Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de achtentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op mei met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 heavy tracks van o.a. Dear Mother, KIEFF, Two and a Half Girl en HOWRAH. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Late ontdekkingen met Electric Sugar, Ilerion en Dear Mother
Even smokkelen mag, want hoewel we voornamelijk tracks uit de afgelopen maand pakken, zijn er toch een drietal tracks die we even aandacht willen geven. Zo bespraken we eerder al de bluesrockers van Electric Sugar, waarvan de garagey track Little Woman niet ontbreekt. Qua alt-metal zitten we ook niet verlegen. Zo raakten we bekend met Dear Mother, een nieuwe band van Merel Bechtold, die voor 2019 in Delain speelde maar nu aan het front staat van een geheel nieuw project. Met Invincible heeft Dear Mother dan ook een vernuftige, verpletterende altmetal track te pakken, vol beenharde grooves en elektronische foefjes. Ook Ilerion kwam met een nieuwe single. Crawl (These Go To Eleven), eveneens een track opererend in de alternatieve metal, met behoorlijk gitaarwerk als grote troef.

Singlefeestje met o.a. Iguana Death Cult, Death Tribe, LAK en KIEFF
Mei was niet echt een maand van de langspelers. Singles daarentegen, niet te stoppen. Zoveel zelfs dat we de playlist moesten uitbreiden van 30 naar 35 nummers. Ja, zoveel interessant spul kwam er uit. Zo ontaardde Iguana Death Cult enkele b-sides van Nude Casino, met het vlotte Meat Market een dikke garagerocker van een track. Qua punk was het ook goed toeven, want zo hadden we uptempo nieuwe tracks van CooCoo (Listen, Sharon), Ink Bomb (Dorothy Enters Technicolor), Travoltas (Escape The Pressure), Stage Banter (Your Last Shot) en Hang Youth (JE HAAT GEEN MAANDAG, JE HAAT KAPITALISME). Niet te zuinig dus, en allemaal fungerend als een goede sonische bak koffie op de vroege ochtend. Verder kwam het metalproject Death Tribe van in Utrecht gevestigde artiest Antony Kaoteon weer met een nieuwe single op de proppen. Blacked Out is een rockende mix van groove en death metal, die toch maar even heerlijk binnenrolt in het Bruut Nationaal Product. Vorige maand kwam HOWRAH eveneens met een spiksplinternieuwe single getiteld A Steady Beat of Lies. Een bijzonder amalgaam van shoegaze, postpunk, indie en psych, die op bijzondere wijze je bij de lurven grijpt. Over psych gesproken, het Utrechtse Between the Jars zoekt met The Swarm naar mengeling tussen prog en psychrock, met als resultaat een aangenaam hallucinante track. Van een ander staaltje is dan weer LAK, een verschroeiend noiseproject van Chris Wassenaar. Somewhere Between The Lines is bijna zeven minuten aan asgrauwe sounds en beklijvende screams. Erg fraai! Eenzelfde rauwheid horen we terug in de nieuwe track van soloartieste Ioana Iorgu, die al eerder in de lijst verscheen, maar opnieuw weer een duistere postpunktrack a la Sweet Release of Death heeft uitgebracht met Empty Hands. Voor een potje altrock zet je Sonic Whip op, een jonge Nijmeegse band die met Paradise een goede 90’s sound vangt. Tot slot nog KIEFF, de indiepostpunkers die binnenkort met een nieuwe plaat komen, maar eerst nog een nieuwe single in de vorm van Game Time, inclusief kleurrijke video:

Black metal beukwerk met Ossaert, Grey Aura, Dödsrit en Kwade Droes
Qua black metal kwamen we niet tekort in mei. Zo kwam Ossaert in aanloop van hun nieuwe album Pelgrimsoord met het nieuwe De Nacht en de Verdwijning aanzetten. Weelderig opgebouwde klassieke black metal in de Nederlandse taal, die aangenaam rauw klinkt maar ook nog eens met een hoop atmosfeer wordt gebracht door middel van meeslepende cleans. Daarnaast hadden we ook drie klasse langspelers op het vizier. Zo heeft Dödsrit een intense achtbaanrit van een plaat gemaakt met Mortal Coil, grandioos en meeslepend, zoals bijvoorbeeld de opener The Third Door. Verreweg een van de eigenzinnigste en interessantste black metalplaten van het jaar is dan weer Zwart Vierkant van Grey Aura. De review volgt deze week, maar man, die plaat blijft met elke luisterbeurt weer nieuwe lagen blootgeven, zoals ook het afsluitende Sierlijke Schaduwmond. Tot slot is er nog Kwade Droes, die met Met Onoprechte Deelneming een zwartmetalen zwanenzang heeft uitgebracht. Na De Gestorrde Uitvaart hoor je dan ook terug in de lijst.

EP’s in je face met My Own Words, Ex Dolo en Maalstroom
Voor de verandering alleen maar nieuwe ontdekkingen tussen de EP’s van vorige maand. Allereerst maar even het Groningse My Own Words, met leden van onder andere stonermaestro’s Chief of Smoke en punkrockers Hoist Your Colours. Met Twelve Eyes is gewoon een heerlijke hardcore/punk/thrash metal EP uitgebracht, lekker in het gehoor en groovy. Luister maar eens naar het titelnummer in ons Bruut Nationaal Product. Ook een bijzondere ontdekking is De Maalstroom, een originele crossover tussen rap en metal. Maar het hebben het niet over nu-metal, nee. De Maalstroom roept herinneringen op aan Osdorp Posse en Neuk!, evenals recentelijk nog Inbranders. Een frisse kijk op het genre, met een soepele flow in de raps en fraaie riffs, een mix die dan ook degelijk samenkomt in opener A.U.B. Daarom ook terug te horen in de lijst! Tot slot nog Ex Dolo, een eenmansproject van Amsterdamse muzikant Luca Flandri die een EP uitbracht met louter genummerde songs. Het valt te omschrijven als instrumentale post/stoner metal met een progressief randje, waarvan de track II toch maar even aardig lekker binnen komt vallen.

Verder nog: Tusky – We’re Going Out Again, Wasted Youth Club – Ciggie, CooCoo – Listen, Sharon, Docile Bodies – Decadence, The Heck – Hit Me, Hit Me, Hit Me, Another Now – Trojan en nog veel meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in juni? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!Deel dit artikel