The Desmonds, foto Floris Duijn

Zoals altijd is het weer dubbel feest in januari voor Groningen! Want niet alleen vindt dan het grootste showcasefestival van Europea plaats, Eurosonic Noorderslag, maar tegelijkertijd en gratis toegankelijk ook Grunnsonic. Een tof festijn met een Gronings gezicht, met de nadruk op Groningse bands in het programma. Van woensdag 17 januari tot en met vrijdag 19 januari komen dan ook aardig wat bands diverse podia in de stad onveilig maken. Zo ook uit de heavy, alternative en deviant hoek. We kozen daarom 9 bands uit die je niet mag missen als je voor de minder makkelijke weg gaat. Van garagerock tot doom metal, van Real Farmer tot De Kat: deze acts zijn bestemd voor je festivalroute, dus slaan we met POPGroningen de handen ineen voor dit Heavy Grunnsonic overzicht.


CASHMYRA
Vervreemdende teksten, minimalistische gitaarlijnen, hyperactieve drums…Cashmyra is postpunk voor wie wakker wordt na een zware avond doorhakken en als gevolg een schijthekel aan de wereld heeft. Chaotische spoken-word en gitaargerammel vloeit door elkaar heen in songs als Stress of Schoonheid in de Organen, aangenaam gruizig en vol attitude. Een zeer geschikte toevoeging dus aan de alternatieve Grunnsonic line-up!

De Kat op Popronde Eindhoven door Sharon & Maureen Photography

DE KAT
Improvisatie is de rode draad waarmee De Kat zijn garen spint. Jawel, met hun psychedelische blues zijn ze van vele martken thuis, en elke keer weer verrassend. Denk hierbij aan duivels gitaarspel en opbouwende intense passages, die een jamsessie-achtige feel hebben, maar wel met een degelijke focus op spanning. In 2019 heeft De Kat met zanger Goya Buitenhuis een nieuwe weg ingeslagen. We zijn benieuwd!

MEADOWLAKE
Heerlijk, zo’n mix van shoegaze, postrock en indie, zo ook bij Meadowlake. Het zelfgetitelde debuutalbum is een knap staaltje spanningsopbouw en melancholie. Vervreemdend, illuster maar ook intens en mooi. Te gek dus dat ze ook te zien zijn op Grunnsonic 2020. Check hier hun video van Dead Man on the Payroll:

MENTAL WOUNDS
Mental Wounds is geen onbekende voor ons. Tot voor kort gingen ze nog door het leven als A.T.G.M.C., oftewel: And the Gods Made Coffee. Nu is er gekozen voor Mental Wounds, maar de muziek blijft onveranderd gelukkig: gruizige, heftige noiserock die venijnig briest en blaast. Dat wordt een heftig feestje, neem dat maar van ons aan!

R.C. Sullivan
Shenandoah National Park ranger Roy Cleveland Sullivan werd gedurende zijn leven zeven keer geraakt door de bliksem en overleefde het elke keer. Ondanks zijn schijnbare onsterfelijkheid werd een onbeantwoorde liefde hem fataal; hij pleegde zelfmoord op 71-jarige leeftijd. Een inspiratie dus, voor deze heavy rockende band, die laatst nog in ons Bruut Nationaal Product verscheen met I See JC In Your Capuccino. Beukende ritmes, melodieuze riff en een heerlijk punksausje maakt R.C. Sullivan een act die je niet mag missen. Bekijk hier de nieuwe, energieke livevideo in de Benzinebar:

Real Farmer op Loose Ends, foto Maron Stills

REAL FARMER
Postpunkend Real Farmer staat garant voor een set vol rammelende gitaren, slepende ritmes en eigenaardige zang. Precies zoals we het willen horen dus. Van de zomer kwam de band met hun eerste zelfgetitelde ep, bol staand van een haast nostalgische postpunksound, die er gewoon heel lekker in gaat. Te beluisteren via Spotify.

SOUL THEFT
Wat Grunnse stonerdoom kan natuurlijk niet ontbreken op Grunnsonic. Enter Soul Theft, een band die in drie jaar tijd op aardig wat plekken herrie hebben gemaakt. Geïnspireerd door bands als YOB, Neurosis, Mastodon en Boris, wordt er dan ook een lekker heavy bakje metal voorgeschoteld. Check hieronder hun nieuwe single My Hate, dan weet je wat je van deze twee Groningers en een Finse drummer kunt verwachten:

THE DESMONDS
Nog zo’n band die het Bruut Nationaal Product van deze maand binnenrolde met nieuwe single Outcast. Een slepende track, nonchalant en jeugdig maar ook boordevol energie. Elementen van garage rock, postpunk, Britpop en zelfs een beetje surf worden samengevoegd voor een catchy maar rockend geheel. 2020 zal in het teken staan van een nieuwe release, maar eerst nog even Grunnsonic op het programma in januari.

THE SCORPION TRAIL
Voor The Scorpion Trail begon het allemaal in een hottub op een Gronings festival,wat vlot uitliep tot een volledige band, met overigens afgelopen vrijdag een een videopremière van eerste single Loveless Dance hier op NMTH!  Met bandleden uit onder andere The Movement, Vikings In Tibet en Kicks For Hot Lips blinkt The Scorpion Trail uit in donkere rock die zo uit een film zou kunnen komen. Eerste ep Gunwork komt in 2020 uit, waarvan we op Grunnsonic alvast een fijn voorproefje krijgen. Deel dit artikel