Matt Pike van Sleep op Roadburn, Photo: Roy Wolters

Nu hebben wij de voorbije jaren van tal van Belgische geneugten mogen snoepen, ook dankzij de firma RuffStuff die drie Roadburn-jaren in de Cul de Sac optuigde, en zeker ook dankzij Eurosonic, Incubate, Le Guess Who? en tal van andere festivals. Ook reisden we al enige malen af naar Graspop en Sjock Festival en al driemaal naar Antwerpen voor Desertfest. In de Trix zagen we Belgen als Steak Number Eight, Hemelbestormer, King Hiss en uiteraard Amenra vlammen, en het is natuurlijk meer dan heuglijk en terecht dat zo een heavy festival uit het rijke eigen land put voor de line-up. Dit jaar heeft Desertfest dat zelfs wat meer body gegeven met ‘de Belgische line-up’, zes chauvinistische troefkaarten die er best mogen zijn. Deze week gepresenteerd en dus kijken we naar het gehalte van de ‘Belgen op DFBE’.

Desertfest is alweer aan zijn zesde editie toe. Die vindt wederom plaats in Muziekcentrum Trix te Antwerpen, van 18 t/m 20 oktober, en als je erbij wilt zijn dan raden we je aan niet te kang te talmen met de kaarten. Alle laatste edities van Desertfest verkochten namelijk steevast uit en voor DFB19 zijn onder meer al bevestigd: Sleep, Ty Segall, Eyehategod, Pelican, Truckfighters, Bongripper, Inter Arma, Church of Misery, The Obsessed, Monkey3, Nebula, Crypt Trip en uit Nederland: Monomyth en Temple Fang. Fiet fiew! Sweet, very sweet indeed.

Tel daar dus nog eens een Belgische delegatie bij op!

The Progerians
Over RuffStuff x Roadburn gesproken… Die sludgy punkrockers van The Progerians mochten we in 2016 hosten en dat ging er hard op in Cul de Sac. Een ervaren Brussels powertrio dat vurig en wat dwars overkwam, en dat we als ‘Dinosaur Jr. goes hardcore’ typeerden. Beestachtig ook, met een ontketende drummer. De mannen hebben net tweede langspeler ‘Crush the wise men who refuse to submit’ uit.

Crayon Sun
We hebben wel vaker geluk, zo konden we je in oktober exclusief voorstellen aan de debutplaat van Crayon Sun. Ondanks ook een Nederlandse presentatie in Paradiso, zal de groep hier nog niet zo gekend zijn als in België. Logisch, want het betreft eene samenwerking tussen duizendpoot Aldo Struyf (Millionnaire, Mark Lanegan Band, Creature With The Atom Brain) en de Antwerpse blueszanger Big Dave. Directe aanleiding was bijdrage van Dave aan één van de tracks van het afscheidsalbum van Creature With The Atom Brain. Het nieuwe geluid refereert aan de donkere, experimentele rock van artiesten als Nick Cave, Mark Lanegan, Captain Beefheart, Masters Of Reality, de blues van CW Stoneking en R.L. Burnside en de filmische escapades van Ennio Morricone.

Vonnis
Berichten over het Gentse Vonnis komen al langer tot ons, via Consouling Sounds en via Hypertension Records dat in mei de eerste langspeler van de groep uitbracht. Op ‘BIKINI SEASON’ botvieren ze hun BLACKENEDPOWERVIOLENCENOISECRUST op de luisteraar. We noteren Amenra-connecties en inspiratie van Catharsis, Death Grips en Converge tot Trash Talk. Hardcore!

Vonnis

Grotto
Welnu Grotto, een instrumentale band die het (vanzelfsprekend toch) al tot onze Hardhitters schopte en die onlangs op Stonerfall in Alkmaar aantrad. De spacerockers uit Tielt zijn opgericht naar aanleiding van een bezoek aan Desertfest en de riffs zijn net zo dik als het spacey artwork!

Fire Down Below
Fire Down Below behoort niet alleen tot het beste dat de Belgische stonerrockscene te bieden heeft, dat nieuws is tot ver over de landsgrenzen doorgedreund. En dat vanaf debuutalbum ‘Viper Vixen Goddess Saint’ al. En terecht. Zozeer dat het Californische label Ripple Music (ook o.a. Wo Fat en Mos Generator) instapte, en na de rerelease van het debuut ook opvolger Hymn of the Cosmic Man de wereld in slingerde. Fire Down Below legt uit hoe dat kan: “We are amp-hugging, hard-hitting, fuzz-loving, ear-splitting, riff-worshipping rock ‘n rollers.”

30,000 Monkies
Ook geboekt voor Soulcrusher in Doornroosje en het gaat sowieso erg lekker met dit Limburgse ‘pretnoise collectief’. De timing is ook spot on voor Desertfest, want 30,000 Monkies brengt in september een nieuwe langspeler uit via Consouling Sounds. Oh ja, ze zijn ook nog opgepikt door Dead Pig Entertainment voor de EU-boekingen. Het is ook best een tikje maf en ongrijpbaar wat de groep uit Leuven/Beringen doet:

MEER
Meer info en tickets vind je via de website www.desertfest.be en in het Facebook-event.Deel dit artikel