Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op april met een eclectisch aanbod van maar liefst 30 tracks van o.a. Smoke, ENMA, The Unslain en Changing Tides. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met Lorem Ipsum, Spetterpoep en ZALM
Jahaa, dat lees je goed Spetterpoep in de BNP, heerlijk vadsige grindcore die op het nieuwe label Linkse Hobby Records van ZALM-opperbevelhebber Mike Dobber een split uithebben. En dan ook beide in de playlist uiteraard! Eerstgenoemde met PATATJE OORLOG en ZALM met de bondige opener TE LAAT KOMEN OM MET JE SOCIETEIT BIER TE GAAN DRINKEN OP EEN DOORDEWEEKSE DAG. Perfect als opener en hekkensluiter van de playlist dus! Ook deden we een nieuwe ontdekking met Lorem Ipsum. Volendamse indie/alternative met een post-punky randje, die waarvan Ordinary, afkomstig van de self-titled EP, niet ontbreek in het Bruut Nationaal Product. Verder bleek het geen EP-maand te zijn echter. Singles genoeg wel…

Singlefeestje met o.a. FERAL, Urgent Kill en Sons of Node
Allereerst maar even FERAL. Een in Amsterdam gebaseerde garagepunkband bestaande uit twee Spaanse muzikanten. Net in de lockdown maakten we kennis middels een heerlijk venijnige debuut EP, maar inmiddels staat er een nieuwe single klaar! Separados is opnieuw een heerlijk gruizige, messcherpe garagepunker, die hakkende riffs met een heerlijk slepend refrein combineert. Over noise gesproken: Ioana Iorgu is alweer terug met een heerlijk hevige noiserock single in de vorm van The Wife. Qua stoner worden we eveneens op onze wenken bediend: niet alleen bracht Cervus een vernuftig spacerock kunstwerk uit met Cycles, maar vernamen we ook dat er een nieuwe plaat uit is van het Utrechtse Sons of Node! Eerst nog bekend als Sativa, zijn deze smerig sludgende bazen vertegenwoordigd in de playlist met Carbon Remains. Vettig! Ook qua black metal mogen we niet klagen. Een nieuwe track van Wrang, getiteld Voorwaarts! De nacht roept weet weer heerlijk pittig uit de hoek te komen, terwijl we met het fraaie Eeuwig Licht van Alburnum een tamelijk prachtige, atmosferische black metalontdekking deden. Ook dik: Urgent Kill, een stompende, nieuwe hardcore band die er met What We Need een heerlijk primitieve sound uit beukt. Verder konden we weer genieten van een knapperige Mayleaf single (Paper Thin), de groovy stamper This Year van Kick Me Out en een knap staaltje altrock met Midnight Marc and the Invaders in de vorm van de single We Know What It’s Like. Tot slot pakte El Fatso weer uit met een fantastische videoclip van de nieuwe single Do or Dread. De single luister je in de lijst, maar check vooral ook even die gave clip hier:

Moderne metal op je muil met Changing Tides, The Unslain en Unburden
Nederland ligt niet verlegen om metalcore. Het directe bewijs is de nieuwe, overdonderend goede plaat van Changing Tides. Impair the Vision biedt je totale sonische destructie, waarbij de volledige band duidelijk alles op alles zet. Zo ook met de track A Common Misconception, bovenaan de lijst. Eerder bespraken we al de nieuwe van The Unslain, die met Quintessence uiteraard niet ontbreekt in het Bruut Nationaal Product. Ook deden we een erg fraaie nieuwe ontdekking met Unburden, die op debuutsingle Death Dreams sterk jongleert tussen melodie en agressie. Erg goed. Ook Jahat is weer terug met een knap staaltje altmetal in de vorm van het opzwepende Voices. Tot slot zien we The Last Element weer terug, een band die er gestaag singles uitknalt, waarvan het springerige Safe de nieuwste is, terug te vinden in de BNP.

Albums vers van de pers met Smoke, flut., Bongloard en Disquiet
Allereerst maar even flut., een band die voor het eerst in de playlist verschijnt! Nieuwbakken Popronde Talenten, en tevens ook behorend tot onze NMTH Club van 17. Bondige punkrock met teksten over alledaagse struggles, die in een feestelijke doch rauwe vibe wordt gegoten. Da’s Nou Jammer is het debuut van deze jonge gasten, dus maak maar gauw kennis middels de track Sleutelbeen. Nog een band die we voor het eerst erin hebben: ZWART, een black metal project die met Heem een diepe, rauwe en intense plaat aflevert. Luistertip: Woens Heil. Eerder bespraken we al nieuwe releases van Smoke, Bongloard en Disquiet, en uiteraard ontbreken respectievelijk het epische Bereft, het hyperactieve Afrika en het heerlijk getitelde Demonic Firenado niet. Erg geslaagd!

Verder nog: Cervus – Cycles, ENMA – Enigma, The Real McCoy – Confidence, Vault – The Perfect Truth, Semistereo – Get Grip On The Next, Kaoteon – The Oculus Eye, Pronk – Lonneke en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel