Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van doom metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we voor de vierendertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op november met een eclectisch aanbod van maar liefst 30 tracks van o.a. ACHE, Wortel, Doodswens en Prospectors. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met o.a. ACHE
Toch wel een paar langspelers die het daglicht zagen in november. Allereerst ACHE, die we eerder al besproken hier, maar nog steeds flink wat toeren draait thuis. Man, The Unbeatable Defects of Humanity is een allesverpletterende sludgeplaat, waarvan je de track Episode IV zeker een draai moet geven. Ook Prospectors mag niet ontbreken, die met de instrumentale extreme metal van Proven Lands een geheel eigen sound laat horen, met Vortex als uitstekende representatie om mee te beginnen. Voor een potje groovy death metal in de moerstaal mag je Traanbaard ook niet missen. Met Doodziek hebben ze namelijk een aangenaam rauwe beuker van een plaat uit. Maak dus alvast kennis met het furieuze Korfgeest. Tot slot deden we een nieuwe ontdekking met Oscillys, een progressieve metalband die weliswaar in september al hun debuut From the New World uitbracht, maar nu pas op ons pad komt. Beetje smokkelen dus, maar de titeltrack is in ieder geval van begin tot eind aan, en dus te horen in de playlist.

Singlefeestje met o.a. Death Alley, Crown Compass, Spartan en Wortel
Say whut? Jawel, Death Alley in het Bruut Nationaal Product! Geen reünie helaas, maar simpelweg een niet eerder uitgebrachte track getiteld 7777777. Een heerlijk slepende track, luisteren dus! Ook niet mis is Crown Compass, een band met leden van Cynic en Textures. Technische thrash metal waarvan het muzikaal vernuft eraf spat, met onnavolgbare gitaarpartijen en heerlijk all-over-the-place basloopjes. Genieten geblazen dus met Gilbert, het eerste wapenfeit te vinden in de playlist. Keepin’ it metal, doen we ook even een shout-out naar Spartan. De melodic death metalband heeft met Prometheus de eerste single in zes jaar uit, en die scheurt er weer wellustig op los. Erg lekker! Van een ander staaltje is dan weer Wortel, een Utrechtse rockformatie die met een schizofrene mix van geluiden tot het scherpe Problems is gekomen. Hyperactieve rock met noisy gitaarlijntjes, die qua ritmes zo uit een losgeslagen discotheek zou kunnen komen. Voor wat heavy, bluesy grooves klop je dan weer aan bij Black Hammer Voodoo, die met The Year of the Rat een vernuftige rocker hebben bewerkstelligd. Ook zien we HOOFS weer terug, die met CLASS een erg geschikte hekkensluiter vormt van de playlist. Verder nog staat Cosmis Debris er ook weer in, en we tippen dan ook meteen de hilarische videoclip van Interstellar Solar Race, hier te zien:

 

Black metal op je bakkes met o.a. Doodswens, Helleruin en Plaagdrager
Geen gebrek aan black metal de laatste maanden, evenals hologige Nederlandse bandnamen. Allereerst staat Doodswens aan de vooravond van een nieuw epos, dus opwarmen doe je met het massale Het Zwartewaterland. Voor een rauwe variant van black metal doe je er goed aan Helleruin uit te checken, die met Invincible niet mag ontbreken in de lijst. Een beetje traditioneel gaan we dan weer met Plaagdrager, die met nieuwe plaat Rampspoed & Verdriet een uitstekend zwartmetalen werkstuk heeft voortgebracht. Het ontzagwekkende Kluizenaar tippen we dan ook in het BNP. Netherstorm pakt het dan weer wat melodieuzer aan, zonder daarin een stukje rauwheid uit het oog te verliezen, in het afwisselende Pape Satan Aleppe. Tot slot worden we ook erg blij van de blackened thrash metal van Destructo, wiens nieuwe album Demonic Possession moeiteloos een eenmansmoshpit in de lockdown teweegbrengt. Check ook zeker dus het furieuze In Service of No One.

EP’s in je face met Youth Deprivation, Fists of Time en Grim Fate
Aan EP’s geen gebrek in november! Zo kwam in het begin Prestcold Molly met een te gekke EP, hier besproken, en waarvan de track Streets een krachtig grunge-epos is, luistertip! Ook Youth Deprivation laat er geen gras over groeien, met vorig jaar al een dikke EP en een reeks singles in 2021, hebben deze hardcore knapen alweer een gloednieuwe EP uit met Self-Inflicted, waarvan de kneiter Loose Connection laat horen met hoeveel attitude en no-nonsense herrie we te maken hebben. Ook niet mis is de death/doom van Grim Fate, die weliswaar in oktober al met de nieuwe split EP From Ancient Slumber aankwam, maar zeker niet mag ontbreken in het Bruut Nationaal Product. Smoarge Fine is dan ook een meeslepende doomtrack en een uitstekende choice cut van die plaat. Even flink smokkelen doen we dan met Wodan Boys, wiens EP Wodan Boys alweer uit juli stamt, maar zeker een erg toffe late ontdekking is! Beluister Fake Smile bijvoorbeeld maar eens, erg vet. Eerder bespraken we tevens de nieuwe EP’s van Fists of Time en Summersile in onze Middagbangers rubriek, dus respectievelijk de tracks Snakes en Nothing But Hate moet je zeker even een luisterbeurt geven.

Verder nog: Tusky – Trial & Terror, Beachdog – Milk, Cashmyra – Stockholm (live), Rats and Daggers – She Wolf, Rockford – The Noise In Your System,  Mountain Eye – My Last Winter Trail en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in december? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!

 Deel dit artikel