Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de elfde keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor november maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Acrid, X-Raiders, Onhou, Ten Times A Million en Boskat. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Singlefeestje met X-Raiders, FFOOS en Black Monsoon
Het is duidelijk komkommertijd qua langspelers, want aan een hele hoop te gekke singles geen gebrek! Alles bespreken is onmogelijk, maar toch nog even een shout-out naar X-Raiders met Wasted, die de afspeellijst lekker opgefokt komt openen. FFOOSS weet met het vrolijke Gtbt zich weer in je kop te nestelen, terwijl Black Monsoon opnieuw met een te gekke single komt aanzetten in de vorm van het messcherpe Losing. Garagepunkende Popronde-sensatie Paracetamøl rost vrolijk verder met het ruige Hectic Coop. Verder heeft nieuwe post-metalband Illuster een veelbelovende eerste single uitgebracht met Iridescent, te gek! Van een ander staaltje is dan weer het Make It Stop van Ten Times A Million, met een juweeltje van een riff en een heerlijk catchy refrein. Voor de garage-afficionado’s zit het ook snor: Dr. FUTZ met Out, The Desmonds met Outkast en het prettig gestoorde Psychotic Lumberjacks met Pulsy Song.

Metal op je muil met Hibakusha, Acrid, The Monolith Deathcult en meer…
The Monolith Deathcult is weer terug met een grove nieuwe single. Connect the Dots is een vernuftige deathmetaltrack vol industriële en orkestrale foefjes, inclusief samples die de waanzin achter complottheorieën illustreren. Undawn werd een paar weken terug nog Video van de Week met Implode, een melodic metalcore track die natuurlijk niet in het Bruut Nationaal Product kan ontbreken. Thrashers halen hun hart op met Acrid en Villaintropist, met eerstgenoemde een heerlijke deathmetalstamper in Cur(s)e en laatstgenoemde met de traditionele trash van Invertebrate. Verder is er ook nog Hibakusha, die eerder deze maand een monsterlijke Meshuggah groove te pakken kreeg met Krakatoa. Verpletterende meuk, check ook die video:

Albums vers van de pers met Onhou, Baldrs Draumar en Blood of Kings
Laten we eerst maar beginnen met een drietal hardhittende helden uit het hoge noorden. Zo is smerig sludgend Onhou uit Groningen terug te vinden met Silence van nieuwe plaat Endling. Daarnaast heeft Dimaeon ook een vers album in Void, met de Nederlandstalige openingstrack Het Lijk Van Ons Bestaan terug te vinden in de lijst. Een vernuftige death metal track met een haast doomy geluid, bol van variatie en heerlijk scherpe riffs. Verder staat ook de hevig blastende openingstrack Friso van Baldrs Draumar in de lijst, geheel authentiek in de Friese taal. Het Haarlemse Blood of Kings heeft dan weer het dikste Nederlandse hardcorealbum van de maand uitgebracht met het lompe Defiance, Push Forward fungeert dan ook als verdienstelijke klap voor de harses. Tot slot staat Temple Renegade in de lijst met het proggy Enter Ilusion van het album The All Is None.

Ep’s in je face met Shuulak, I’ll Get By en Boskat
Jackpot! Boskat dropte een nieuwe ep deze maand, dus geniet je van een potje vuige rock met Casino. Heavy metalband Shuulak zagen we eerder dit jaar al terug in de BNP met Hunter’s Moon, maar nu slaan ze terug met Citrinitas, inclusief het Nevermore-achtige Altar of Gods. Lekker dit! Minstens zo lekker is de melodieuze hardcore van I’ll Get By, dat met Tiny Room een vettige ep uitbracht. Worth It hoor je terug op Spotify, dus doe jezelf een plezier met een luisterbeurt, omdat je het waard bent. Tot slot heeft Andy & the Antichrist een heerlijk slepende garagerock ep uitgebracht met This Was My Worst Decision. Een verstandig besluit om dan ook de track Rat Race in het Bruut Nationaal Product te knallen.

Verder nog: Sheverine met Blood Red Moon, R.C. Sullivan met I See JC in Your Cappucino, The Crooked met Reversed Evolution, Certain Animals met Automaton en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in november? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel