Het zijn drukke tijden voor Rats and Daggers. Niet alleen gaan de Utrechtse sludgepunkers stad en land af met een shitload aan shows tijdens Popronde, maar zijn ze ook nog eens getekend bij Lay Bare Recordings met een tweedelige EP op komst. Of naja, op komst…deel 1 is al hier, per direct, door je speakers, op de vrijdagochtend! En dat is de EP DAGGERS meteen een uiterst coole elf minuten om de vrijdag mee te starten. Messcherpe sludgepunk, recht in het gezicht als een exploderende cafeïnepil, als eerste te horen bij ons!  

Wie bij Popronde was mocht er al aan geloven. Ondanks dat we hier met een band te maken hebben die pas in 2020 hun eerste track eruit gooide (destijds via ons in de première), is een geduchte livereputatie het trio al vooruit gesneld. Dusdanig zelfs, dat het Nijmeegse Lay Bare Recordings contact met ze opnam. Niet zo gek ook, want behalve boegbeeld Imara Speek op de gitaar en zang, is het de gecombineerde driedubbele power en chemie met ritmesectie bestaande uit drummer Sander Koene en bassist Camilo Ulloa die een Rats and Daggers zo’n heerlijke fuif maakt. Dat, en een arsenaal aan simpelweg steengoede songs. Het zat al snor op eerder uitgebracht tracks als Pulp Video en Vampires, maar met DAGGERS wordt die lijn nog eens dubbeldik doorgetrokken.

RATS
Volop uit de startblokken met de dolken in de aanslag dendert Monophobia dan ook ronkend en briesend langs. Heerlijk brommende baslijnen, drums die het effectief en vettig ingemetseld invullen plus die aangenaam snedige gitaarsound. Gooi daar ook nog eens de karaktervolle, punk as fuck vocalen van Imara Speek eroverheen en je hebt een stoomwals van een opener. Met teksten uit het leven gegrepen; over alledaagse angsten, of zelfs de omgang met je kat, zoals in het stampende Kees. De hekkensluiter van DAGGERS pakt het nog een stuk existentiëler aan, met als onderwerp de mensheid die zelf de restricties van tijd en regels heeft bedacht, waarin we onszelf laten beperken. Knapperige track eveneens!

Kortom, vurige, scherp geslepen EP, die nu verkrijgbaar is via Lay Bare Recordings. De EP maakt deel uit van een tweeluik, waarvan RATS later dit jaar uitkomt. De EP-release wordt gevierd met een releaseparty samen met Knife Massage en SULTAN. in dB’s op donderdag 8 december. Voor die tijd speelt Rats and Daggers als NMTH Talent gratis toegankelijke shows op diverse Poprondes, check de gigs op Popronde.nl. En luister DAGGERS per direct hier:Deel dit artikel