Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van stoner tot punk, black metal tot garagerock: vandaag presenteren we voor de tweeëntwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor oktober een eclectisch aanbod van maar liefst 30 brute nieuwe songs van onder andere Manu Armata, De Kat, Cryptae, Skallenbieter en Rats and Daggers. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met The Mudd, Dirty Robot en Distant
Oktober was geen maand van ep’s maar van singles en albums. Toch schijnen we even licht op een drietal releases. Zo bespraken we eerder al The Mudd, die met Look At Me een fijn shoegazey visitekaartje heeft afgeleverd. Opzwepende afsluiter Envy is dan ook terug te horen in de lijst. Dat het goed gaat met de metal in Rotterdam wisten we al, en deathcore beukers Distant bevestigen dit eens te meer met de onaards harde ep Dawn of Corruption. Hevige, apocalyptische deathcore die inslaat als een bom, waarvan de track Oedipism een uitstekend bewijsstuk is.  Tot slot hebben we Dirty Robot, die laatst de ep Teleshopping over de kanalen gooide. Faces on the Wall kraakt en snerpt dan ook met rasse schreden binnen in de lijst.

Singlefeestje met o.a. The Mountains Are Calling, Manu Armata en Dodenkrocht
Die laatste maanden van het jaar zijn altijd gekkenhuis qua singles. Zo ook nu. Eerder mochten we al van onder andere Paceshifters, JB Meijers, Rats and Daggers en Cloudsurfers heerlijk nieuw werk horen, dus die bands zijn uiteraard terug te vinden in de lijst. Een hele toffe ontdekking is verder The Mountains Are Calling, een Drentse fuzzy psychrockband die met Cabin Fever een heerlijke instrumentale rocker heeft voortgebracht. Chaotische doch funky psychrock met het fuzzpedaal flink de grond ingestampt, aanradertje! Over psych en fuzz gesproken: De Kat komt met een nieuw album! En daarvan is het geslepen Dog’s Old Pride een eerste wapenfeit, gedragen door een atmosferische melodie, welgeplaatste bluesy uitbarstingen en zielvolle zang. Met het releasen van Remain Radical benoemden we de heren van Manu Armata al met recht de hardcorebazen van het Hoge Noorden, en met opvolgende single Rise & Fall laat de band opnieuw horen waarom: beenharde hardcore die binnenkomt als een klap in het gezicht, zonder daarbij een verslavende groove te verliezen. Over klappen in het gezicht gesproken: Raven Called Sin was ons tot voor kort nog onbekend, maar denderen met het venijnige Asocial even keihard de BNP binnen. Proggy metalcore op zijn best! I Believe in My Mess staat eveneens voor het eerst in het Bruut Nationaal Product. Het experimentele Amsterdamse duo opereert in vele genres, maar het nummer Oh Boy! valt het meeste op met een psychedelische, krautachtige feel, heerlijk noisy en slepend. Verder is er nog Casey’s Call uit Eindhoven, een indierockband die met Chased Down een heerlijk stotende, opgejaagde single heeft uitgebracht en daarmee niet mag ontbreken in het Bruut Nationaal Product. Tot slot nog een vurige Nederlandse black metal beuktrack: Dodenkrocht, dat met The Dying All een vettig geproduceerde, ijzige grandeur laat horen in hun sound. Black metal die enerzijds traditioneel en anderzijds spannend en eigentijds klinkt, met ook nog eens een vlammende bijdrage van Wrang zanger Galgenvot:

Stoner in je strot met Komatsu, Skallebieter, LOCO-MOTIVE en Hvalross
Allereerst maar een beetje smokkelen: LOCO-MOTIVE uit Ter Apel is een late ontdekking, daar de track LOCO-MOTIVE al in augustus uitkwam. maar voor deze keer maken we een uitzondering, gezien de sleazy stoner rock ‘n’ roll wel tamelijk lekker binnenrolt. Dat volgen we op met Komatsu, wiens opkomende album we tipten voor Bandcamp Friday en met de single Stare Into the Dawn laten horen waarom ze tot de top van de Nederlandse stoner metal behoren. Soepele zang, stoere riffs, stampende drums: de track komt subtiel binnen, maar weet op precies de juiste momenten aan te zwellen met vuistdikke grooves en crunchy riffs. Genieten geblazen! En dat is het ook met Skallebieter, wiens debuutsingle Red Rain de deur platstampt om je een sonische muilpeer om de oren te geven. Laat je natregenen door Red Rain en maak kennis met de heren via ons Bruut Nationaal Product! Tevens is Thammuz ook weercterug met een dikke derde single genaamd Good Behavior slot Hvalross uit het Zuiden des lands, dat met het album Cold Dark Rain een vernuftige heavy rockplaat heeft gemaakt. Met daarbij ook een stoner randje, zoals te horen in het rollende Trenchfeet, toegevoegd aan de lijst.

Albums vers van de pers met o.a. Cryptae, To Adelaide en Global Charming
Flink wat moois is er op plaatwerk uitgebracht afgelopen maand. Zoek je bijvoorbeeld naar wat vernuftige emo/post-hardcore van Nederlandse bodem kijk je niet verder van Rogue Minor en To Adelaide. Eerstgenoemde bracht het emotionele, persoonlijke Silent Spells uit, met Dimmed Light als keuze voor de lijst (check de fantastische video hier), en To Adelaide kwam met het noisy, snerpende Something Temporary, waarvan het messcherpe Burning the Fields het vuur doet oplaaien. Over vuur gesproken, van de nieuwe Cryptae-plaat moeten we even bijkomen. Het duo, bestaande uit René Aquarius (Dead Neanderthals) en Kees Peerdeman (Heavy Natural) stort met Nightmare Traversal een onverbiddelijke bak noise, doom en death metal over je heen. Monastic Tomb is dan ook een van de zwaarste tracks die we deze maand gehoord hebben, mis hem dus niet in het BNP. Verder aan Cashmyra de eer om als enigste met een Nederlandstalig lied in het Bruut Nationaal Product te staan: Normaal schrijf ik nooit van die hatelijke liedjes maar nu wel toont hoe de sound van dit Groningse duo is geëvolueerd op nieuwe plaat Moreel Verwerpelijk: een harde mix van spoken word, postpunk en noise dat halverwege wel heel zwaar uit de hoek komt. Tot slot nog een shout-out naar Global Charming dat Mediocre, Brutal een heerlijk minimalistisch postpunkwerkstuk heeft afgeleverd. Onze keuze is gevallen op Curveball met zijn uptempo ritmes en knisperende akkoorden.

Verder nog: Life’s Electric met Hit Me Harder, Subterranean Street Society met Wake Me Up Before I Go To Sleep, Molassess met The Devil Lives, Thammuz met Good Behavior, Downtown District met SHITFACED, Operation Hurricane met Lose Control, I Saw the Deep met Lead the Way en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in november? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 

 

 

 

 Deel dit artikel