The Black Cult, foto Nick Helderman

The Black Cult, foto Nick Helderman

Grunnsonic maakt de line-up in etappes bekend en het resultaat is dat je de heavy alternative namen hier bij Never Mind The Hype tot je kan nemen. Het festival biedt zoals ieder jaar tijdens Eurosonic de betere Groningse talenten op podia verspreid door de binnenstad en is gratis toegankelijk. Grunnsonic vindt net als Eurosonic van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 januari plaats. In de lijst met namen zien we een aantal bekenden, zoals garagerock ’n rollers The Black Cult, rootsnoir- en noiserockers Avery Plains, autotunerockers Willie Darktrousers en het al even grillige Sexton Creeps dat met onder meer psych en folk goochelt. En daar is ook Ten Years Today, de indie punkers waar we net de video van primeurden.

Maar er is meer, veel meer zelfs. Wij maken vandaag tien namen bekend, andere partners doen de rest. Hieronder de heavy kant van Grunnsonic met namen, linkjes en muziek, en eerst je Heavy Grunnsonic playlist met nog wat Groningse acts, waaronder bands die via talentprogramma Hit The North op ESNS spelen.


HEAVY GRUNNSONIC IN 1 PLAYLIST:


Heavy Grunnsonic:

The Desmonds
Deze garagerockers houden wel van een kuitenflikker (iets met een 666 bokkensprong). Met twee gitaren, bas en drums rammen zij op hoog tempo een glimlach op je gezicht. Met hun hartstochtelijke en brutale lyrics bijten deze jonge honden flink van zich af. En met deze Hopeless Romantics EP:

Ten Years Today
Groningse powerpop, garage en indiepunk! De bijzonder pakkende nieuwe single ‘Praise The Shit!’ gooiden we maandag op je. Nadat ze eind april een EP presenteerden in De Gym is het nu tijd voor een debuutalbum. Dat is in de zomer al in Eindhoven opgenomen en het plan is om die ergens in de loop van volgend jaar te laten verschijnen. Praise The Shit is het eerste geluid:

Avery Plains
Heel goed nieuws, want Avery Plains is een nieuwe plaat aan het opnemen. Melodische noir- en noiserockers, die met beide benen in de Groningse muziekscene staan en leden uit onder meer Moonlizards, Audiotransparent, Benjamin B, Sexton Creeps en Dandruff herbergen. Het Vera-publiek koos de groep vorig jaar als ‘support of the year’ na hun openingsset voor Dinosaur Jr..

Hache
Galmende gitaren, trippy riffjes en een zanger die op het randje van krankzinnigheid lijkt te balanceren, dat is HACHE. Juistem, en wij maar denken dat HACHE een beeldende kunstenaar was, maar er zit nog een stuk meer in die stamppot.

Willie Darktrousers & De Splinters
Ook wij worden geregeld verrast door onwaarschijnlijke artiesten met even onwaarschijnlijke muziek. Willie Darktrousers & De Splinters was zo’n gevalletje. We kregen een waanzinnige plaat binnen van de Friese kunstenaar en zanger met de Groningse band. “Beeld je in dat Michael Gira en Kanye West waren opgegroeid op het Friese platteland en daar samen een rammelende black metal plaat hadden opgenomen.” Dus dat, plus autotune, absurde teksten en nog veel meer gekte. Het album Glibberburen kwam 14 oktober uit op cassette via Tartarus Records en digitaal via Heksenhamer Rekkords:

Sexton Creeps
Grillige band inderdaad en het is alweer even rustig vanuit Sexton Creeps-hoek zo lijkt. maar daar komt verandering in: In februari 2018 komt het vijfde album uit, gepresenteerd in de Nieuwe Anita, Amsterdam en Vera, Groningen, gevolgd door een clubtour. Daarnaast komen er nog twee releases uit van eerder opgenomen materiaal. Denk aan een mix van Sixteen Horsepower met Sonic Youth in een pathetische saus van smakelijke folk en psychedelica.

Hoist the Colours
Hoist The Colours is een kwartet Groningse punkrockers met een gedeelde passie voor gezelligheid, slechte grappen en 90s punkrock. Nice. En de Grunn grollentappers hebben net een EP op je Spotify geslingerd:

The Black Cult
Dachten we even dat frontman Douwe Doorduin zich op een loopbaan op de fiets ging storten, maar nee daar is The Black Cult weer en gelukkig maar! We kunnen de Groningse garagerock ’n roll-formatie helemaal niet missen in het livecircuit namelijk.

Vera’s Charm

Gewapend met slechts twee gitaren en een drumstel, zet de Groninger indieband een dreigende, massieve muur van geluid neer. In de eigenwijze sound van het trio weerklinkt de echo van grunge en postpunk. Ook Vera’s Charm is terug na een periode in de studio en het resultaat moet vandaag te horen zijn in de vorm van een nieuwe single. Hier nog het werk van vorig jaar:

Hackberry
Hackberry heeft juist de hand gelegd aan het eerste nummer van het gedroomde debuutalbum, zo lezen we. Het Groningse vijftal brouwt een cocktail van progressieve rock, stoner, metal en een snufje grunge en psychedelica, doordrenkt van melancholiek en nostalgie. Hun volledig instrumentale muziek bestaat uit vreemde maatsoorten, tempowisselingen en dynamiek. Vorig jaar brachten ze al een EP uit:


HEAVY GRUNNSONIC IN 1 PLAYLIST:Deel dit artikel