Celestial Season

Een van de comebacks waar we erg blij van werden is van het Nijmeegse Celestial Season. De Nederlandse doomband was in de jaren 90 en begin 2000 verantwoordelijk voor enkele weergaloze doomplaten, die meermaals buiten de gebaande paden traden zoals op het experimentele Chrome of Lunchbox Dialogues. Kort na het nieuwe millennium hield het op voor de band, maar in 2020 was daar ineens The Secret Teachings, die een terugkeer naar de atmosferische doomroots van weleer aankondigde, en uitkwam via Burning World Records. Het is doorpakken voor de band, want op 25 april komt opvolger Mysterium I, met vandaag de beeldschone titeltrack Mysterium, nu als eerste te zien bij ons! 

Doom trilogie
Mysterium I wordt het eerste deel van een trilogie die teruggrijpt naar de magistrale doom metal van de eerste Celestial Season-platen. Dat is dan ook niet zo gek, daar met zanger Stefan Ruiters, gitaristen Olly Smit en Pim van Zanen. bassist Lucas van Slegtenhorst, violiste Jiska Ter Bals, celliste Elianne Anemaat en drummer Jason Köhnen een heuse doomformatie is bewerkstelligd, met het merendeel van de klassieke line-up. En net als op Secret Teachings staat ons een mystieke muzikale reis te wachten, met Mysterium als nieuwste voorproefje.

Mysterium
Waar The Secret Teachings al qua sound niet mis was, klinkt het op Mysterium net een tandje scherper en zwaarder. Bijgestaan door een artistieke video, nu eveneens te zien via YouTube, is de titeltrack een uiterst prachtige dwarsdoorsnede van al die Celestial Season elementen. Gedragen doomriffs, emotionele strijkarrangementen en dreigende toch melancholische zang. Hoor eveneens hoe gitaristen Olly en Pim halverwege op prachtige wijze een melodielijn uitzetten, naadloos overgaand in het ijzingwekkende werk van Elianna en Jiska op cello en viool. Erg fraai! De track is afkomstig van Mysterium I, die op 25 april verschijnt via Burning World Records en o.a. via Bandcamp te pre-orderen is.Deel dit artikel