Osees tijdens Le Guess Who? 2021, foto Tim van Veen

Slomosa – Desertfest Antwerpen. Foto, Roy Wolters

Jahaa, dat lees je goed! Het lijkt bijna een déjà vu, maar ondanks alle ellende hebben we ook dit jaar weer een kleine selectie van bruutste shows bijeen gesprokkeld. Opnieuw een jaar met vooral de eerste helft een totaal gebrek aan liveshows. Maar toch, een kleine silver lining deed zich aan in de zomer, met een boel zitshows, gevolgd door het gretig inplannen van concerten toen alles weer openging. De euforie was van tergend korte duur maar toch zorgde het voor een best flinke reeks legendarische shows. En omdat livestreaming ook deel is gaan uitmaken van de live-ervaring, beperken we onze lijsten met bruutste concerten niet alleen tot fysieke shows.

Festivals en Poprondes
Ja joh, het was bijna onwerkelijk, maar we hebben zowaar echte festivals zonder anderhalvemeterregel meegemaakt! Het begon eerst nog zittend natuurlijk, met onder andere dikke optredens van Grafjammer en Laster, gevolgd door erg geslaagde Poprondes in Nijmegen en Leeuwarden. Maar toch werd het zitten ons aardig beu, en dus maakten we gretig gebruik van de versoepelingen door onder andere Sniester, Soulcrusher, Hambarg Metalfest en een nu al legendarische editie van Le Guess Who? aan te doen. Die laatste werd halverwege het weekend seated, maar bij Osees alsnog eindigde in een stoelloze draaikolk van moshende mensen. Ook een bijzondere: Slift kreeg op zowel Valkhof als Desertfest lovende recensies, goed voor een tweede plek! Monolord was een dikke stonerfuif met een kliek van maar liefst zeven redactieleden en een nog groter aantal halveliters Leffe Blond. Goed voor een eerste plek! Het concert dan, niet de kater een dag later.

GOLD @ Roadburn Redux vrijdag, foto Paul Verhagen

Roadburn Redux
Hoewel we na een jaar van livestreams het wel gezien hadden, doen we even een speciale shout-out naar Roadburn Redux. Het festival ging dit jaar volledig online, wat resulteerde in een van de beste en meest verzorgde livestreams die we ooit mochten aanschouwen. Hoogtepunten genoeg, maar de set die ons het meest bijbleef was die van GGGOLDDD met het beklijvende This Shame Should Not Be Mine live in 013, die volgend jaar fysiek verkrijgbaar is. Tevens maakten we een korte documentaire over Roadburn poster-artist Douwe Dijkstra, hier te zien.

Popronde Nijmegen
Nog een speciale shout-out, want we weten niet of het aan het Waalse water lag of simpelweg de bands, maar met bijna onze gehele NMTH Talentselectie op Popronde Nijmegen 11 september, kregen we voor het eerst in anderhalf jaar weer een beetje een festivalgevoel. We zagen dikke sets van Hey Team, Cloudsurfers, Changing Tides, Frontstreet en Andy & the Antichrist, hoogtepunt na hoogtepunt met in het bijzonder Rites, Cashmyra, Inferum en Throwing Bricks. Onze hoofdredacteur liep zelfs nog mee met UnmuteUs, waar Cloudsurfers op vakkundige wijze een rijdend podium sloopte. Voor deze keer maken we dus een uitzondering in de lijst: een gehele heavy line-up op een prachtige dag in Nijmegen.

Kortom, de lijstjes zijn dus opnieuw wat kariger, maar hoewel het lastig is hoopvol te blijven betreft concerten en festivals in 2022, is een ding duidelijk: muziek verbroedert, en live al helemaal, want zelfs tijdens een korte periode van livemuziek vervaagde alle stress en onenigheid en kwamen we om te genieten. Tot het weer kan, steun je lokale poppodium of muziekcafé, zodat we na deze klotepandemie weer volle bak kunnen gaan! Onze lijsten met favoriete Nederlandse releases komen nog volgende week, eerst maar eens de bruutste shows. Fijne Kerst gewenst!

Lees en beluister ook: 
Het NMTH album van 2021 + individuele jaarlijstjes
De 66 hardste hitters van het jaar op Spotify!


