Dead Kennedys

Dead Kennedys

Dit is alweer de zesde week van onze Harde Honderdrit – waarmee wij officieel de Top 50 betreden. Het begon allemaal met Black Sabbath en zal deze week blijven hangen bij de (relatieve) nieuwkomers John Coffey en eindigen bij #41, Pennywise. Kortom, de lijst bokspringt door de jaargetijden en overschrijdt muziekgenres! Check de tracks hieronder en luister op donderdag en zondag weer naar Pinguin Radio.

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur
Teksten: Lodewijk Hoebens, Thomas Spiekerman en Nieke Frantzen

Ready? Go!

50. Sonic Youth – Theresa’s Sound-World
Belangrijke undergroundband, bekend om het a-typische gitaarspel dat prima past bij de opkomende grungebeweging. Sonic Youth nam een nog onbekend Nirvana mee als voorprogramma. De New Yorkse band kiest na vijf platen voor het major label Geffen Records en met succes. Met hulp van Nevermind producer Butch Vig kan het commerciëlere Dirty uit ’92 gerekend worden tot één van de klassiekers van de band met gitaarexpedities als Theresa’s Sound World, Purr en Drunken Butterfly. Helaas zijn Thurston Moore en Kim Gordon al enkele jaren uit elkaar, wat de toekomst van de band op losse schroeven zet. Solo, kunnen de bandleden nog wel regelmatig in ons land bewonderd worden. (LH)

49. Thin Lizzy – Killer On The Loose
Kerst is voor de Thin Lizzy liefhebber altijd een moeilijke tijd. Dertig jaar geleden, op kerstavond, stort de flamboyante frontman Phil Lynott in, als gevolg van een jarenlange alcohol- en drugverslaving. De Ier met het grote afrokapsel, donker Guyana bloed en zijn vervaarlijke basgitaar leidt de Dubliners sinds het begin van de 70s. Whiskey in the Jar is de doorbraak en the Boys Are Back in Town blijft de grootste hit. Live weet de band vriend en vijand om ver te blazen. Bewijs? Thin Lizzy: Live and Dangerous. Drank en alcohol blijven voor problemen zorgen. Gitaristen komen en gaan. Snowy White vervangt in ’80 Gary Moore en zorgt met Killer on the Loose voor de laatste top tien hit van de band. De band is nog altijd actief maar Thin Lizzy zal nooit meer hetzelfde klinken zonder Lynott. (LH)

48. Epica –The Essence Of Silence
Een van Nederlands populairste metalbands! Toch lijken ze in het buitenland misschien populairder dan bij ons. Desondanks was onlangs de eerste editie van hun Epic Metal Festival een groot succes. Bovendien heeft de band dit jaar kunnen bekronen met de Buma Rocks Export Award voor de buitenlandse prestaties. Net als bij Within Temptation ligt de nadruk op een symfonische aanpak met synths en gitaren, aangevoerd door de fraaie sopraanstem van Simone Simons. Het brein achter de band is Mark Jansen, jarenlang ervaring binnen het female fronted metalgenre met de band After Forever. Op single The Essence of Silence van laatste album the Quantum Enigma doorbreekt Jansen de stilte met zijn typische grunts en zware gitaarriffs dat een mooi contrast geeft binnen de symfonische sound. (LH)

47. Biohazard – Punishment
Tegenwoordig is Pinkpop een lieflijk familiefestival vol singer-songwriters, jonge popbandjes met het hitje van de maand en hier en daar een oude knar. Een totaal andere wereld dan die van begin jaren ’90 toen langharige alto’s in legerkisten het veld opstormden om naar de hardste metal en grunge te luisteren. Legendarische beelden heeft dit opgeleverd die tijdens compilaties nog wel eens voorbij komen op televisie. Beroemd is eveneens het fragment van Biohazard dat Punishment speelt tijdens een heftige, plotselinge wolkbreuk. (TS)

46. John Coffey – I’ve got the bastard virus and I don’t even know where it came from
Een band die mensen bij De Wereld Draait Door de vingers in de oren laat stoppen. Op nummer 41 van De Harde Honderd is er ook een andere artiest te horen die vernoemd is naar een personage van Stephen King, maar nu is het tijd voor John Coffey. De vriendelijke zwarte man uit The Green Mile, die mensen kon genezen. Ook deze rockers kunnen wonderen verrichten. Namelijk heerlijke muziek maken. En een biertje vangen dat van mijlenver aan komt zeilen. (TS)

45. Dead Kennedys – Riot
Anarchie en opstandigheid horen bij punk als een akoestische gitaar en een microfoon bij een singer-songwriter. Met een harde punktrack kun je als band mensen energie geven. Maar je kunt ze tegelijkertijd ook aan het denken zetten. Over hoe iemand zich misschien wel laat sollen door de autoriteiten. Riot is het ultieme voorbeeld van een dergelijk nummer. Dit is punk, verzet, kennis doorgeven, passie en tomeloze energie in één. Voor de clip werden beelden uit onze eigen hoofdstad Amsterdam gebruikt. (TS)

44. Monster Magnet – Space Lord
Dit is de hitsingle van het vierde studioalbum Powertrip, uit ‘98. Het verhaal gaat dat Monster Magnet-frontman Dave Wyndorf voor de opnames van dit album naar Las Vegas is gevlogen, daar in een hotelkamer is gaan zitten, en 21 dagen lang één nummer per dag heeft geschreven. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de plaat grotendeels is gebaseerd op de Las Vegas experience. Space Lord is gebruikt in de soundtrack van de film Soldier, videospelletjes en als theme song voor WWE evenementen. (NF)

43. Deftones – Engine No. 9
Deze band uit Sacramento, California, wordt gezien als één van de grondleggers van 90’s-nu-metal. Het kwetsbare, gekwelde, melodische zanggeluid van Chino Moreno maakt de band uniek en typerend voor alternatieve muziek à la eind vorige eeuw. Engine No. 9, van debuutalbum Adrenaline (’95), was aanvankelijk niet gekozen als single (wel Bored en 7 Words). In 2008 sloeg het noodlot toe, toen bassist Chi Cheng in coma raakte na een dusdanig serieus auto ongeluk met zijn zus, die er gelukkig licht geschramd vanaf kwam. Cheng ontwaakte in 2010 uit zijn diepe slaap, was nooit meer volledig bewust, maar overleed alsnog in 2013 aan een hartstilstand. (NF)

42. Napalm Death – You Suffer
Eén van de kortste nummers ooit gemaakt. Deze oerkreet van enkele seconden hoort zeker thuis in deze lijst. Want als band hoef je heus niet altijd te laten horen hoeveel complexe gitaar- en drumsolo’s je in een nummer kunt proppen. Krachtige statements daar gaat het ook om in de wereld van de harde muziek. En You Suffer is er daar één van, zij het met een moddervette knipoog. Prachtige reacties ook op YouTube: ‘Heeft er iemand misschien de bladmuziek?’ (TS)

41. Pennywise – Bro Hymn
Bro Hymn is een mooi voorbeeld van een grens- en smaakgebied overschrijdende song. Of je nu staat te hakken bij Paul Elstak of aan het hossen bent in een skihut. Iedereen kent dit en zingt het als broeders en zusters mee. De versie van Pennywise is een lijflied voor de punkliefhebber. Pennywise, vernoemd naar de boosaardige clown in Stephen Kings ‘It’, heeft fantastische nummers vol energie die zo pakkend zijn dat ze tevens geschikt zijn voor fans van zachtere pop/rock. (TS)

Dank voor het stemmen, o.a. Kees Liebregts, Cees van Apeldoorn en Tony Goudkamp.

Wil je de gehele playlist (tot nu toe) luisteren? Dat kan hieronder op Spotify! Je kan ook op YouTube de hele lijst in live versies horen en zien – dit kan hier.

 Deel dit artikel