Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op maart met een eclectisch aanbod van maar liefst 40 tracks van o.a. Ter Ziele, FREJA, Cosmic Debris en Get Some. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Muster, Cosmic Debris en Get Some
Afgelopen maand bleek het een enorme opgave om de playlist enigszins compact te krijgen. Uit een longlist van 70 tracks, allemaal uit maart, hebben we het met moeite naar 40 tracks gekregen. Jawel, Nederlandse bands waren niet te stoppen! Qua albums was het gelukkig iets rustiger. Zo bespraken we eerder al de alternatieve metalknaller van Muster, evenals de avontuurlijke stonerjam van Cosmic Debris. Respectievelijk met de tracks Chains en The Universe Is Mine in de lijst. Ook Tarzan & the Beachwaiters is weer van de partij, met recente single I Know CPR, afkomstig van hun debuutplaat. Verder deden we nog een brute nedercore ontdekking met Get Some, wiens langspeler And Then You Die erg lekker binnen komt beuken. Een goed voorbeeld is de track Bleed Alone, terug te horen in het Bruut Nationaal Product.

Singlefeestje met Bongloard, Tramhaus, FREJA en Paracetamøl
Het was overweldigend hoeveel lekkere nummers we binnen kregen. Er leek geen einde aan te komen met de singles, waarbij vooral de vrijdag steevast overvol werd met releases. Daarom slechts een greep uit de tientallen tracks vandaag, te beginnen met de nieuwe van Paracetamøl. De Arnhemse garagepunkers hebben met Stranger weer een heerlijk stampende noisetrack uit. Over goede noise gesproken: ook Noys is terug met het vernuftige Most of All. Simpelweg een erg gave, meeslepende track geworden! Verder was er een gave compilatie release genaamd Calls from the Hull, met louter Rotterdamse bands. Waarvan sommigen met gloednieuwe track! Maak dus kennis met de venijnige punk van Daatura (Spurst Du Mich), Popronde x NMTH Talent VULVA (Kill the Baby) en gloednieuw werk van Pig Frenzy (Field Day) en Tramhaus (Night Shift). Verder zagen we ook twee bijzondere releases uit de black metalscene. Zoals het eigenzinnige, psychedelische werkstuk Uni Versum, een epische compositie door eenmansproject Teitan uit Rotterdam. Daaropvolgend: FREJA, binnenkort te zien op Roadburn overigens, met het beeldschone Of Those Stricken by Fate, een prachtige atmosferische track die ons doet benieuwen naar het livedebuut. Verder nog een portie moderne metal met Daniel Brooke (Blood On Her Prada) en de instru-metal van Sietse de Krieger (DIVIDED). Ook Death Star Discotheque zien we weer terug, met de heerlijk klassieke post-punksound waar ze om bekend staan in Move On. Ook nog een aantal bands die voor de allereerste keer het Bruut Nationaal Product binnenvlammen: de indierockers van Joy Killed The Duke (Alone Time), de melodic thrashmaestro’s van Bladecrusher (Behold the Deity) en de psychedelische grunge van Kidbug (Cloudbursting). Tot slot: Bongloard is back! I’m Staying In Bed Today trapt de lijst keihard af, en heeft overigens ook een erg amusante video, hier te zien:

Naar de verdoemenis met o.a. Celestial Season en Ter Ziele
We mochten gisteren al het uiterst prachtige Mysterium van Celestial Season debuteren, maar eerder al in maart zagen we even die nieuwe single Black Water Mirrors over het hoofd. En verdomd, dat is eveneens een prachtig werkstuk van emotionele, melancholische doom geworden! Uit een ander straatje is dan weer de bruut sludgende metal van Ter Ziele, wiens dubbelsingle eerder al bespraken, maar uiteraard niet mag ontbreken in de lijst! The Wheel of Motion is dan ook een keiharde aanrader. Een meer death metal variant horen we dan op zijn beurt weer in Mouflon, die met langspeler Pure Filth weer een aangenaam smerige pot death metal teweegbrengt. The Relentless Process of Decay is er zo een, uit te checken in het Bruut Nationaal Product.

EP’s in je face met Torn From Oblivion, Knife Massage en Wet Sox
Eerst maar even de nieuwe ontdekkingen in de lijst. Zo gaan we heel erg goed op de nieuwe EP van garagenoisers Knife Massage! Het heerlijk geflipte Bleeding Eyes heeft dan ook een verdiende plek. Ook is Bambi Choclate FC een nieuwe binnenkomer in het Bruut Nationaal Product, met de EP Girl With A Slayer Shirt, een lo-fi punkplaatje waarvan Refrigerator House een goed voorproefje is. Verder nog gingen we lekker op de nieuwe van punkrockers Wet Sox (Different Place), post-punkers The Moon (Hirnspuk) en tot slot de daverende deathcoregranaat van Torn From Oblivion, met de track Torments.

Verder nog in de playlist: Beachdog – Good Morning, Terzij de Horde – Cheiron, GGGOLDDD – This Shame Should Not Be Mine, Disquiet – Destroyance, Fire Horse – Don’t Care, Ioana Iorgu – Painkillers, Charades – Far Gone en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in april? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel