Spirit-Valley-promo-pic-crop-kopie-1024x635We hoorden de rauwe psychrockers van Spirit Valley onlangs al een fijne Red Light Radio-show verzorgen, waarna ze in De Nieuwe Anita hun eerste Europese show speelden. Twee Australische mannen die naar Nederland verhuisden om het Europese continent te veroveren; daar moeten we meer van weten en jij ook! We stelden Dave Tomlinson wat vragen over wat hem en Chris Stabback zo ver van huis toch bezielt en regelden meteen de Europese primeur voor hun heerlijke debuutalbum Give Trance a Chance. ‘Doomshine boogie’ noemen ze het zelf en binnenkort spelen ze bij jou om de hoek.

Maar luister ondertussen vooral naar Give Trance A Chance:

Wat is Spirit Valley? Hoe zijn jij en Chris begonnen?
Spirit Valley is een voortdurende muzikale collaboratie tussen twee vrienden uit Sydney Australiaaaaah, die ‘dark n dancey doomshine boogie’ willen maken ‘for y’all to get busy to from now until forever’. We kwamen elkaar tegen op het Mexicaanse diner fiesta van gemeenschappelijke vriend Tofa, spraken een tijd over muziek, luisterden naar Tom Waits’ Goin out West. Later die week begonnen we te jammen en daar zijn we nooit mee opgehouden.

Wat waren de inspiraties?
Tom Waits, St Heliers Pear Cider, zweterige dansvloeren, Explosions In The Sky, Japandroids, vrienden, muziek maken, getting wasted, party’s.

Maakten jullie deel uit van de momenteel zo rijke Australische psychscene?
Ik denk het wel, hoewel we niet specifiek een psychband zijn. We voelen ons thuis in een breed spectrum aan scenes, vooral bepaald door de bands van onze vrienden, speelplekken en dingen die gewoon tof leken.

Hebben bands als Tame Impala en King Gizzard & The Lizard Wizard die Australische scenes een flinke zet gegeven?
Dat hebben ze ongetwijfeld gedaan, maar dat heeft ons niet veel geholpen. Tegen de tijd dat die bands het begonnen te maken, waren wij al naar eerst Los Angeles en toen Nederland vertrokken.

Is de albumtitel Give Trance A Chance een referentie aan de Australische rave scene?
Het is vooral een referentie aan dingen niet te serieus nemen. De trance scene in Australië wordt als een soort grap gezien, dus het betekent meer: ‘Maak je niet te druk’. Het is duidelijk moeilijker te vertalen naar de Europese scene, waar trance nogal een ding is, haha.

Jullie verhuisden naar Los Angeles om de zuidelijke VS te spelen. Hoe pakte dat uit?
Fantastisch! Eerst erg productief, toen helemaal niet productief…
Na de verhuizing kochten we een busje en verhuisden weer naar Austin, Texas zonder al teveel plannen. We kwamen daar weer veel geweldige bands en mensen tegen, maakten vrienden voor het leven, speelden een berg aan shows en werden vooral veeeeeeeeeeeel strakker als band. Texas Forever.

Nu hopen jullie Nederland te gebruiken als opstapje naar de rest van Europa?
De sterren stonden zo. Er veranderde nog wat in ons leven en dat bracht ons hier. Nu willen we deze mogelijkheid gebruiken als platform om een Europees tourende band te worden.

Wat zijn de plannen?
We zijn momenteel bezig om onze eerste Europese tour te boeken voor september en oktober. Die zal ons door Londen, Frankrijk, Italië en Spanje voeren. We willen ook Give Trance A Chance opnieuw uitbrengen voor Europa, aan een nieuw album schrijven en ondertussen onophoudelijk touren. Verder werken we nu aan een video voor onze cover van ‘Can’t Seem To Make You Mine’ door The Seeds.

Jullie deden al een show in Amsterdam. Kunnen we meer Nederlandse data verwachten?
Yeah for sure. We werken daar aan met Sam van AUC Bookings. De volgende show is het Rocktocht festival in Eindhoven (30/8), dan Under The Milky Way in Huissen (5/9) en dan spelen we 10/9 met onze Australische vrienden van Los Tones op 10/9 ergens in Amsterdam. Daarna supporten we Acid Mothers Temple in Utrecht op 12/10, spelen we in Poppodium Electra in Sliedrecht op 28/11 en voor begin 2015 (30/1)staan we vast op het Monsters of Mariaheide festival. En we hopen daartussen nog veel meer te spelen.

Check ook de dj-set die het duo deed voor Red Light Radio:

Spirit Valley DJ-set @ Red Light Radio 06-30-2015 by Red Light Radio on MixcloudDeel dit artikel