Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de dertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op juli met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 tracks van o.a. REFORMIST, Cosmic Debris, The Damned Few en Mountain Eye.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met Silent Treatment, The Covids, REFORMIST en The Perish Agreement
Qua EP’s kwam er weer wat fraais langs in juli. Eerder bespraken we al het Utrechtse Silent Treatment en het Eindhovense REFORMIST, waarvan respectievelijk de tracks Borderline en Rebuild in de lijst te horen zijn. Verder ontdekten we ook een erg leuke punkrock EP van het Amsterdamse The Covids, met het heerlijke Light A Match (Farmboy) in de lijst. In het deviant straatje hebben we vervolgens een nieuwe Utrechtse ontdekking met The Perish Agreement, een band die met hun debuut EP Metamorphosis een interessante mengeling van industrial, rock en synth heeft gemaakt, terug te horen in de track February Awakenings.

Singlefeestje met o.a. Ilerion, Skroetbalg, Muster en Cosmic Debris
Betreft altmetal was juli een erg productieve maand. Zo kwam The Last Element met de midtempo groove van My Mind binnen, terwijl Ilerion met Vultures de productiviteit erin houdt in aanloop van nieuw plaatwerk. Eerder bespraken we tevens ook al het nieuwe beukwerk van Ann My Dice en Mountain Eye, dus Deliver Us en Synopsis ontbreken niet. Om de altmetal collectie af te sluiten, deden we ook nog een nieuwe ontdekking met de Arnhemmers van Muster, die met Out of Oxy een heerlijk springerige track hebben voortgebracht. Over nieuwe ontdekkingen gesproken: Cosmic Debris is een verse spacerock band die met Heaven & Hell een fijne dubbelsingle heeft bewerkstelligd, waarvan het rollende Space Jesus de playlist binnenvliegt. Verder kwam er qua punkrock nog meer moois binnen, te beginnen met Destroy-Oh-Boy en het Turbonegro-achtige To Protect and Serve, gevolgd door de classic skatepunk sound van The Cool Trick met de track Paradise en afgemaakt door het oer Drentse Skroetbalg met het heerlijk smerige Geen Tied. Voor een wat meer opzwepende sound zet je de nieuwe track van Decomposing Evergreens op, dat met The Other Side een geslepen rocktrack heeft voortgebracht. Voor meer onvervalste rock ’n roll kun je dan weer terecht bij de heren van Sloper, evenals Pronk. Beide bands staan met de venijnige tracks I’m Gonna Getcha en Gin Blues in het Bruut Nationaal Product. Verder is er nog de instru-metal van Skywatcher, een eenmansband van Joey de Punder die met de track Saraswati op bijzondere wijze experimenteert met Oosterse melodieën en proggy metaluitbarstingen. Tot slot heeft ook After Taste weer een sfeervolle, aangenaam creepy gothic metal track uitgebracht getiteld Candlelight, hieronder tevens met een sterke videoclip:

Death metal op je dak met Death Tribe, Caedere en Sepiroth
Even een trio death metal knallers om als derde bak koffie te fungeren vandaag, want in juli kwam Death Tribe, het project van Libanese musikant Antony Kaoteon (nu woonachtig in Utrecht) met een gloednieuwe langspeler aanzetten! Beyond the Red Light District: A Canal Experiment is een interessante, persoonlijke death metal plaat die uitpuilt van agressie jegens het onrecht dat in de wereld plaatsvindt, omgezet in spijkerharde tracks als Schavuit. Over agressie gesproken: Caedere gaat nog een stapje verder qua bruutheid! De eerste plaat in zeven jaar Eighty Years’ War (Dutch War of Independence) is een heerlijk afwisselende, epische langspeler geworden. Beluister dus The Siege (Of Long Breath) van deze Overijsselse beukbazen in de lijst. Sepiroth doet niet onder voor deze band trouwens, want ook deze messcherpe Sliedrechters brachten met het allesverwoestende Condemned To Suffer een genadeloze plaat uit, waarvan Destined Between The Eyes je vakkundig om de oren klapt.

Albums vers van de pers met Two Too Many, Dear Mother en Sonic Whip
Qua albums was juli beduidend een rustigere maand. Maar toch kwam er al wat moois uit. Zo had KIEFF een van de interessantste Nederlandse releases van het jaar te pakken met hun zelfgetitelde album, waarvan het recalcitrante The Endless Search For Perfection zeker aan te raden is in het BNP. Verder kwam Dear Mother met hun debuutplaat uit. Bulletproof is dan ook een vernuftige, stampende metalplaat geworden, in elkaar geknutseld door leden van Delain en de track Vertigo is alvast een erg goede binnenkomer. Voor een potje grunge kun je dan weer terecht bij Sonic Whip, dat met Trickelion een lekker rockalbum uitheeft, met Evil Mind als fraaie representatie van die sound. Tot slot is er nog Two Too Many, een nieuwe heavy rockontdekking dat met Big In Korea eigenlijk gewoon lekker binnenkomt. No-nonsense hardrock die vakkundig swingt, zoals in de track High On Gasoline, te horen in het Bruut Nationaal Product.

Verder nog: The Damned Few – Why, Rockford – Shade, Minor Citizen – Lost, Melonhead – I Feel Love, Edwin Danks – Life, Paceshifter – Crawling, Changing Tides – Silenced, The Desmonds – Suffocation en nog veel meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in augustus? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!

 Deel dit artikel