Niet te geloven! Het is februari 2024 en we vieren nog steeds Bandcamp Friday. Of weer, moeten we eigenlijk zeggen, want na een maandje pauze begin januari is het er nu weer. Maar dat was nog niet vanzelfsprekend gezien de ontwikkelingen bij Bandcamp waar we eerder al over spraken op deze plek. Maar ondanks een nieuwe eigenaar (Songtradr in plaats van Epic Games) en nog maar de helft van het personeel ziet het sympathieke muzikale platform voldoende ruimte om ook in 2024 het maandelijkse muziekfeestje te vieren.
19 juni 2020. Iets minder dan drie en een half jaar geleden dus: toen publiceerde Never Mind The Hype de eerste aflevering met heavy tips voor Bandcamp Friday. Dat fenomeen zelf bestond al iets langer, maar die ene keer in juni 2020 was bijzonder, want een deel van de opbrengst van die dag zou gedoneerd worden aan Black Lives Matter. De burgerrechtenbeweging die in de VS strijdt voor gelijke en eerlijke behandeling van mensen van kleur. Op dat moment stond de beweging vol in de belangstelling, vanwege hevige protesten tegen grof politiegeweld en Bandcamp vond dus dat het wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Wij dachten daar net zo over en de heavy tips voor Bandcamp Friday waren geboren.
Inmiddels is het voornaamste doel van Bandcamp Friday om de muzikanten een extra financieel steuntje in de rug te geven. Dit kun je, zoals we al vaak hebben uitgelegd, doen door via Bandcamp iets van je favoriete band of artiest te kopen. Een cd, een plaat, een T-shirt, of het digitale album om te streamen, dat maakt niet uit, Bandcamp roomt vandaag minder af dan ze normaal doen en dat betekent meer voor de makers. En zoals jullie ook al bijna vier jaar van Never Mind The Hype gewend zijn, helpen we jullie weer op weg met een mooie lijst harde en heavy tips, samengesteld door onze redactie. Hardcore, stoner, shoegaze, black metal en nog veel meer… Voor elk wat wils dus.
Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 27 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie.
MARTIJN WELZEN – REDACTEUR
Abhinanda
Legendarische hardcoreband die een dikke stempel op het Zweedse geluid van de jaren ’90 heeft gedrukt. Onlangs is bekend geworden dat de drie albums, plus een sloot aan bonusmateriaal 23 februari in een exclusieve vinylbox gaat verschijnen. En op Bandcamp zijn in de herfst van 2023 voor het eerst in jaren nieuwe songs verschenen.
Spaced
Weer eens veel te laat op het feestje aangekomen. Er staat al een nette discografie op de planken, maar met de aankomende plaat This Is All We Ever Get op Revelation Records (22 maart) pas ontdekt. Lekkere hardcore uit Buffalo.
PAUL LINDENBERG – REDACTEUR
Slow Crush – Aurora
Het Belgische Slow Crush wist al te verbazen op Soulcrusher, verzorgde onlangs support voor Amenra en speelt binnenkort op Grauzone. Slow Crush blijkt voor iedereen die van duister houdt een plek te hebben. Muziek die net zo ruimtevullend is als Slowdive, maar dan met een duisterdere inval die zich voor veel situaties leent.
SØWT – Things That Rhyme With Pain
Things That Rhyme With Pain is de nieuwe EP van SØWT. 1 februari uitgekomen, 2 februari in je Bandcamp Friday overzicht, met je neus op het nieuws. 11 maanden na het uitkomen van het album nieuwe muziek en een tour met Texoprint (voorheen Kalaalit Nunaat en To Adelaide) die nu bezig is! Vrijdagavond in Slachthuis Haarlem, zaterdag in Gebroeders De Nobel Leiden en later nog in Lelystad, Eindhoven en Hilversum. Worden ze net zo groot als Tramhaus?
Modder – The Great Liberation Through Hearing
Midden in een tour (de show is goed, geloof me) mag ook Modder wat aandacht. The Great Liberation Through Hearing is een album dat eerder dit jaar al een goede review kreeg van Never Mind The Hype en ook op Left of the Dial waren ze een noemenswaardig succesvolle afwijkende act. Twee volle zalen voor een sludgeband op een post-punk festival, dat kan alleen maar als het steen en steen goed is. Binnenkort nog in Patronaat Haarlem, De Peppel Zeist, Villa Anamma Gent en Pit Terneuzen. Wie niet kan wachten tot de show kan gelukkig de platen kopen op Bandcamp.
ROY WOLTERS – FOTOGRAAF
SLOWER – Slower
Wat er gebeurt als Monolord (Esben Willems), Lowrider (Peder Bergstrand), Year of the Cobra (Amy Barrysmith) en Fu Manchu (Bob Balch) samenkomen en een plaat maken? Een modderdikke bloemlezing met vijf Slayer-covers in een langzame doomy stoner vibe. South of Heaven!!!
INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR
Deze bijdrage kent een sterke ESNS-insteek. Niet alleen omdat ik in januari het drukste ben geweest met het Europese showcasefestival, maar ook omdat ik daar weer hele fijne muziek (live) mocht ontdekken. Zo ook vooraf natuurlijk…
Ciśnienie – Zwierzakom
Ter plekke in Groningen, in het fijne Der AA-Theater zelfs, sprong deze Poolse afsluiter van de donderdag er voor mij uit met een overstuurde blend van post-rock, jazz en psychgrooves. Nog even oefenen op de uitspraak van Ciśnienie.
English Teacher – This Could Be Texas
Playing it cool in Huize Maas, very cool. Er zijn pas vier singles los van deze groep uit Leeds, die ik alleen om beroepsdeformatieve redenen hard support, en potverpielekes hoezeer benadert Nearly Daffodils de nonchalante perfectie wel niet?
Dorpsstraat 3 – Op Onbevaren Wateren
Hele Popronde weten te missen deze Nederwavers. Doodzonde. Gelukkig zag ik ze nu 2 x in een week. Zowel op Noorderslag als in EKKO lieten deze classmates of 2024 veel indruk achter. Erg fan van de sleazy (Warhausesk) gezongen Ballade Uit De Dodencel. Awel, via Geertruida nog wel.
NewDad – Madra
Zalvende shoegaze uit Galway. De vier jonge Ieren brachten net hun debuutalbum Madra uit, waarvan (op dit moment) helaas alleen deze single op Bandcamp staat. Even geduld, want het is het waard: de gitaren worden nooit echt gemeen of noisy, maar dragen wel bij aan de algeheel donker-dromerige sfeer waarop het goed mijmeren is. Ook ontdekt via ESNS, maar dan de 2021 (online) editie.
ništa – ništa
Ik werd meteen getroffen toen we deze band rond sirene Ismena een jaar terug zagen openen voor Temple Fang. In november keerde ništa bovendien sterk terug in dB’s op mijn eigen furious fissa en dat maakte erg benieuwd naar het debuut. Dat ligt er nu, dus tik ik snel deze tip voor ik op weg ga naar ACU voor de presentatie. Collega Merijn Siben omschrijft de eerste release van ništa treffend: “emotionele, meeslepende post-metalplaat, die shoegazey golven tegen rotsvaste sludge riffs aan doet spatten”.
The Apologist – Liminality
Helemaal ‘hors categorie’ is deze release van dé onverwoestbare Amersfoortse beukers. Hebben we slechts acht jaar op moeten wachten, dus wel degelijk van onverwoestbaar vasthoudend niveau. Maar even serieus: The Apologist legt maar mooi even acht straffe rocktracks neer op langspeler Liminality. Vlammend spul dat de juiste, vettige stoner-, sludge- en grunge-vibes aantikt. En hoor brulboei Volmer in de opener en de vierde track eens een meeslepende Layne Staley pullen. Ondertussen houden de mannen het ook instrumentaal melodieus én vermijden ze met sludgy breaks, tempowisselingen, een croonend intermezzo (Nickelback eat your heart out!) en elektronica de platgetreden paden. Presentatie op 15 februari in homebase FLUOR.
MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR
Karnabahar – Insurrección de los Incontentables
Eerder al zag ik Karnabahar op Doomstad, en dat beviel me goed! Gebaseerd in Utrecht, bestaat het gezelschap uit Turkse, Argentijnse en Engelse leden. En die smeltkroes van invloeden zorgen voor een uiterst fraaie, verpletterende bak screamo. Insurrección de los Incontentables is een vurige, gepassioneerde EP, die een unieke draai geeft aan het screamogenre. Er zijn te weinig van dit soort bands in Nederland, dus harde tip voor jullie allemaal:
JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR
Eihwar – Ragnarök
Iedereen kent natuurlijk Wardruna en Heilung als het gaat om ‘vikingmuziek’, maar als het je ding is, kun je nu ook in Frankrijk terecht waar het mysterieuze duo Eihwar begin december hun debuutplaat Ragnarök uitbracht. Verwacht dus muziek in de traditionele Noordse stijl die voelt alsof je een heidens ritueel bijwoont om de oude goden te eren. Denk aan Wardruna met iets meer dansbare schwung, of aan Heilung zonder de freaky electronische beats.
Burn on the Bayou: A Heavy Underground Tribute to Creedence Clearwater Revival
Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat Creedence Clearwater Revival de beste band aller tijden is. Bij Ripple Music weten ze dit ook dus vonden ze het tijd voor een heavy tribute album. Een hard rockend Fortunate Son? Een duistere en psychedelische Suzy Q? Een fuzzy I Put A Spell On You of een stonerversie van I Heard It Through The Grapevine? Je vindt het allemaal op deze compilatie, die maar weer eens bewijst wat een scheepslading geweldige liedjes CCR schreef in amper vier jaar tijd.
Bull of Apis Bull of Bronze – The Fractal Ouroboros
De Verenigde Staten is niet het eerste land waar je aan denkt als het om black metal gaat, je komt dan toch eerder in Scandinavië uit. Toch zijn daar al een hele tijd spannende dingen gaande met bands als Wolves In The Throne Room en Panopticton. Gezelschappen die met een soort ‘back to nature’ filosofie hun afkeer van de moderne maatschappij etaleren en oude tradities omarmen. Bull of Apis Bull of Bronze past naadloos in dit kader en ook met hun rauwe, atmosferische black metal is helemaal niets mis.
Depressive Age – II: The Darkened Empires
Dan nog even iets totaal anders. Galmende synthesizers en keyboards, praatzang die klinkt alsof het in de badkamer is opgenomen, dan weet je: dit is dungeon synth en dat is precies wat het Duitse Depressive Age maakt. Ze zijn er bovendien tamelijk goed in. Drie weken geleden verscheen het tweede album II: The Darkened Empires. Voer voor de echte liefhebbers.
Nog geen reacties!
Er zijn nog geen reacties geplaatst.