Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op september met een eclectisch aanbod van maar liefst 40 nieuwe tracks waaronder Yakoeza, HATER, Ontaard en Rats and Daggers. 

Albums vers van de pers met Angmodnes, Graceless en Ioana Iorgu
September komkommertijd? Zeker niet! EP’s, singles en albums genoeg. Zo bespraken we dikke platen van bijvoorbeeld Mountain Eye, Angmodnes en Cirrus Minor en Ioana Iorgu, met allen een track terug te horen in het Bruut Nationaal Product. Redacteur Martijn Welzen was tevens erg te spreken over het debuut van Fire Horse, en met recht! Het machtige Situations is dan ook zeker je aandacht waard in de playlist. Verder ook een shout out naar de nieuwe van Graceless. Chants From Purgatory is een heerlijk venijnige midtempo death/doom plaat, die geen tekort aan creatieve gitaarpartijen en ijzige atmosferische passages heeft. Zo ook met het epische Nyctophillia. Tot slot: een lekker groovy stukje alt metal in de vorm Jahat, wiens plaat Defecation Syncope een toffe, heavy sound bezit. Zo is het uptempo The Antenna Haven vanaf die eerste riff aan.

Singlefeestje met Rats and Daggers, Euroboy, Wesenwille en After Taste
Qua singles ook geen gebrek. En dan ook nice eens hele dikke. Zo staat Monster weer in de playlist, ditmaal met de brute groover Abominabillities. Van een ander staaltje is dan weer de gruizige noiserock van Von Veh, wiens track Friction weer heerlijk schuurt. Ook vinden we ook weer een stel NMTH Talenten in de BNP terug. Eerder spraken we al over de nieuwe Marathon (Age), Reformist (Hivemind) en Mountain Eye (Pescera) maar ook Wasted Youth Club knalt er weer volop in met het stampende LAME, op de voet gevolgd door Utrechtse sludgepunksensatie Rats and Daggers met het pittige Mississippi. Verder is Euroboy ook weer druk bezig met het releasen van nieuwe muziek, waarvan in september de single Sick. Meeslepende post-punk, die ook op Roadburn al zo overtuigde. Voor vernietigende black metal verwijzen we je graag door naar Wesenwille, die met de single Our Sole Illuminator internationale kwaliteit laat horen. Ook Officium Triste bracht in september een nieuwe track uit. Morose bezit precies de melancholische schoonheid die je van deze doomveteranen mag verwachten. Diggeth kwam eveneens met een nieuwe single in aanloop naar Zero Hour In Doomtown: Soultwister groovet en pompt weer als altijd, heerlijk vadsige stoner metal! Tot slot, brachten de industrial gothic rockers van After Taste een nieuwe track uit getiteld Eye On The Prize. Naast het te horen in het Bruut Nationaal Product ook te zien per video hier:

Hardcore op je harses met Yakoeza, HATER en Vain Louie
Man man man, er kwam wel weer een hoop smakelijke hardcore en metalcore uit in september. Zo debuteerden we Twee Minuten Haat van Limburger HC supergroep HATER, dropte Vain Louie weer een sterke melodic hardcore beuksingle met Distant Fragments en kwam het debuut van Utrechtse post-hardcorehelden Two and a Half Girl uit. Het groovy Self Made Suffering van die langspeler kunnen we zeker aanraden. Tot slot, toch ook nog even een brute ontdekking die we even over het hoofd zagen: Yakoeza, een nieuwe hardcore/metalcore band met Linn Liv op zang, die van de zomer nog als invaller met Sisters of Suffocation mee tourde. Geproduceerd door Roelof Klop en gemastered door eindbaas Will Putney (Fit For An Autopsy, END) is March of the Mindless Sheep een keiharde debuutsingle, eentje die dankzij het collectieve muzikale vernuft met elke breakdown en tempowisseling aan intensiteit wint. Mis hem niet in de playlist!

EP’s in je face met Ontaard, Generation Trauma en Voidclaw
Diversiteit alom in de bak EP’s die op onze digitale deurmat viel in september. Zo waren we erg te spreken over over EP’s van het Utrechtse post-metal ontdekking Ontaard en rap metalsensatie Frontstreet, beiden respectievelijk met Hoog Catharijne en What Remains terug te horen. Verder zien we de rock’n’rollers van Batwölf terug in de lijst. Samen met internationale bands Electric Frankenstein, Christmas en Haest brachten ze twee gloednieuwe tracks uit, waarvan Katerina een goede toevoeging is. Voor wat vuige stonergrooves klikken we op The Three Fates van het Utrechtse Voidclaw, wiens debuut EP Doomfuzz erg aangename instrumentale stonerdoom bevat. Voor wat melodic punk tippen we graag Bayline, die met de track Save Me lekker catchy doch uptempo uit de hoek komt. Verreweg de meest unieke ontdekking in september is wel Generation Trauma, een rapmetal band die harde elektronische trapbeats met duistere vocal effecten combineert, en het met sporadische metaluitbarstingen op haast schizofrene wijze doro de mangel haalt. Erg lekker wel, hoor maar eens hoe PASSED OUT brutaal de speakers binnendendert.

Verder nog: Throwing Bricks – False Promises, For I am King – Liars, L.A. Sange – Human Nature, Thammuz – Sons of the Occult, The Super Soakers – Heritocracy, Iron Jinn – Soft Healers, ENMA – Hemera’s Call en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel