Birds In Row, foto William Lacalmontie

Gris Klein

Het anonieme Franse trio Birds In Row is alweer sinds 2009 gaande. Spannende post-hardcore en screamo uit het 50.000 bewoners tellende Laval, die al vanaf debuut You, Me & The Violence vooral hun eigen plan trok. En dat resulteerde in flink wat aandacht in binnen-en buitenland, hoewel de opvolger lange tijd op zich deed wachten. We Already Lost The World zag in 2018 het levenslicht, en nu, vier jaar later kunnen we eindelijk Gris Klein verwelkomen. En met net een tour met Cult of Luna achter de rug, evenals vanavond een show in Leeuwarden te Neushoorn, goed moment voor een korte Q&A met de heren. Over Gris Klein, touren met Cult of Luna en natuurlijk de staat van de Franse hardcore scene.

Tekst: Merijn Siben 

Ha allen! Zonet is Gris Klein eindelijk gereleased. Al goede reacties gehad? 
”Tot nu toe echt positieve kritieken gekregen! Het is altijd stressvol om iets uit te brengen waar je je hart in hebt gestopt, vooral na de laatste twee jaar. Maar we zijn opgelucht met de respons.”

Gris Klein is opnieuw weer een brute plaat geworden mijn inziens. Hoe gaat het schrijfproces in zijn gang als band? 
”Vanaf het begin waren we het erover eens: alle muziek schrijven we met elkaar! En dat is ook de beste manier vinden we. We respecteren iemand die een eigen visie heeft, en dat met een band wil realiseren. Maar voor ons is het belangrijk dat we delen met elkaar, dat we een goede muzikale partnerschap hebben in het schrijven van een plaat of nummer.”

Ik kan me voorstellen dat het schrijfproces dan even duurt. Hoe verloopt het opnemen vervolgens? Gaat dat een stuk makkelijker? 
”Het was eigenlijk best wel lastig dit keer. Überhaupt in de studio zijn is niet het meest makkelijke moment, maar dit keer zat het niet helemaal lekker. We hadden gedoe met kapotte versterkers en cymbals, te weinig tijd en op veel momenten een wazig beeld van wat we wilden op technisch vlak. Erg moeilijk, maar toch zijn we ontzettend blij hoe Gris Klein eruit is gekomen.

Birds In Row, foto William Lacalmontie

En dan komt er ook nog eens een pandemie bij kijken, vooral tijdens het schrijven ook neem ik aan?
”Inderdaad! Bijna de volledige plaat vindt zijn oorsprong in de pandemie. Het is moeilijk te zeggen hoeveel invloed de lockdown precies had, maar flink wat in ieder geval. We zijn heel open op onze plaat, met teksten die over depressie en angst gaan, iets wat in de lockdown nog sterker aanwezig was. Het werd ook nog eens bemoeilijkt door de restricties, waardoor de amper konden repeteren.”

In ieder geval fijn dat er ondanks die ontberingen een dikke plaat uit is gekomen! En het resulteerde ook nog eens in een reeks shows met post-metalgiganten Cult of Luna, met support van Caspian. Hoe is dat tot stand gekomen? 
”We waren zowaar uitgenodigd door Cult of Luna zelf! Eigenlijk zijn de lijntjes best kort. Gris Klein is namelijk uitgebracht op Red Creek Recordings, het label dat Cult of Luna-gitarist Johannes Persson heeft opgezet met Alexis Sevenier. Dus het paste heel goed!”

Hoe was het om na twee jaar weer op tour te kunnen? Helemaal voor een band als Cult of Luna? 
”Gaaf, maar erg vermoeiend wel! Het was onze eerste tour in tweeëneenhalf jaar. De ritten waren ontzettend lang, dus dat hielp niet mee. Maar het was wel een genot om Cult of Luna en Caspian elke avond te zien, echt een flinke beloning!”

Birds In Row is ontstaan in Laval, een kleine stad in Frankrijk, in het Mayenne gebied. Hoe kijk je terug op de scene destijds? Waren er veel soortgelijke bands? 
”Totaal niet! We waren eigenlijk maar een stel kids die punk en metal wilden maken met elkaar. Toen we allerlei verschillende muziek gingen luisteren ontstond geleidelijk Birds In Row. Maar toch bleef het een beetje bij ons. Echt een scene was er helaas geen sprake van, hoewel je met As We Draw en Calvaiire wel een paar coole bands had in de regio!”

Ziet dat er nu iets beter uit, die Franse scene?
”Lastig te zeggen, vooral omdat er door twee jaar in een lockdown veel is veranderd. Hierdoor hebben we veel bands gemist of niet ontdekt. Wel zijn bands als Worst Doubt en Sorcerer lekker bezig die 90’s hardcore style terug te brengen. Toch, vandaag de dag blijven er altijd wel nieuwe bands komen in Frankrijk. Dat is tof, en we hopen die bands ook tegen te komen in de toekomst.”

Nu zitten jullie natuurlijk midden in een tourcyclus en de promo van de nieuwe plaat, met vanavond een show in Leeuwarden en morgen in Nijmegen. Hebben jullie ook al plannen voor 2023? Touren, nieuwe muziek, wellicht naar de VS? 
”Alledrie haha! Nieuws zal volgen, maar tot die tijd: check onze nieuwe plaat Gris Klein uit!”

Birds In Row is vanavond te zien met The Guru Guru in Neushoorn Leeuwarden, gevolgd door Merleyn te Nijmegen morganavond, tickets hier. Tevens is Gris Klein verkrijgbaar in diverse formats via Bandcamp en te streamen via Spotify hieronder: Deel dit artikel