Rammstein duhastZonder twijfel is Rammstein de grote naam van Graspop 2017. Na vele jaren proberen is het de organisatie eindelijk gelukt om de Duitse metalmachine naar Dessel te halen. De onlangs uitgebrachte bioscoopfilm Rammstein: Paris laat een band in topvorm zien en maakt duidelijk dankzij de ongelooflijke show, hoe groot de band tegenwoordig is. De doorbraak begon trouwens twintig jaar geleden.

Lees ook: NMTH tipt Graspop Metal Meeting: van Tribulation via Europe, Gojira en Mayhem tot Primus

Door Lodewijk Hoebens

Du Hast is voor mij de eerste kennismaking met de band. De hit van tweede album Sehnsucht komt voorbij op de soundtrack van The Matrix en als intro van de tweede CKY video. Bovendien is het de perfecte muziek om Duits te leren. “Du-du hast-du hast mich-du hast mich gefragt…” Op 15 mei 1997 brengen ze het in Paradiso voor het eerst live. In eigen land spelen ze dan al voor grotere zalen. Zo is te bewonderen op de straffe dvd Live Aus Berlin, waar ze twee avonden optreden voor meer dan 50.000 man. In het buitenland zijn ze ook groter en groter aan het worden. Ja, dat dreigende Duitse taaltje maakt het geheel net wat boeiender. Het is verre van nü-metal maar Rammsteins sound en uitstraling past perfect bij de jeugd van eind jaren ’90. Zo gaan ze mee met Korn’s Family Values tour, brengen met succes Du Hast tijdens de MTV Europe Music Awards en maken indruk op Lowlands.

In het preutse Amerika blijft er kritiek komen. Ze hebben zelf al te kampen met Marilyn Manson, maar na de Columbine moorden krijgt metalmuziek in zijn geheel een zwarte stempel. De hoes van Rammsteins debuut Herzeleid zou een Arisch tintje hebben en songs als Bück Dich worden simpelweg onsmakelijk bevonden. Zanger Till Lindemann en toetsenist/slaaf Christian Lorenz worden zelfs opgepakt vanwege het gebruik van dildo’s in het openbaar. De Amerikaanse jeugd blijft smullen van de steeds groter wordende shows. Met Mutter duikt Rammstein verder de mainstream in. Niemand lijkt de Tanzmetal te kunnen weerstaan. Dat de band softer en toegankelijker zou zijn, is allesbehalve waar. Fraaie ballads als Mutter hebben ze vaker gemaakt. Luister maar naar Klavier of Seemann en zelfs Keine Lust zit vol emotie.

Feuer Frei wordt in 2002 een hit dankzij de film Triple X of is het eerder andersom? De band speelt het nummer zelfs in de film en zorgt natuurlijk voor het nodige vuurwerk. Dat jaar staan ze op Rock Werchter, dat een lekker affiche heeft met ook Hoobastank, Bush, Queens of the Stone Age en The Red Hot Chili Peppers. Het is mijn eerste kennismaking met de band. Bijna heel Mutter passeert de revue en ook vandaag de dag bestaat een groot deel van de setlist uit hits als Sonne, Links 2-3-4, Ich Will en Mein Herz Brennt.

In de Verenigde Staten blijft, ondanks de autoriteiten, het succes aanhouden. Rammstein gooit met de hit Amerika nog wat olie op het vuur. Inmiddels weet iedereen ongeveer wel wat te verwachten van de Duitsers. Liebe Is Für Alle Da. De song Pussy laat de alarmbellen andermaal rinkelen. De video is nota bene gemaakt door Jonas Åkerlund, ooit nog onderdeel van het Zweedse Bathory maar al jaren een van dé namen voor wie een degelijke videoclip wil hebben. Samen maken ze ook de videoclip voor Mein Land van Rammsteins best of Made in Germany 1995-2011, waarna een grootste greatest hits tour volgt. De show in Parijs, eveneens opgenomen door Åkerlund verscheen onlangs op het witte doek.

Rammstein – Paris in een afspeellijst:

Heel benieuwd hoe groots ze het tijdens Graspop gaan aanpakken. Elk nummer uit het oeuvre heeft tegenwoordig wel een vlammenact zoals slager Till die tijdens Mein Teil de toetsenist, zittend met keyboardje in een grote ketel, ervan langs geeft met een vlammenwerper. De inmiddels 57-jarige frontman blijft onverstörd doorgaan, alsof de tijd heeft stil gestaan. Nog meer vuurwerk en stunts. De band heeft dan wel al jaren niks nieuws uitgebracht, simpel geld binnen harken of elke keer een greatest hits brengen is het laatste waar Rammstein voor staat. Natuurlijk doen er veel verhalen de ronde over hoe lang de band nog doorgaat. Het rommelt regelmatig binnen de formatie. Voorlopig hoeft niemand zich zorgen te maken. De setlist van de huidige tour ziet er interessant uit met ‘onbekendere’ tracks als Zerstören, Hallelujah uit Resident Evil en Stripped: bekend van Depeche Mode en net als Du Hast afkomstig van het doorbraakalbum Sehnsucht.

Grootste hit Du Hast is twintig jaar oud, heeft niks aan kracht ingeboet en is live nog levendiger dan op plaat. Ik sta vrijdag om middernacht voor Main Stage 1 om anderhalf uur lang mijn Duitse kennis op te halen.

Lees ook: NMTH tipt Graspop Metal Meeting: van Tribulation via Europe, Gojira en Mayhem tot PrimusDeel dit artikel