Changing Tides

Het is goed gesteld met de Nederlandse moderne metalscene, zoveel is zeker. Want man, het gebeurt niet vaak dat we onder de metal(core)paraplu zoveel binnenkrijgen in een paar dagen. Van post-hardcore en technische deathcore, melodic metalcore tot alternative metal: vandaag verzamelen we een bak recente releases die je zeker even moet checken! Kom je laatste middaguur door met nieuwe EP’s van REFORMIST en Silent Treatment, explosieve singles van Mountain Eye en Changing Tides en nieuwe tracks van Ann My Dice en NEVIAH.

Changing Tides – Silenced
Eerst maar even Changing Tides, dit jaar NMTH Talent van de Popronde maar überhaupt al enkele tijd bakbeesten van singles aan het releasen. En verdomme man, wat komt ook Silenced weer onverbiddelijk hard de deur opentrappen. Beukende double basspartijen, een fraaie gitaarmelodie op de achtergrond en de hondsbrutale strot omlijsten het tegendraads getitelde Silenced, met een zielversplinterende breakdown als afsluiting. Allemaal elementen die niet mogen ontbreken bij een zweterige Popronde show, dus we kunnen niet wachten deze band aan het werk te zien. Beluister het betere Brabantse beukwerk hier:

REFORMIST – Reform, Rebuild
Over Brabants beukwerk gesproken: de afgelopen maanden was het een tijd van doorpakken voor het Eindhovense REFORMIST. Op systematische wijze knalden de heren de ene na de andere veelbelovende single de lucht in, en kwamen ze ook meerdere keren ons Bruut Nationaal Product terecht. Met de debuut EP Reform, Rebuild illustreren ze de huidige stand van zaken betreft klimaatverandering, vervormd tot een brute bak audiogeweld. Dit wordt al meteen duidelijk in The Warning, waarbij de Eindhovenaren waarschuwen voor de onheilspellende gevolgen van klimaatverandering. ”The world as we know it is about to change”, griezelig profetisch daar de EP al voor de pandemie geschreven is. Muzikaal weet REFORMIST diverse stijlen samen te brengen. Van het techische djent beukwerk van Meshuggah tot de verpletterende deathcore van Whitechapel tot zelfs een vleugje black metal in de bridge van de track Nuntius Terrae: het wordt allemaal in een verrassend gestructureerde vorm gegoten, met een goed gevoel voor songwriting en melodie:

Mountain Eye – Synopsis
Na de single Watershed is Mountain Eye hard aan het doorpakken in aanloop van hun opvolger van debuutplaat Roads Uncharted. Tweede single Synopsis doet denken aan de industriële, uptempo uitbarstingen van Static-X, geüpgraded naar 2021. Alternatieve metal met een hoop groove en agressie, inclusief een oorwurm van een refrein. Erg lekkere tweede single dus, die meteen to-the-point is en ons doet benieuwen naar meer…Check de nieuwe Mountain Eye hier:

Silent Treatment – Closure
Eerder dit jaar bespraken we al de debuutsingle van Silent Treatment, Midnight. Het Utrechtse duo is ontstaan in de pandemie en dealt muzikaal en tekstueel met thema’s als mentale gezondheid en psychologie. Wellicht niet direct een metalsound, maar dankzij de vettige productie komt het evengoed hard binnen. Post-hardcore met gevoel en emotie, zoals te horen in intro Burden dat een post-rocksound herbergt om vervolgens met Borderline een krachtige opzwepende track neer te zetten. Het bijzondere aan Silent Treatment is het introspectieve karakter van de tracks, niet gericht op breakdowns of uptempo hardcore stukken, maar op gevoel, melodie en ingetogenheid. Zo ook bij Close My Window bijvoorbeeld, dat stukje bij beetje opbouwt naar een opzwepende climax. Met zes nummers en een deftige productie, is Closure dus zeker een gouden ontdekking uit het hart van het land. Check hem hier:

Ann My Dice – Deliver Us
Voor Ann My Dice is het flink schrijven geweest in de pandemie, eerder deed de Rotterdamse metalcoreformatie dat al met het lompe In Vain, maar met Deliver Us gooien ze het over een andere boeg. In vele opzichten een typische single, die een andere kant van de band laat horen. Met voornamelijk cleane vocalen en een heavy rockende groove is Deliver Us een effectieve rocker, met hier en daar zelfs wat keyboards en een fraaie solo op het eind. Kort maar krachtig, je checkt Deliver Us hier:

NEVIAH – Moon Jelly
De meest originele benadering vandaag komt van het eveneens Rotterdamse NEVIAH. Met Moon Jelly waan je je de eerste minuten nog in een space poptrack met industriële tinten. Maar toch, na de tweede minuut zwellen de gitaren aan en komt er zelfs een soort d’n’b beat voorbij die aan latere Pendulum doet denken. Het is niet voor het eerst dat de band hiermee experimenteert, maar met Moon Jelly lijken de grenzen tussen electro en heavy rock/metal te vervagen. Een fraaie, eigenzinnige track dus, die met elke luisterbeurt weer groeit:Deel dit artikel