Abdomen en hun Abdomobiel, foto: Christel de Wolff

Abdomen en hun Abdomobiel, foto: Christel de Wolff

Kijk, daar houden we van: Dat jongens die de hele tijd weggezet worden als partyhardy garageband, op de rem trappen en zeggen ‘Ho eens even, wij zijn hartstikke serieus en er zit veel meer achter onze muziek dan de bierblikken en ongein op crossfietsjes uit de clip’. Tijd om Peter van Beets van garagegrungers Abdomen aan de tand te voelen over die band, bassisten via internet vinden, het lijntje Leeuwarden-Leeds, van grungy start tot de huidige muziek en vooral wat daar dan achter zit. Abdomen zit bovendien in de NMTH Popronde-selectie, dus we pakten meteen de telefoon en vroegen om een verbinding met Noord-Friesland.

Door Ingmar Griffioen, foto’s Christel de Wolff

Abdomen met rechts Peter tijdens Popronde Apeldoorn, foto: Christel de Wolff

Abdomen met rechts Peter tijdens Popronde Apeldoorn, foto: Christel de Wolff

Tijd voor wat diepgang, zo signaleerden de jongens zelf. Frontman (als in: zanger-gitarist, tekstschrijver en boomlang) Peter van Beets verduidelijkt de boodschappen van Abdomen en nuanceert alle typeringen, die mede dankzij de media ontstaan zijn. Perfectionist Peter zit nooit stil met die schaaf, schrijft minstens een nummer per week en heeft dus zat materiaal voor dat debuutalbum, dat vanaf eind november in Leeds opgenomen wordt en volgend jaar het licht moet zien. Maar hoe die plaat eruit gaat zien, is weer zo’n interessante vraag… Belangrijk is dat Abdomen meer wil zijn dan de zoveelste ‘garageband’ en dat het tijd is om die drie Friezen serieus te nemen.

De Popronde-bio leest al best serieus anders: ‘Abdomen geeft garagerock een diepere betekenis door psychische angststoornissen te verwerken in songs die bol staan van verslavende refreintjes, opruiende ritmes opgevuld met noise en fuzz.’
“We willen dat graag rechtzetten. Omdat we best wel een droge uitstraling hebben, en dat klopt ook wel…, maar er zit ook wel wat meer achter. Het is eigenlijk vanaf de eerste video, die jullie gepubliceerd hadden, wel heel serieus, alleen is dat nooit zo naar buiten gebracht. Er zit nog best wel een verhaal achter.”

De eerste video: Lose Control, opgenomen in de catacomben van het voormalig Provinciehuis van Friesland.

Peter na Popronde Eindhoven, foto: Christel de Wolff

Peter na Popronde Eindhoven, foto: Christel de Wolff

Jullie waren net met ‘schoolreisje’ naar Melkweg, Amsterdam voor de finale van de SENA Performers POPnl Awards. Konden jullie een beetje winnen van de andere appels en peren?
“Ik vond het een vreemd ding, leuk om te doen, maar je kan er geen peil op trekken. Mensen vonden het wel leuk, er stonden allemaal meisjes te dansen en dat is op zich wel goed. Weer eens wat anders dan wilde mannen. We dachten dat we daar niks uit hadden gehaald, maar hoorden later dat de man van Popronde Groningen daar was en ons daarom geboekt had.”

Zo’n clip van System ziet er natuurlijk best wel lolbroekerig uit. De video en de tekst van Wrong doen eerder vermoeden dat er nog wat getroubleerde, angstige geesten achter die glimlachende jongensgezichten zitten.
“Ja System is ook lollig natuurlijk. Op zich is dat nummer wel serieus, maar we dachten dat het voor de video wel grappig zou zijn om het met die fietsjes te doen. De nieuwe video van Wrong laat een wat diepere betekenis zien en vertelt eigenlijk mijn persoonlijke verhaal. Het verhaal van de video is een persoon die je aan het begin en aan het eind ziet. Eerst is het poppetje heel bij en heeft ie kort haar. Dan ziet ie al die andere poppetjes en wordt er helemaal gestoord van.

