No rest for the wicked. Terwijl een kwart van Nederland naar andere, veelal zonnige oorden is vertrokken of in eigen land het badlaken, de hangmat of tent heeft uitgestald, wordt er op de burelen van NMTH en EKKO hard gewerkt aan een vervolg op twee geslaagde DOOMSTAD-edities in de Utrechtse poptempel. Na een droomstart met OBESE, DOOL en Steak Number Eight en de waardige en meer experimentele opvolger met Briqueville, Uniform en The Body, is er wederom een bill samengesteld om de vingers bij af te bijten. Met MNHM, Ortega en Esben And The Witch zijn NMTH en EKKO er in geslaagd om de breedte van DOOMSTAD nader te duiden. DOOMSTAD is het brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone…zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en heel erg goed is. 

Esben and the Witch

Esben and the Witch heeft zichzelf duidelijk overtroffen met vierde plaat Older Terrors, een onheilspellend epos dat je langzaam meesleurt en meedogenloos opslokt via vier zorgvuldig opgebouwde stukken. Voorheen kwam je er nog mee weg om het trio uit Brighton ‘gothic pop’ of zelfs ‘triphop’ te noemen, maar nu zou ‘apocalyptische post-rock met strakke doom en stoner riffs, zuivere vocalen van Rachel Davies en spookachtige spanningsbogen’ beter op z’n plek zijn. Een geslaagde koerswijziging dus, en daarmee een ideale band voor op Doomstad.

Ortega

 Ortega is de naam van het machtige monster uit Groningen dat de taal van de sludge, doom en post-metal vloeiend spreekt en inmiddels ook ver buiten de grenzen gehoord wordt. Daar staan we niet van te kijken, want laatste plaat Sacred States is van begin tot eind een boeiende en intense trip, duidelijk beïnvloed door bands als Neurosis en Cult of Luna. Ze bliezen ons op de laatste editie van Le Guess Who? al omver en verdienen wat ons betreft gewoon een plek als afsluiter op Doomstad.

 MNHM

 MNHM (voorheen bekend als Mannheim) is zo’n band die het voor elkaar bokst om talloze muziekstijlen op een hoop te gooien en daar een prachtig eigen genre van te boetseren. Noiserock, mathrock, free jazz, doom en post-rock worden samengesmolten in een hypnotiserende en oorverdovende geluidsmuur, waarbij de gemanipuleerde saxofoonklanken van Dead Neanderthals’ Otto Kokke een belangrijke rol spelen. De ‘melodic noise’ (zoals ze het zelf graag omschrijven) op tweede plaat Of Empires Past maakt vooral live grote indruk, ondervonden we op Roadburn eerder dit jaar.

DOOMSTAD vindt plaats op 30 september 2017 vanaf 19:30 uur in het Utrechtse podium EKKO.

Tickets via https://ekko.nl/

Poster Doomstad 3Deel dit artikel