Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de zeventiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor mei een eclectisch aanbod van maar liefst 40 brute, nieuwe songs van onder andere Rise Above, Ganos Lal, Combo Qazam, The King’s Head en TerraDown.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Popronde knallers met SULTAN., Klaplong, Cirrus Minor en Combo Qazam
Jawel, laatst hebben we vol trots onze NMTH Talent-selectie bekendgemaakt! 30 opkomende bands die menig podium gaan verbouwen binnenkort. En een greep uit de selectie heeft al wat nieuwe muziek uitgebracht! Allereerst het Utrechtse Combo Qazam, een prog/mathrock band met leden uit diverse lokale bands. Je kunt bijna spreken van een supergroep, die al hun invloeden bij elkaar steekt met als resultaat een fantastische debuutplaat in Flight Music. Afwisselend, eigenzinnig en aangenaam all over the place, met bijvoorbeeld het sterke Waveforms dat je aandacht met elke tempowisseling opeist, terug te horen in het BNP. SULTAN., eveneens uit Utrecht, bespraken we eerder al met de single Northern Lights, uiteraard ook weer aanwezig. Voor een potje stonerrock zitten we verder goed met Cirrus Minor, die met Fractalizer een heerlijk fuzzende track heeft uitgebracht.  Tot slot Klaplong, die met Bleak een gloednieuwe ep op zak heeft. En daarmee tonen ze meteen waarom ze tot NMTH-selectie behoren: scheurende, verschroeiende noise/hardcore met het vlammende Jihad dat je naar de strot grijpt.

Singlefeestje met Atmoran, Counter Jib, Personal Trainer, Death Star Discotheque, Depraved Will en meer…
Singles te over, ook deze maand weer. Te beginnen met de Friese jongens van Atmoran, die met het nieuwe Savage Sanction laten horen waarom ze in 2019 de Friese Song van het Jaar wonnen. Thrashy groove metal met flink wat pit, dat is wat je kunt verwachten. Ook kwam Death Star Discotheque na het sterke Wasting Time alweer met een nieuweling aanzetten in mei. We Are XTC/Dance is postpunk die je terugbrengt naar de 80’s. Een sound die wedijvert met de nieuwste track van Ziggy Splynt, Black Heart, die de lijst afsluit. Qua death metal zit je goed met Depraved Will en hun vurige track Darkened Horizon (lyric video hieronder), terwijl Personal Trainer met Issue Box een fuzzy indierocker heeft voortgebracht. Kortom, teveel moois om op te noemen, van Operation Hurricane tot Dead Loyalty, Apneu tot Counter Jib.

Albums vers van de pers met De Niemanders, Throwing Bricks en Rrrags
De Niemanders, wiens podcasts je hier terugvindt, hebben begin mei hun zelfgetitelde debuutplaat uitgebracht. Een bijzondere mix van kraut, rock’n’roll, psych en meer, gemaakt met (ex)gedetineerden waarvan het eigenzinnige De Lijnen Staan Open een correcte representatie is. Het Utrechtse Throwing Bricks heeft hun nieuwe album What Will Be Lost uitgebracht, en wat een verpletterende bak muziek is het geworden! Een album met invloeden uit de hardcore, noise, sludge, doom en black metal, samengesmolten tot een akelig maar beeldschoon geheel. Geen vrolijke kost wellicht, maar zo hebben we het graag, luister maar eens naar het bulderende The Day He Died. Rrrags heeft weer een uitstekende bluesrockplaat te pakken met High Protein, dus logischerwijs staat het geweldige Sugarcube in de lijst. Ook TerraDown heeft een gloednieuw debuutalbum op zak met Judgement. Een knap staaltje groove metal met melodieuze elementen, zoals terug te horen in de epische opener Statement. Qua experimentele black metal zit je tot slot goed met Vuur & Zijde evenals An Autumn For Crippled Children. Eerstgenoemde met het spookachtige, echoënde Zonnestorm en laatstgenoemde voor een begenadigde pot shoegaze in de mix met None More Pale.

Stoner in je strot met o.a. Gomer Pyle, Ganos Lal en Whooom
Goed toeven voor stonerrock fans! Want vanuit elke uithoek van het genre kwam wel iets uit in mei. Hoewel Gomer Pyle in februari al met het langverwachte Before I Die I… op de proppen kwam, begintdeze middels een vinylrelease en uitgebreide livestream steeds meer aandacht te vergaren. En met recht, want het is een album die elke luisterbeurt weer overdonderd, met het emotionele We Are One toegevoegd aan het Bruut Nationaal Product. Ganos Lal bespraken we eerder al met Here’s Your Nickel, en zulke smerige stoner mag natuurlijk niet uitblijven in de lijst. Het Rotterdamse Whooom (met leden van o.a. Order of the Emperor en Forbidden Wizards) kwam dan weer met de langste track van de maand het BNP binnendenderen. Mo Surrah Banguniah een stonderdoom stoomwals van twintig minuten, perfect gemaakt voor een zone-out momentje. Respectievelijk The King’s Head, Black Fuse en The Velvets maken dan weer stoner van een rockende variant, waarbij we de groovy tracks The Far Beyond. Musclecar Lover en Put Me Down dus zeker aanraden! Tot slot: Stitchfork met het pompende Demon, dat onverbiddelijk lomp doordreunt.

Verder nog: stomende ep-releases van FERAL, Outside Revelation, Distinguished en Rise Above evenals tracks van o.a. River of Souls, Dripping Trees, Deanmoore, Sticky Sweet, Red Devil en nog veel meer… Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in juni? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel