My Baby op Misty Fields 2015, foto Willem Wouterse

My Baby op Misty Fields 2015, foto Willem Wouterse

Misty Fields? Dat is een folkfestival in Limburg toch zeker? Niet helemaal. Sterker: Dat is dubbel de plank misgemept. Misty Fields, dat komend weekend (2 t/m 4 september) de 11e editie beleeft, boekt zowel rock en pop als folk en blues. Vorig jaar speelden onder meer The Ex, DeWolff en PAUW en dit jaar ziet het programma er nog wat alternatiever en vooral rauwer uit: Van Yung en Flying Horseman tot Indian Askin en Black Box Revelation. Het festival huist bovendien in Asten-Heusden en dat ligt net aan de Brabantse kant van de provinciegrens…

We dachten bij Misty Fields waarschijnlijk aan wierookgordijnen, maar het draait dus om drie dagen toffe muziek in de verdraaid paradijselijk gesitueerde velden van natuurgebied De Groote Peel. Drie dagen waar we bij NMTH best raad mee zouden weten, zeker met die rawkende zaterdag. Maar laten we bij het begin beginnen (nette zin weer): de vrijdag! Voor je voorpret hebben we onder meer een setje streams uit de Ancienne Belgique ingezet.

VRIJDAG
Alaska Gold Rush biedt bluesrock, Newmoon gaat voor shoegaze en dreampop en dan zijn er nog twee bands, waarvoor je sowieso naar Asten-Heusden zou moeten willen afreizen. Het Deense Yung tipten we al voor Eurosonic als de missing link tussen Deense indie punk en US Westcoast post-grunge. Impressie vanaf Roskilde!

Flying Horseman, de band rond zanger-gitarist Bert Dockx, hebben we nu al acht keer genoemd als tip dan wel toffe nieuwe muziek. En terect want de Antwerpenaren maken het elke keer waar, met een fascinerend brouwsel van postpunk, folk, blues en ambient. Awel dat gaat dus ongeveer zo he:

ZATERDAG
Eerst gitaren van ‘Nu-Punk’ band In the Attic, afkomstig van naburige zolders in Asten, Someren en Lierop. Dondersteen rockt ook, maar dan met poëtische neder-wave en Agitator brengt je naar de crossover van RATM tot Linkin Park. Ook aanbevolen vandaag zijn de melancholische (naar War On Drugs hintende) rock van Bewilder en – om even helemaal los te gaan op plat Rotterdamse bangers – De Likt.

En dan zijn daar weer een stel prettig musicerende Vlamingen: Alek en Tina van The Glücks rammelen die garagerock in je mik. Dat gaat er lekker op zagen we al eens op Sleazefest.

Great Communicators: grote Haags-Amsterdamse band die met garage en indie en grootse gebaren langzaam maar zeker doorbreekt.

Twee Aussies die in Amsterdam verdwaalden en besloten dan maar vanuit Mokum in Europa muziek te gaan maken. Spirit Valley dus. Psychrock! Of doomshine boogie, zoals ze het zelf noemen. Goede aanwinst sowieso.

Geweldige band met geweldige naam! Die krauty psychedelische post-punk van Ulrika Spacek was een van onze hoogtepunten van Eindhoven Psych Lab en Best Kept Secret.

Mike Krol speelt liefst achtmaal in Nederland (ook o.a. op ITGWO Incubate) en ga die gast zien! De jonge garagerocker zit op Merge Records en is on fire. Bovendien leert hij je relativeren. Chill.

Indian Askin maakte het op Lowlands weer eens helemaal waar. In een sterk opgebouwde set waarin de band op het publiek, op de monitor, in ondergoed en vooral euforisch eindigde. In een veel te kleine Charlie, waar we de live-favorieten van de Amsterdammers al niet meer op de vingers van een hand konden tellen!

Belgische headliner en wat voor een: Black Box Revelation staat al een jaar of tien en vier albums garant voor de vettigste, sleazy garagerock. Dat doen Jan Paternoster en Dries van Dijck nog altijd als duo en dat werkt als een bezetene, zo ervoeren we wederom op de NMTH-stage op Life I Live in Den Haag.

Black Box Revelation op Best Kept Secret, foto Jan Rijk

Black Box Revelation op Best Kept Secret, foto Jan Rijk

ZONDAG
Right, we hebben er zin in! Want: Er komen doorgaans maximaal 2000 mensen, je poten uit je lijf rennen hoeft niet met het niet overlappende programma, en er is ook aan kunst, documentaires, side-acts en een festivaldag voor het hele gezin gedacht. Zondag is dus Family Fields dag, maar moet je zeker nog wel even Grunn garageband Boogie Chillers gaan zien he!

Misty Fields 2015, foto Willem Wouterse

Misty Fields 2015, foto Willem Wouterse



Deel dit artikel