Slift – Desertfest Antwerpen. Foto, Roy Wolters

DE 11 BRUUTSTE SHOWS VAN 2021! (Gebaseerd op aantal stemmen en punten)

1. Monolord @ TivoliVredenburg
2. Slift @ Desertfest Antwerpen + Valkhof (review hier)
3. Regarde Les Hommes Tomber @ Soulcrusher (review hier)
4. Gebroeders Dieleman van Eeckhout @ Le Guess Who? (review hier)
5. Osees @ Le Guess Who? (review hier)
6. Slomosa @ Desertfest Antwerpen (review hier)
7. Anna von Hausswolff @ Stevenskerk Nijmegen
8. Kalaallit Nunaat @ Popronde Utrecht
9. GGGOLDDD ‘This Shame Should Not Be Mine’ set tijdens Roadburn Redux
10. Throwing Bricks, Rites, Cashmyra en Inferum @ Popronde Nijmegen
11. The Desmonds + The Ballet Bombs @ Popronde Leeuwarden

 

 


Slomosa – Desertfest Antwerpen. Foto, Roy Wolters

ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

1. Slomosa @ Desertfest Antwerpen, 15 t/m 17 okt.
2. Slift @ Desertfest Antwerpen, 15 t/m 17 okt.
3. Monolord @ TivoliVredenburg, 19 nov.
4. Peuk @ Desertfest Antwerpen, 15 t/m 17 okt.
5. Acid Mammoth @ Desertfest Antwerpen, 15 t/m 17 okt.
6. Dead Elvis @ dB’s, 25 jun.
7. Kadaver @ Desertfest Antwerpen, 15 t/m 17 okt.

Armoe troef in live sessies in 2021. Tot daar ineens Desertfest Antwerpen op de kalender verscheen en ik daar verslag van mocht doen. Enigszins bevreemd als je weer een uitverkochte zaal in stapt. Wat een luxe en genot dat ik dat dit jaar heb mogen ervaren. Hopelijk worden Dool en Stake snel ingehaald in 2022!


MIA WEERDESTEIJN – FOTOGRAAF

Mijn bruutste concert:
1. Manora + Dance with Dragons @ Gebr. de Nobel, 30 oktober


Regarde les hommes Tomber bij Soulcrusher 2021, foto Paul Verhagen

PAUL VERHAGEN – FOTOGRAAF

1. Regarde Les Hommes Tomber @ Soulcrusher, 1 okt.
Kippenvel over mijn hele lichaam. Na lange tijd drong het weer tot me door hoe vet een liveshow kon voelen. In die weinigen shows van de laatste twee jaren had ik dit bevrijdende gevoel niet meer gehad. Vette euforische adrenaline rush!

2. Roadburn Redux vrijdag livestreams, 16 t/m 18 apr.
Heel fijn en eervol om met mijn foto’s bij te kunnen dragen aan deze surreële, lege en welhaast serene filmstudio/podium editie van Roadburn. Even wat levenslust in de brouwerij in schil contrast tot een periode van avondklok en lockdown.

3. Coilguns @ Soulcrusher, 1 okt.
Zonder veel voorkennis blies deze laatste band van de laatste Soulcrusher dag zowel mij als de rest van de zaal van z’n sokkel. Djezus, wat een energie en gekkigheid. Dikke vette smile van oor tot oor.

4. Anna von Hausswolff @ Stevenskerk Nijmegen, 11 dec.
Het allerbeste alternatief voor een ‘postponed’ Eindhoven Metal Meeting. Wat een prachtige setting. De Stevenskerk, gehuld in dikke mist. Dé plek waarop de (quadrafonische) kerkorgel drones van Anna het best tot z’n recht komen.


Slift – Desertfest Antwerpen. Foto, Roy Wolters

PIETER SLOOT – REDACTEUR

1. Slift op X Valkhof Festival, 18 juli
2. Iguana Death Cult op X Valkhof Festival, 18 juli
3. SONS op X Valkhof Festival, 18 juli
4. Joe & The Shitboys op Left of the Dial
5. Tramhaus op Left of the Dial
6. The Cool Greenhouse op Left of the Dial, 20 t/m 22 okt.
7. Black Leather Jacket op Sniester, 1 okt.
8. Shaemless op Zwemfest, 30 sept.
9. Bad Nerves in Doornroosje, 11 okt.
10. The Desmonds op Popronde Leeuwarden 24 sept.
11. Throwing Bricks op Popronde Nijmegen, 11 sept.
12. Bongloard op Sniester, 1 okt.
13. Dystopia @ TivoliVredenburg, 8 aug.
14. King Gizzard & The Lizard Wizard live in Melbourne (stream)
15. Personal Trainer op Valkhof Festival, 18 juli

Verder heb ik door Popronde, Sniester, Left of the Dial en Walk the Line ontzettend veel vette shows kunnen zien ondanks de matige tijden. Shows ranken vind ik gek, dus dit lijstje is in no particular order. Behalve Slift op het X Valkhof Festival. Dat is een van de beste shows die ik ooit heb gezien.


