Drahla in EKKO, foto Sabrine Baakman

Texoprint (Kalaallit Nunaat) in Rotown, foto Christel de Wolff

We moeten altijd even bijkomen van Eurosonic en de feestmaanden, maar voor we het weten is het al weer februari. En dat betekent: een nieuwe editie van Grauzone! Een van de eerste festivals van het jaar, die al lange tijd garant staat voor grensverleggende geluiden uit onderbelichte genres. Post-punk, ambient, noise, shoegaze: een festival dat al sinds het begin een gewaagde en experimentele programmering voor elkaar krijgt. En inmiddels ook volledig uitverkocht is! Daarom voor wie zowaar een kaartje heeft bemachtigd,  nog even tien last-minute tips uit de bomvolle Grauzone line-up. Lees hieronder waarom je onder andere Cruush, Bowl, CLT DRP en Texoprint niet aan je voorbij mag laten gaan…

Tekst: Merijn Siben

Grauzone 2024 vindt plaats van vrijdag 9 februari tot en met zondag 11 februari. Tickets zijn volledig uitverkocht, behalve voor het nachtprogramma. Deze tickets, evenals de timetable, zijn te vinden via de website.


VRIJDAG 9 FEBRUARI
Cruush
21:15 – 22:00 @ Paard Café
Op het moment van schrijven heeft Slow Crush net hun set afgerond, maar later vanavond in Paard Café staat een minstens zo intrigerende shoegaze band: Cruush. Hemelse, melancholische songs, die toch ook behoorlijk noisy en rafelig uit de hoek komen. Heerlijke fuzzbak uit Manchester, check ze uit:

Texoprint
22:30 – 23:15 @ Paard Café
Oh jazeker: je kan na Cruush sowieso blijven rondhangen in Paard Cafe, want Texoprint staat klaar om de boel een kopje kleiner te slaan. Recentelijk nog bekend als Kalaallit Nunaat, een van de hardste bands van Popronde 2021, zijn deze Rotterdammers eveneens een van de spannendste liveacts in hun genre. Een noisemachine die je onverbiddelijk omver bulldozert, precies gepositioneerd op het goeie moment vanavond. Mis ze niet:

Drab Majesty
23:00 – 00:00 @ Main Stage
Bij veel hedendaagse post-punk missen we nog weleens dat gothic tintje. Drab Majesty voorziet! Met een beladen atmosfeer waar bands als Sisters of Mercy en The Cure zo goed in zijn, zet Drab Majesty hun gotische darkwave en post-punk met beide benen in 2024. Perfect om de avond mee af te sluiten en de nacht sfeervol in te luiden:


ZATERDAG 10 FEBRUARI

Dream Wife
17:30 – 18:20 @ Paard Main Stage
De zaterdag goed beginnen? Dat doe je met Dream Wife. De openers van de Main Stage staan garant voor een zinderende pot art-punk met een missie om het patriarchaat een flinke schop te verkopen. Naar verluidt ook bewapend met een intense liveperformance, getuige deze KEXP sessie:

Drahla in EKKO, foto Sabrine Baakman

Drahla 20:50 -21:35 @ Paard Small Stage
Drahla mocht natuurlijk zeker niet ontbreken in deze line-up. Na het aanschouwen van hun show in EKKO samen met Crows een jaar geleden, kunnen we niet anders dan uiterst gecharmeerd zijn van de geflipte, duistere post-punk van deze muzikanten uit Leeds. Experimenteel, trippy en uiterst gruizig, zoals we het graag zien en horen:

Grandmas House 21:30 – 22:15 @ Zwarte Ruiter
We zagen deze band eveneens op Left of the Dial het podium platspelen. Queer-punk trio Grandmas House maken hondsbrutale doch opgepepte post-punk, toepasselijk agressief en vurig, doch melodieus. Dat wordt wat in Zwarte Ruiter! Wees er vroeg bij, want dit gaat druk worden:


ZONDAG 11 FEBRUARI

Bowl

18:00 – 18:40 @ Paard Café
Calling it now: Paard Café gaat spoedig te klein zijn voor Bowl. In ons interview kon je al lezen over het behoorlijk gestoorde jaar dat de Utrechtse post-punkers erop hebben zitten, maar anno 2024 gaat dat nog een paar versnellingen vooruit. Een perfecte band om op Grauzone te hebben: geflipte, eigenzinnige post-punk met een boodschap, gebracht met een speelse intensiteit die zich moeiteloos door een hevig moshend publiek verspreidt. Vroeg aanwezig zijn, geloof ons maar:

IJdelheid
18:30 – 19:15 @ GR8
Het blijft een zondag, dus mocht je na Bowl even de behoefte hebben aan iets rustigers, zit je goed met IJdelheid. Het soloproject van Ruben Wijlacker, bekend van grensverleggende black metalband Grey Aura, laat zich van een duistere, introspectieve kant zien. Gelaagde, experimentele dream folk met tonnen atmosfeer, en zo’n amalgaam van geluiden dat het qua eigenzinnigheid en creativiteit niet eens zover van Grey Aura af ligt. Check ook zeker laatste plaat Alas, I Am Morbid!:

CLT DRP @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

CLT DRP
20:45 – 21:25 @ Paard Café
Tussen alle post-punk en darkwave door, is CLT DRP toch even een bijzondere naam om ertussen te hebben. Maar op hun eigen manier misstaat het niet: geflipte electro-punk die net zo makkelijk van poppy hooks naar hard groovende ritmes racet. Op Sniester maakte de band al indruk: een trio muzikanten met eenieder hun eigen benadering, vervormd tot een bewonderenswaardige concoctie die je moeiteloos aan het moshen (of dansen) brengt:

Lifeless Past
22:00 – 22:45 @ Paard Café
Het is al even geleden dat Discarnate Objects uitkwam, een zinderende, aangenaam grimmige post-punk/darkwave plaat. Het Haagse duo liet daarmee een allesomvattende sound horen met internationale potentie. Na nieuwe singles Delirio en Anxiety, is het dan ook extra mooi om Lifeless Past op de Grauzone bill te zien. Neem dus zeker een kijkje in het café:Deel dit artikel