“Toen ik achttien was, werd ik wat depressief en dat werd steeds erger. Op een gegeven moment kreeg ik daardoor angststoornissen en werd ik supermisselijk en beroerd als ik bij te veel mensen was. Dat is ook een beetje hoe de band is ontstaan. In die periode ben ik mezelf heel erg gaan afzonderen en superveel muziek gaan schrijven. Toen heb ik het idee bedacht om eem band te beginnen. De bandnaam Abdomen betekent ook ‘onderbuik’ en dat is ook weer terug te leiden naar die misselijkheid en het gevoel van muziek. Die video is eigenlijk een lijn van wat er allemaal gebeurde tussen mijn achttiende en mijn twintigste. In die noise-stukken met de gitaar, zie je ook dat het poppetje helemaal gestoord wordt en over bijtende mensjes. Dat is terug te leiden naar zo’n angstaanval.”

Wrong:

Moedig om dat uit te beelden in zo’n video.
“Ik twijfelde daar wel even over. Maar waarom niet? De meeste muziek die ik schrijf die gaat of daar over, of over dat ik me niet goed voelde in die hele periode. Ik vind het juist wel mooi, want het zit wel in zo’n liedje en dan gaat het ook over die angststoornissen. Met zo’n video kun je dat juist op een hele mooie manier uiten. Dus toen heb ik ook met de maker, Martine van Alpaca Animations, gezeten en gezegd wat mijn idee daarbij is: dat ik een angstaanval uit wil beelden en laten zien wat zo’n periode met iemand kan doen. Ik heb het verhaal in grote lijnen uitgetekend en zij heeft alle toffe illustraties en de video-effecten erbij gemaakt.

Knap verbeeld.
“Ik ben er enorm blij mee. De muziek die we maken komt daar op terug. Dat is niet alleen maar geouwehoer, en vooral ook de energie die je over wilt brengen.”

Popronde Eindhoven, the day after, foto: Christel de Wolff

Popronde Eindhoven, the day after, foto: Christel de Wolff

Heb je nog last van die angststoornissen? Hoe is dat op het podium?
“Ik had er in het begin echt heel veel moeite mee. Toen dacht ik ook dat optreden nooit zou kunnen, omdat het best wel heftig is. Dus heb ik het eerst een beetje vermeden, maar uiteindelijk toch gewoon gedaan. Het valt nu met optreden reuze mee. Ik heb er echt helemaal geen last meer van, juist omdat ik er elke keer zo doorheen ben gegaan. Het kwam puur door afzondering denk ik. Ik heb mezelf heel erg afgezonderd, eigenlijk alleen maar op het zoldertje bij mijn ouders gezeten en superveel muziek geschreven. Door middel van het zoeken van een band, ben ik weer wat meer naar buiten gegaan.”

De zoektocht naar een band heeft dus therapeutisch uitgepakt. Hebben die andere twee jongens (drummer Roel Meijer en bassist Redmer de Boer) een positieve invloed op je?
“Ja dat zeker. Het zijn superleuke lui. Ik word er altijd wel blij van. Als ik Abdomen niet zou doen, zou ik niet heel gelukkig zijn.”

Je hebt de band en de muziek wel nodig?
“Dat geldt voor mij wel op dit moment.”

Next level straatmuzikant , foto: Christel de Wolff

Next level straatmuzikant , foto: Christel de Wolff

Kende je ze al voor Abdomen?
“Drummer Roel kende ik al wel en Redmer kende ik niet. Die hebben we van internet geplukt. Haha. Nee, dat is serieus waar. Er stond een advertentie op internet, hij was zeg maar ‘bassist zoekt band’ op internet. Hij deed wel dezelfde opleiding als Roel, maar ze kenden elkaar niet. Zo zijn we allemaal een keer bij elkaar gekomen, gewoon een keer repeteren en dat ging allemaal meteen heel leuk.”

Hoe zit het met de invloed van Roel en Redmer op de muziek?
“Ik maak al die demo’s thuis en uiteindelijk gaan we dan repeteren en werken we het dan samen uit.”

Er staan maar een paar nummers van Abdomen online. Hoeveel nummers telt het repertoire eigenlijk?
“Er staan nu vier nummers online en we hebben een keer een EP gemaakt van zes nummers, maar die zijn niet meer online.”

Wel genoeg nummers voor een goede Popronde-set dus?
“Ja, we hebben superveel muziek hoor. Ik blijf ook altijd wel schrijven. We doen de hele tijd nummers niet meer en dan weer wel en dan kom ik weer met nieuwe muziek. Zo wisselt het weleens. We blijven altijd bezig met muziek schrijven. We gaan ook een plaat opnemen in december.”

Abdomen tijdens Onderbuik #1 foto: Christel de Wolff

Abdomen tijdens Onderbuik #1 foto: Christel de Wolff

In Engeland nota bene.
“We gaan de hele maand december naar Leeds om met Matt Peel op te nemen. Dat is die gast die ook Bad Breeding, Pulled Apart By Horses en Eagulls heeft gedaan. Dus dat wordt best wel gaaf om met hem te werken.”

Hoe hebben jullie die Matt Peel opgeduikeld?
“We wilden al heel lang een plaat maken, alleen moesten we zoeken naar de juiste persoon. Ik heb toen Eagulls gezien, ik denk twee jaar geleden op Best Kept Secret, en vond dat heel tof. Die selftitled plaat was ook heel goed, dus toen ging ik onderzoeken waar die was gemaakt. Toen zag ik dat het Matt Peel was en welke bands hij verder deed. Hij heeft een hele ruimtelijke sound. En ik denk dat dat ook heel belangrijk is bij ons, omdat we alles altijd tegelijk inspelen en zodat we die energie mee krijgen. Dat kan hij heel goed. Ik heb hem gewoon een mail gestuurd en hij zei dat ie onze muziek cool vond en dat we moesten kijken wanneer. Ik ben er heel blij mee.”

Hoe lang gaan jullie naar Leeds?
“De laatste week van november tot en met de kerst. Dat is nog aardig lang ja. Meestal is opnemen bij ons snel klaar dus… Ik vind het ook lekker om daar juist veel tijd te hebben, dan kun je misschien ook wat experimenteren, nieuwe dingen uitproberen en er echt een bijzondere plaat van maken. Matt Peel wilde ook wel echt met verschillende ruimtes werken, dus ik ben ook wel heel benieuwd.”

Er zit een rijke livescene daar in Leeds begreep ik van Pulled Apart By Horses. En jullie hebben alle tijd om daar in te duiken en die bands op te zoeken toch?
“Dat is best wel een goed idee. We willen ook graag spelen daar. Dat proberen we nu ook te regelen; dat we nog een week in november drie shows in Engeland kunnen spelen. Dan kunnen we er namelijk ook toursubsidie voor krijgen en dat zou voor ons wel heel goed uitkomen, want we zijn niet heel rijk.”

Komen de nummers die nu naar buiten zijn ook op het album?
“Daar ben ik de laatste tijd veel mee bezig. Er zijn wel nummers die al spelen die ik op de plaat wil hebben, maar ik wil ook een hoop nieuwe muziek die we nog niet spelen erop. Dus dat moeten we nog een beetje uitvogelen. Ik ben er constant mee bezig en schrijf elke week wel een nieuw nummer, dus wil dat openlaten tot we weggaan.”

Abdomen tijdens Popronde Apeldoorn, foto: Christel de Wolff

Abdomen tijdens Popronde Apeldoorn, foto: Christel de Wolff

Wat is het plan? Begin volgend jaar die plaat zelf uitbrengen of bij een label?
“Daar zitten we nog over na te denken. We zouden wel heel graag een label willen, maar dan moeten we wel een label vinden die dat ook wil en goed bij ons past. Het liefst willen wij dat die plaat begin volgend jaar uitkomt en dat we dan superveel gaan spelen. Het lijkt me heel tof als dat via een cool label kan en dat we veel shows kunnen doen. Dat is uiteindelijk wat we allemaal willen.”

Abdomen tijdens Onderbuik #1 foto: Christel de Wolff

Abdomen tijdens Onderbuik #1 foto: Christel de Wolff

Terug naar de diepte in het interview en de muziek: wat hoop je voor reacties te krijgen?
“Ik zou het cool vinden als er mensen zijn die met hetzelfde zitten, die het begrijpen als ze de muziek luisteren en de video bekijken. Gewoon wat erkenning. Het nummer Wrong gaat erover dat je best wel rare dingen kunt doen als je in zo’n neergaande periode zit en dat mensen je daardoor helemaal niet of verkeerd begrijpen. Dat is wat ik wil: onbegrip wegnemen.

“Daarnaast gaat het bij veel bands over een beetje blowen en van die debiele thema’s en vind ik het cool als er iets zit achter wat ik schrijf. Niet dat elk nummer gaat over een angststoornis of een depressie, maar het is wel vaak dat je je zo kunt voelen en dat van je af kunt schrijven in nummers. Ik denk dat dat wel goed is. Verder weet ik ook niet wat ik verwacht dat mensen ervan vinden. Op zich maakt dat ook geen drol uit. De mensen die dat cool vinden, weten nu in ieder geval dat er wat achter zit.

“Ik vind muziek een belangrijk middel om me te uiten. Natuurlijk gaat het ook om de muziek en dat het cool klinkt, alleen vind ik een dubbele boodschap of iets erachter wel zo tof. Gewoon wat meer zijn dan alleen ‘een garageband’. Dat is wat wij nu willen.”

System:

Peter Cobain, Popronde Eindhoven, foto: Christel de Wolff

Peter Cobain, Popronde Eindhoven, foto: Christel de Wolff

Ik las dat jullie ook lange tijd ‘gebukt gingen onder een Nirvana-juk’?
“Dat hebben we ook een tijd gehad. Dat mensen vonden dat we nogal grungy klonken, maar dat was toen we net begonnen. Op zich klopte dat ook wel. Onze eerste EP was best wel in die stijl. Daarna hebben we die single System eruitgegooid en die ging juist heel erg richting punk en garage-achtige muziek. Nu hebben we met Wrong juist weer een mix van wat we in het begin deden, wat we nu doen en wat er nog bij is gekomen. Wrong is ook wat abstracter geworden dan System.”

In die zin staat het voor de progressie die jullie als band doormaken?
“Zeker. Het laat een bepaalde groei zien. Dat artikel op 3voor12 Friesland was wel grappig. Toen hadden we echt dat Nirvana-imago en daar wilden we heel graag vanaf. Uiteindelijk is dat ook wel gelukt. Ik luisterde natuurlijk wel naar Nirvana, maar ook naar genoeg andere muziek. Dat waren de eerste liedjes die we als band deden en dat was gewoon wat makkelijker om te maken. Iets wat je doet voordat je je eigen stijl vindt. Wat we nu doen, is onze eigen stijl en dat ga je wel op de plaat terughoren. Hoewel we natuurlijk muziek blijven luisteren en ons blijven ontwikkelen. Dat kan zomaar weer tot nieuwe nummers leiden, haha.”

Abdomen speelde de Gigant al plat tijdens Popronde Apeldoorn en bakte ze helemaal bruin in De Bakkerij voor Popronde Eindhoven. Verder worden minimaal nog drie Poprondes verbouwd (zie hieronder) en zeggen wij: Boeken die gasten, maar echt.

Popronde-agenda:
Groningen: 06 okt – De Gym
Haarlem: 08 okt – Pitcher
Rotterdam: 05 nov – Bar3Deel dit artikel