Osees tijdens Le Guess Who? 2021, foto Tim van Veen

MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

1. OSEES @ Le Guess Who in TivoliVredenburg, 13 nov.
2. Kalaallit Nunaat @ Popronde Utrecht, 21 okt.
3. Monolord in TivoliVredenburg,19 nov.
4. The Gluts in Merleyn, 13 okt.
5. Magnetic Spacemen @ Sniester dag 2, 1 okt.
6. Throwing Bricks, Rites, Cashmyra en Inferum @ Popronde Nijmegen, 11 sept.
7. The Ballet Bombs @ Popronde Leeuwarden, 24 sept.
8. The Desmonds @ Popronde Leeuwarden, 24 sept.
9. Two and a Half Girl @ Club 3voor12 in dB’s, 28 okt.
10. Cloudsurfers @ UnmuteUs Nijmegen, 11 sept.
11. Wesenwille @ Tivoli Walk The Line, 8 aug.
12. Grafjammer in dB’s, 29 okt.
13. Pizza Knife @ Le Guess Who 2021, 12 nov.
14. Laster in De Nijverheid, 24 apr.
15. Baardvader @ Walk the Line Psychjams, 7 aug.

Toch nog zo’n 50 acts kunnen aanschouwen! Toen alles weer tijdelijk openging, ben ik in alle gretigheid mijn concertagenda vol gaan stouwen, met toffe zitshows op Popronde en in dB’s, maar ook retegave festivals als Le Guess Who? en Sniester. Vooral shows in mijn top 10 die iets speciaals hadden, zoals een seated show van Osees die in een rebelse moshpit muteerde, Cloudsurfers op een rijdende aanhanger tijdens UnmuteUs, mijn eerste pit in anderhalf jaar bij The Desmonds en een vertrouwd volgepakte EKKO met Kalaallit Nunaat, corona be damned! Het is moeilijk optimistisch te blijven betreft de 2022 concertagenda na twee jaar, maar zelfs voor zes weken was het weer ultiem genieten. Ook mooi: Kikagaku Moyo @ Paradiso Amsterdam, DMBQ @ LGW, Frayle en The Fifth Alliance in dB’s, The Machine en Teethgrinder tijdens Walk the Line, en KIEFF @ Sniester dag 2.


Dool bij Prophecy Fest 2021, foto Sven Paul

GUIDO SEGERS – REDACTEUR

1. Arthur Brown @ Prophecy Fest, 10 Sept
2. Dordeduh @ Prophecy Fest, 11 Sept
3. Neptunean Maximalism @ Roadburn Redux
4. Gold (GGGOLDDD) ‘This Shame Should Not Be Mine’ @ Roadburn Redux
5. Solar Temple @ Doornroosje, 19 Juli
6. Doodswens @ Effenaar, 14 augustus
7. Dool @ Prophecy Fest, 11 Sept
8. Primordial @ Prophecy Fest, 10 Sept

Soms weet ik niet meer wie ik ben. Dit was het sneuste jaar ever, ik weet niet eens meer hoe ik naar een concert moet gaan. Serieus, ik heb een mentale drempel om het comfort van de bank te moeten verlaten. Ik heb oprecht hulp nodig, dus als je me ergens mee naar toe wil nemen; let me know! Dit was het gewoon, 1 festival, 2 shows en een Roadburn weekend op de bank.


Laster in de Nijverheid, foto Anne-Marie van Rijn

JOOST SCHREURS – REDACTEUR

1. Verwoed @ dB’s, Utrecht, 8 okt.
2. Autarkh & Grey Aura @ TivoliVredenburg, Utrecht, 19 juni
3. Laster  @ De Nijverheid, Utrecht, 24 april
4. No Turning Back @ Klokgebouw, Eindhoven, 30 oktober
5. Monolord @ TivoliVredenburg, Utrecht, 19 november
6. Grafjammer @ dB’s, Utrecht, 17 september
7. Integrity @ Klokgebouw, Eindhoven, 30 oktober
8. Wesenwille @ TivoliVredenburg, Utrecht, 8 augustus

Schraalhans was keukenmeester dit jaar, waarin ik volgens mij voor het eerst deze eeuw vaker een bioscoop bezocht dan een concertzaal. Het livecircuit was in november amper goed en wel op gang gekomen, toen het alweer uit was met de pret. Toch heb ik, meestal vanaf een stoeltje, nog wat moois gezien dit jaar.


Gebroeders Dieleman van Eeckhout bij Le Guess Who? 2021, fot Maarten Mooijman

WYBREN NAUTA – REDACTEUR

1. Regarde Les Hommes Tomber @ Soulcrusher, 1 t/m 2 okt.
2. Anna von Hauswolff @ Stevenskerk Nijmegen, 11 dec.
3. Gebroeders Dieleman van Eeckhout @ Le Guess Who?, 11 t/m 14 nov.
4. Briqueville @ Soulcrusher, 1 t/m 2 okt.
5. Oranssi Pazuzu @ Soulcrusher, 1 t/m 2 okt.
6. Wiegedood @ Soulcrusher, 1 t/m 2 okt.
7. VULVA @ Popronde Leeuwarden, 24 sept.
8. OvO – Le Guess Who?, 11 t/m 14 nov.
9. Pizza Knife – Le Guess Who?, 11 t/m 14 nov.

SUSANA MARTINS – FOTOGRAAF

1. Suuns @ Paradiso Noord, 31 okt.
2. Subhumans + Youth Deprivation @ OCCII, 23 okt.
3. Gebroeders Dieleman van Eeckhout @ Janskerk LGW, 11 t/m 14 nov.
4. Kohti Tuhoa + Oust + Chiesel + Seeing Red @ OCCII, 12 nov.
5. Charlie and the Lesbians + Pauper @ Cinetol, 6 nov.


KARIN VAN DER LEIJS – REDACTEUR
Eén concert, maar wel een hele brute:

1. Fleddy Melculy @ De Pit Terneuzen, 30 okt.


Verwoed bij Soulcrusher 2021, foto Paul Verhagen

PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

1. Doodswens en Verwoed @ Gebr. de Nobel, 9 okt.
Vooral Doodswens blies de achterwand uit de kleine zaal van Gebr de Nobel.

2. Monolord en Blackwater Holylight @ Tivoli, 17 nov.
Black Water Holylight had voor mijn smaak wat steviger mogen zijn, maar Monolord is natuurlijk goed stevig spul waar ik erg van heb genoten.

3. Cosmic Debris @ Gebr. de Nobel, 3 juli
Leidse band in een Leidse tent is natuurlijk een gouden recept voor een gezellige avond en in dit geval ook met goede muziek. Meer Leidse heavy bands meer beter!

4. Joy Division Undercover @ Gebr. de Nobel, 21 okt.
Hoewel het natuurlijk niet de echte Joy Division is, speelt deze band het werk erg goed.

5. Vive la Fete @ Gebr. de Nobel, 23 okt.
Ik was eigenlijk aan het werk (mocht je je af hebben gevraagd waarom ik zo veel shows in Gebr de Nobel heb gezien weet je dat nu ook) en het is ook niet echt NMTH materiaal maar wel een van de betere shows die ik dit jaar mee heb gemaakt.

6. Bark @ Gebr. de Nobel, 6 nov.
Stiekem vond ik de soundcheck het beste, maar de echte show was ook leuk. Voor mij het hoogtepuntje van Metal Experience Fest.


GIJS KAMPHUIS – REDACTEUR/FOTOGRAAF

1. Hamferd @ Brainstorm, 5 en 6 nov.
2. Ultha in Beringen (B)
3. Dauthuz @ Hambarg Metalfest, 23 en 24 okt.
4. This Beautiful Mess @ Tull & ’t Waal, 30 okt.
5. Seethr @ Wilrijk (B), 28 okt.


LODEWIJK HOEBENS – REDACTEUR

Voor mij enkel streams dit jaar, maar daar gaat 2022 hopelijk verandering in brengen!
1. Limp Bizkit @ Lollapalooza
2. Ensiferum @ Hellfest
3. Fleddy Melculy @ Alcatraz


Motorpsycho – Desertfest Antwerpen. Foto, Roy Wolters

INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

1. SLIFT op Desertfest Antwerpen, 17 okt.
2. Slomosa op Desertfest Antwerpen, 17 okt.
3. Amenra akoestisch in TivoliVredenburg, 20 sep.
4. Monolord + Blackwater Holylight in TivoliVredenburg, 19 nov.
5. Motorpsycho op Desertfest Antwerpen, 17 okt.
6. Wolvennest op Desertfest Antwerpen, 17 okt.
7. Tramhaus & Charlie & The Lesbians in EKKO, 22 okt.
8. Kalaallit Nunaat, Mt. Atlas, VULVA op Popronde Utrecht, 21 okt.
9. Tankzilla op Desertfest Antwerpen, 18 okt.
10. Throwing Bricks, Cloudsurfers, Cashmyra, Inferum op Popronde Nijmegen, 11 sep.
11. Laster in de Nijverheid, 24 apr.
12. Temple Fang in dB’s, 24 okt.
13. 4B2M + Smudged in ACU, 3 nov.
14. Dead Elvis in dB’s, 25 jun.
15. The Fire Harvest op Dumstad, Muziekschool Utrecht, 31 okt.

Niet te geloven, maar ik heb toch nog meer dan 60 acts mogen zien performen in die paar weken die ons gegeven waren tussen de Haagse fuckups en het onvermogen te handelen. Zeker 40 van die gekoesterde shows vielen in de heerlijke Herfstvakantie, kunnen we die nog eens overdoen? In de lente dan maar? Dan wacht ons sowieso een bijzonder langverwacht Roadburn Festival met liefst drie sets van de Franse kosmonauten van SLIFT!Deel dit artikel