Abdomen in Leeds, foto Christel de Wolff

Abdomen in Leeds, foto Christel de Wolff

Jazeker! Een van onze favoriete noordelijke bands is hier met nieuwe muziek en een begeleidende working class video. Abdomen is de naam, het trio komt uit Leeuwarden en ze spelen deze donderdag op onze Fuel The Fire ESNS-showcase in de Benzinebar, zoals we ze ook tijdens Popronde 2016 een warm hart toedroegen. In dat jaar gingen de mannen lekker, zo lekker dat ze in december met een camper naar Leeds togen om daar de studio van Matt Peel (o.a. Pulled Apart By Horses, Bad Breeding, Autobahn en Eagulls) in te duiken.

Abdomen in Horst, foto Roel Vennekens

Abdomen in Horst, foto Roel Vennekens

Dat leverde een album op en daarvoor is inmiddels een naam en een partner gevonden: het album Emetophobia (= kotsangst) moet binnenkort uitkomen op het fijne Haarlemse label Geertruida Records. ‘Lies’ is de eerste single en daarop horen we de felle fuzzy garage en noiserock die we van de Friezen kennen. Niks aan gelogen dus, maar wel een belofte voor meer.

Zoals we ook van de jongens gewend zijn (check dit diepte-interview bijvoorbeeld), zit er wel een stuk meer achter ‘Lies’ en dat komt in de video van Elya Dijk goed naar voren. De band pakte het idee van een video op verschillende locaties op om een statement te maken tegen de bouwwoede in de Friese hoofdstad: “Eerst vonden we het wel grappig, toen werd dat vervelend, toen was het zo vervelend dat het grappig was maar er is nu zoveel open gebroken hier in Leeuwarden dat we er gewoon een video van konden maken. Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van 2018, maar we zien niet echt in wat er nou aan cultuur gedaan word, behalve dat ze alleen maar grote beelden, fonteinen en nieuwe wegen bouwen.”

Live:
Abdomen plant een releasetourtje door het land, maar voor het zover is hebben we vast deze vier data voor je: Je ziet Abdomen tijdens Eurosonic drie keer live: woensdag 17 januari in Cafe de Witte Wolf (Wolfsonic), donderdag 18 januari in de Benzinebar (NMTH x SOZ x Tapetown showcase Fuel The Fire) en vrijdag 19 januari in Galerie Sign (Noise Soup & Knowledge). En dan spelen ze 10 februari ook nog op Sleazefest (Wintersleaze, ja ja) in Pllek, Amsterdam.Deel dit artikel