Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

Het metalfestivalseizoen is flink op stoom en in het derde weekend van augustus staat het enige echte Dynamo Metalfest weer op de agenda. En zoals we toch wel gewend zijn van de organisatie zien we wederom een dikke line-up op de posters prijken met onder andere geweldenaars Lamb of God, Testament en Kreator. Vorig jaar ging het metalfestijn in het IJssportcentrum van Eindhoven op een haar na niet door ondanks hoopvolle berichtgevingen omtrent corona in de aanloop naar het festival. Het virus dacht er echter anders over en zette koers toch weer naar een nieuwe lockdown. In aanloop naar DMF22 vertelt Tjerk Maas (Loud Noise Agency) over de tegenslagen en teleurstellingen die ze met de Loud Noise ploeg hebben moeten overwinnen tijdens die periode en de voorbereiding naar deze editie (lees hier het interview met Tjerk). Voor NMTH gaat fotograaf Sandra op pad om verslag toen doen van het zonovergoten en stoffige DMF22.

Tekst en fotografie: Sandra Grootenboer

Vended op Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

De eerste dag van Dynamo Metalfest start moeizaam op, de deuren openen te laat door een te kort aan personeel waardoor de wachtrij buiten al snel oploopt. Ondergetekende wandelt het veld op wanneer Vended net van start gaat. Zanger Griffin, zoon van Slipknot zanger Corey Taylor, is een energieke frontman, maar qua energie doen de rest van zijn band er niet voor onder. Een heerlijke set die al snel een fikse pit op gang krijgen en het stof flink doen opwaaien. Opvallende tracks in de setlist zijn de nieuwe track Ded to Me en een onuitgebracht nummer – een favoriet van de band – Don’t Scream. 

Firewind op Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

Na Vended worden we getrakteerd op de Griekse Powermetal van Firewind. Waarbij de stemming op het veld en in het ijssportcentrum en goed is en het stof blijft opwaaien in de pits. Men doet sjaaltjes en shirts voor de neus om nog goed te kunnen blijven ademen en de vangcrew blijft het druk hebben met het opvangen van de vele crowdsurfers. Van rust is absoluut geen sprake de komende paar uren en met de death grind van Cattle Decapitation uit San Diego, gaat wederom de beuk erin. Ze hebben nog maar twee van hun originele ‘vegan’ leden over, maar dat neemt niet weg dat ze nog altijd zaken als de mishandeling van dieren en misstanden in de wereld qua milieu maar ook genocide aan bod laten komen in hun nummers.

Death Angel mag wel de publieksfavoriet genoemd worden. Met aan de mic zanger Mark Oseguada, die heel belangrijk is geweest voor de Bay Area Thrash Metal Movement en de band deel uitmaakt van de big 8 van de thrash metal. We zullen Mark later dit weekend nog eens op het podium zien als hij met The Bay Area Interthrashional eindelijk aan de slag kan op Dynamo Metalfest, iets waar organisator Tjerk Maas al jaren naar uit kijkt! Exodus heeft een vervanger bij zicht voor Lee Altus, die thuis moet blijven in verband met familieomstandigheden, maar Brandon Ellis (The Black Dahlia Murder) weet zijn schoenen goed te vullen. Candlemass speelt het album Nightfall integraal en doet dit na dertig jaar afwezigheid met zanger Johan Längqvist. Afsluiter van de eerste dag is Testament die Dynamo en Nederland ervaren als thuiskomen, want de band en Nederland gaan al heel lang terug. Hun eerste optreden was in 1987 op Dynamo Open Air. Iets waar de bandleden duidelijk trots op zijn.

Death Angel op Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

Cannibal Corpse op Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

Op de tweede dag van DMF22 wordt de draad van dit verhaal opgepakt bij Cannibal Corpse, waarbij George Fisher met kenmerkend postuur en houding nummers brult over moord, marteling, horror en verminking. Het publiek smult ervan en het moshende en crowdsurfende publiek houdt de vangcrew weer goed bezig. Jinjer mag gelukkig sinds juni weer op pad omdat zij van het Ukranian Ministry of Culture de goedkeuring hebben gekregen om voor hun land als Ambassadors of the Nation op pad te gaan. Iets wat ze heel serieus nemen en ze spelen het veld dan ook plat. Zangerses Tatiana Shmailyuk laat zien wat ze waard is. Wat een heerlijk wijf met dito stem!

Bay Area Interthrashional met o.a. Matt Camacho, John Campell, Mark Oseguada en Randy Blythe maken de verwachtingen meer dan waar. Het figuurlijke dak gaat er af! De enige regel die er is voor de bandleden is dat er geen eigen songs gespeeld worden, maar altijd thrash metalklassiekers van anderen. En dat is een formule die aanslaat bij het publiek. Randy Blythe mag gelijk weer aan de bak, want Lamb of God is na spektakel geprogrammeerd. Ze houden de vaart er flink in, en het is niet te merken dat het hun laatste dag van hun Europese tour is. Ze gaan compleet los en krijgen het publiek moeiteloos met zich mee.

Lamb of God op Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

Heaven Shall Burn op Dynamo Metalfest 2022, foto Sandra Grootenboer

Tot slot van DMF22 is het aan de Duitse tandem Heaven Shall Burn en Kreator om de einden aan elkaar te knopen. De heren van Heaven Shall Burn doen hun bandnaam eer aan, want ze zetten letterlijk de hemel in de fik met veel pyro en zilver/zwarte slingers. Veel Duitse fans zijn speciaal afgereisd vanuit Duitsland om hen te zien spelen samen met andere Duitse afsluiter Kreator, die het festival nog eens in vuur en vlam zet alvorens ze het afsluiten. Het was weer genieten, zeker na zo’n lange tijd. 

 

 

 


Bekijk hier meer foto’s van DMF22 gemaakt door Sandra Grootenboer:

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel