Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we voor de eenendertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op september met een eclectisch aanbod van 30 tracks van o.a. Tempest, Magnetic Spacemen en Ioana Iorgu.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met o.a. Magnetic Spacemen, Surfbeat Club en Paceshifters
Eerder bespraken we al heerlijk plaatwerk van Magnetic Spacemen, Paceshifters en Splinter, dus enkele tracks verdienen zeker een plekje, Respectievelijk The Fun, Robothell en World Wide Web hoor je terug in het BNP. Voor een stevig potje atmosferische doom raden we dan weer het nieuwe project van Jason Kohnen aan. The Answer Lies In The Black Void is een project met zangeres Martina Horváth en weet aangenaam te beklijven met tracks als For Nevermore, toegevoegd aan het BNP. Tevens kwamen de psychedelische surfrockers van Surfbeat Club met nieuwe plaat Shakedown uit, waarvan het heerlijk allitererende Stoner Surf Stomp ons wist te bekoren.

Singlefeestje met Here Today, Ioana Iorgu en Charlie & the Lesbians
Qua singles geen gebrek want naast eerder besproken tracks van WØDS, Hey Team en Jellephant stopte het niet. Zo kwam Here Today weer met een lekkere track uit genaamd 2054, een aangenaam catchy garagerocker die zich zo je hoofd inwurmt. Van een andere kant hebben we dan Ioana Iorgu, opnieuw terug in de lijst. Een soloproject dat geheel autodidactisch in elkaar is geknutseld, en dat klinkt verreweg van verkeerd. Sterker nog, I’m Happy komt slechts een paar maanden na de debuut EP Thick Skin, en laat een heerlijk venijnige, duistere noiserock sound horen. Fans van The Sweet Release of Death opgelet dus! Verder nog timmeren pretpunklegendes Heideroosjes langzaam maar zeker hun nieuwe plaat in elkaar, waaronder het toepasselijk getitelde Haatlozing als nieuwste single. Goed deze heren weer terug te zien in het Nederlandse muzieklandschap! Voor dan weer wat noiserock keren we ons tot Dustbombers, die met This Is Okay weer een vernuftig onder de huid kruipende single hebben gereleased. Tevens zien we Westone ook weer terug met een potje groovy psychrock in de vorm van het fraaie The Call. Verder nog hebben we ook weer enkele altmetal stampers ertussen. Allereerst The Last Element, die met Junkie hun meest heavy track tot nu toe uitbrachten, terwijl de Rotterdamse band Neviah na Moon Jelly opnieuw het experiment aangaat met No Space // No Time, dat de eerste helft nog poppy begint, om vervolgens met een dikke blastbeat te eindigen. Tot slot komt morgen ook de nieuwe Charlie & the Lesbians uit, dus recente single Manic Laughter mag niet ontbreken, tevens hieronder te zien met een verse video:

 

Black metal beukwerk met Doodswens, Iskandr, Schavot en Serotonin
NL black metalscene at it again! Augustus was al druk met kwaliteitsblack uit de Lage Landen, maar september deed daar niet voor onder. Zo kwam Doodswens met het ontzagwekkendee In Mijn Bloed en bespraken we tevens de erg gave EP van Teitan, terug te horen in het BNP met de track The Grinding Teeth of the Wheel of Time. Daar bleef het uiteraard niet bij. Zo hoor je ook een begenadigde pot traditionele black met de nieuwe plaat Galgenbrok van Schavot, waarvan je Helleveeg zeker een luisterbeurt moet geven. Ook Veile ontbreekt niet, een internationaal black metalproject met Nederlandse leden, die een tof gotisch tintje aan hun black toevoegt in A House in Dust. Een portie rauwheid horen we dan weer in de muziek van Serotonin en Bloedhond. Eerstgenoemde een uitstekende, rauwe black metalband waarvan de track Fractal Leviathan niet ontbreekt in de lijst, en laatstgenoemde een Zeeuwse black metal/crustpunk ontdekking die met een track als Dragonslayer een heerlijk stukkie Holandsche herrie heeft voortgebracht. Tot slot Iskandr dat met de plaat Vergezicht een epische langspeler heeft uitgebracht, waarvan het bakbeest Gewesten Der Tijd erg indruk maakt. Niet te missen!

EP’s in je face met Tempest, Counter-Sound en O.L.T.A.S.
Qua EP’s geen gebrek deze maand, daar we eerder al konden genieten van de nieuwe muziek van AVONDCOCK, WØDS en Minor Citizen. Ook die bands hoor je terug in de lijst, maar we deden eveneens een paar nieuwe ontdekkingen. Zo ook met Tempest, een brute thrash/hardcore ontdekking wiens nieuwe EP net uit is bij het Ljouwertse Bigbadwolfrecords. Erg lekkere thrash metal met snedig riffwerk, catchy refreinen en een venijnige brulboei aan het front, zo ook bij het ijzersterke No Judgement (In The Pit). Verder deden we ook een Friese doomy ontdekking met O.L.T.A.S., die met Illusion of Control een fraaie debuut EP heeft afgeleverd. Luister maar eens naar het afwisselende Embrace, te vinden in het Bruut Nationaal Product. Verder nog kwam ook hardcore trio Counter-Sound met een nieuwe EP getiteld Indifferent, die lekker bruut uit de hoek komt, zoals te horen in het snedige Cheesy. Tot slot, voor een potje Nederlande grunge kun je terecht bij Headfirst met de EP Kooperboy, wiens titelnummer niet ontbreekt in de lijst.

Verder nog: Minor Citizen – Colours, Magnetic Spacemen – The Fun, WØDS – Empty Fortress, Velveteen Rabbit – A Pact With the Water, Jellephant – Spill, Hey Team – Decisions, Decisions en nog veel meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in oktober? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel