Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van metalcore tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de achttiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor juni een eclectisch aanbod van maar liefst 35 brute, nieuwe songs van onder andere Voidcrawler, I Against I, Dikke Dennis & de Røckers, Mental Wounds en meer…

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met Beyond Our Ruins, Voidcrawler, Neuk! en Dreckneck
Soms kan je tegelijkertijd blij en teleurgesteld zijn bij een nieuwe ontdekking. Case in point: Dreckneck. Lastminute vandaag nog de vlammende, stonerrockende, fuzzende ep Insomnia voor het eerst geluisterd, maar ook meteen het laatste wat we van de heren zullen horen. Ja, het doek valt voor deze Nijmegenaren, maar dat maakt een lomp bakbeest als Azazel’s Grin er niet minder op, terug te horen in het Bruut Nationaal Product. Verder konden we deze maand ook de nieuwe Voidcrawler en Neuk! verwelkomen. Eerstgenoemde met een intense split, waarvan Torment ons een adrenaline injectie van heb ik jou daar bezorgt, terwijl Neuk! het evengoed lomp aanpakt met de EP Ongeregeld Heden en de track Niemand Thuis. Tot slot nog een verpletterende bak doom in je strot met de nieuwe EP On Death…And Dying van Beyond Our Ruins. Donkere metal uit hartje Raamsdonksveer en meer dan 12 minuten geniet je van de eerste helft, genaamd On Death… in de Spotify-lijst.

Singlefeestje met Price, Screw Houston, Jagd, Jet Papillon en meer…
Qua Utrechtse DIY-punk zit je gebeiteld met maar liefst twee tracks van lokale helden. Allereerst leverde Screw Houston weer een knoeperd van een single af in Get Out The Way en verwelkomen we Beerbottle Chopsticks weer met de heerlijk recalcitrante meezinger SAM. Om die punkvibes even voort te zetten konden de punkrockers van Sun-0-Bathers natuurlijk niet ontbreken. Overtime is dan ook een uitstekende opener van de lijst. Verder dropte Jagd weer een te gekke track met Attention (let ook op dat lekkere basloopje) en is Jet Papillon ook weer terug in het BNP middels de grauwe rocker Via A Plastic Face In Denial. Na die geniale video van gisteren kan Dikke Dennis & de Røckers natuurlijk niet uitblijven, en hoor je een goed potje rock’n’roll met de single Pre-Historisch Beest. In de categorie beter laat dan nooit smokkelden we wat met Make Out Molly, die in mei de single Sweet Bad Boy uitbrachten. En tot slot dan nog altrocker Ross Curry, die deze week voor de single Wake Up Dead ook een toffe video uitbracht:

 

Metal op je muil met Martyr, Changing Tides, The Unslain en Crazed
Die nieuwe track van The Unslain, simpelweg getiteld Unslain, is een prachtig staaltje old school metal, met uiteraard een plekje in het Bruut Nationaal Product van de maand. Eerder bespraken we al de nieuwe plaat Game Over van Crazed uit provincie Utrecht, een amalgaam van diverse metalgenres, waarvan het hyperactieve Daggers ons goed kan bekoren. Eveneens uit Utrecht: een van de oudste nog actieve metalbands van Nederland. Jawel, in de jaren na laatste plaat You Are Next, zijn deze klasbakken hard bezig geweest met een nieuw album, waarvan de zware ballade No Time For Goodbyes het eerste wapenfeit is. Bruut beuken doen we dan tot slot met Changing Tides, metalcoremaestro’s die met White Eyes een allesverzengende midtempo stamper voortbrengen. Heftige meuk, dat is gegarandeerd!

Albums vers van de pers met o.a. Mercury Boys, C.C.’s Feces en Mental Wounds
Eerst maar beginnen met twee albums gekenmerkt door het internationale karakter. Eerder bespraken we al de nieuwe Mercury Boys (met leden van o.a. Supersonic Blues) en de garagepunkers van C.C.’s Feces (leden van Pizza Knife, Archie and the Bunkers, Daisy Daisy). En daarvan mogen we nu ook de tracks Apollo Phoenix Rising en Paralyzed verwelkomen, te beluisteren in het BNP. Verder is er nog de nieuwe plaat van Mental Wounds, die een aangenaam duistere, rauwe noiserockplaat afleverden met Sad For Selfish Reasons. Onze luistersuggestie is dan ook Mesdag. Tot slot is er ook nog een heerlijke old school doomplaat uitgekomen van Promised Grief, een Hilversumse band terug van weggeweest na vele jaren. Ascension is een emotioneel, gotisch, old school klinkend album geworden, met Allayed Misery terug te vinden in de lijst.

Verder nog: stomende singles van PANTHAUSE, Get Jealous, Apneu, Cashmyra, To Adelaide, The Desmonds, The Heck, Price en nog veel meer… Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in juli? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel