Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garage: vandaag presenteren we voor de zesde keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor juni maar liefst 28 brute, nieuwe songs van onder andere River of Souls, Screw Houston, Korfbal en Bruusk.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Last-minute binnenkomers uit mei met Intero, Verwoed en Get Jealous
Dat Nederlands veel te bieden heeft in black metal blijkt dit jaar al uit releases van Laster, Grafjammer, Nusquama, Grey Aura en meer. Het Utrechtse Verwoed kunnen we er inmiddels ook aan toevoegen, met een krachtig atmosferisch nieuw album genaamd De Val. De Kwelling van het Bestaan is dan ook terug te luisteren in de playlist. Het Nijmeegse Intero walst met een kritische noot naar politieke angstzaaierij in de vorm van Self Fulfilling Prophecy de lijst binnen, inclusief stukje Trump speech. Verder bracht Get  Jealous het pittige Inside Your Head uit als single, en is de fuzzrock van Maple in de vorm van Submi$$ive eveneens een heerlijke track.

Singlefeestje met o.a. River of Souls, Screw Houston, Changing Tides en FFOOSS
Geen tekort aan smakelijke tracks afgelopen juni, om maar meteen te beginnen met River of Souls. Doom metal van het avontuurlijke soort, met een haast progressief tintje, zo ook in het epische Prometheus Unbound dat bol staat van tempowisselingen en verrassende wendingen. Changing Tides tapt dan weer uit een ander vaatje, technische metalcore met brute riffs en inventieve melodieën, zoals te horen in Disgraceful afkomstig van het debuut dat op 7 juli uitkomt. Punk met een vleugje hardcore siert de nieuwe single Midway van Screw Houston,  terwijl LOVE COUPLE met Find Martin een knap staaltje poppy electrorock laat horen. FLOWERS komt met het magistrale Flat Tired Chuck een gruizige doomtrack afleveren, afkomstig van het binnenkort te verschijnen Doom City. The Depression Club is eveneens vertegenwoordigd met What Were You Saying, gekenmerkt door een vlammend gitaarloopje. Verder rolt fuzzrockduo FFOOSS ook de BNP binnen, met het uiterst heerlijke, catchy Rocksong (What’s in a name?), inclusief excentrieke videoclip.

EP’s in je face met o.a. Radar Men From The Moon, LatinLovers en Urban Graveyard
Man man, man, wat is die nieuwe ep Bliss van het Eindhovense Radar Men From The Moon weer intens. Elementen van onder andere industrial, noiserock en psych komen dan ook magistraal samen in het allesvernietigende, tienminutendurende Naked. Na zo’n uitputtingsslag gaan we ook lekker op Hey Team met hun zelfgetitelde ep, met het slepende Ghost of Us terug te vinden in de lijst. Eigenaardige (post)punk met psychrock vind je terug in de nieuwe LatinLovers met het meeslepende Retreat. Voor het stevigere werk komen we dan weer bij het nieuwe werkstuk van Urban Graveyard, met het gloednieuwe, bluesy stonerstamper 21st Century Prostitute.
 
Punkplaatjes vers van de pers met Revolt, Sink the Bismarck en Counter-Sound
Een goede maand voor de punkrockers onder ons. Gloednieuwe albums met songs van twee minuten, of dat nu Sink the Bismarck is of Revolt. Eerstgenoemde komt ons Bruut Nationaal Product opleuken met Missing In Action, terwijl Revolt een duidelijk statement maakt met Don’t Fuck With Punk. Voor een goede slackersong is Counter-Sound je grote vriend, met het toepasselijke rammelbakje Not Doing Shit.

Death metal kwartiertje met Bruusk, Plague en Collision
Brutaliteit alom, met een nekschot aan death metal in 15 minuten. Mokerhamer van dienst Bruusk heeft alvast een knaller van een self-titled plaat uitgebracht, maar van de 14 songs is de uiterst gevarieerde rollercoaster Kill Torture Sin terug te vinden in de lijst. Voor een potje hardcore, thrash, death metal en grindcore gepropt in de blender moet je bij Collision zijn, met het heerlijk ziekelijke Contaminated Flesh. Plague laat dan weer duidelijke melodeath invloeden in de stijl van Carcass en At the Gates, met het lompe Bubonic Masterpiece afkomstig van Dead Is the Day. Afsluitend is het compacte grindcore niemendalletje Mensen Met Meningen van ZALM, rochelend en raggend met snippets van internetgekkies erin verwerkt.

Verder nog in de lijst: Korfbal met Sleep, The Tambles met Steady Love, To Adelaide met Sorry For Your Loss en meer… volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in juli? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel