Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, stoner tot garagerock: vandaag presenteren we, een week later dan normaal, voor de negentiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor juli een eclectisch aanbod van maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Mt. Atlas, HELM OP, Karvel, Rise Above en Get Jealous. 

Spotify/Tekst: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Veil of Delusions, Dirty Denims en Between the Jars
Het is zowaar weer eens gelukt om op 30 nummers te komen deze maand, met toch nog een kleine zomerreces voordat september weer losbarst met allerhande singles en EP’s. Qua albums was juli dan ook een stuk rustiger, met allereerst het uit Oss afkomstige Veil of Delusions, dat met Untold Dimensions een aangenaam heavy, melodieuze metalplaat heeft uitgebracht. Het epische Over the Edge hoor je terug in het BNP. Ook kwamen The Dirty Denims met het nieuwe album Ready Steady Go! op de proppen, dat positieve reviews ontving en bovenal een heerlijke hardrockplaat is geworden. Roll the Dice is dan ook een sterke representatie hiervan, hardrock die je een glimlach bezorgt, perfect voor lange autoritten. Tot slot nog een wat ouder album, maar zeker het vermelden waard: Oh…What A Time To Be Alive van Between the Jars, met het epische Light Years.

Singlefeestje met o.a. Noctambulist, Bismut, Labasheeda en X-Raiders
Niet lang meer totdat Bismut ons gaat verblijden met nieuw werk, want de psych desert metalband uit Nijmegen komt in september met een nieuwe plaat! Als zoethoudertje gooiden ze Zugabe, een niet eerder uitgebrachte track, online om het wachten te overbruggen. En dat is een heerlijke, all over the place groovemonster geworden, terug te horen in de Spotify-lijst. Met het Tilburgse Noctambulist hebben we een nieuwe post-black metal ontdekking te pakken, en hoe! Man, wat is Vagevuur een fantastische track van eigen bodem, meedogenloos, beeldschoon en overlopend van een beklijvende atmosfeer! Over atmosfeer gesproken, is het Eindhovense Offerblok ook van de partij in de lijst, met een gave liverenditie van nieuwe doomtrack The Heart of the Moon. Verder komt Labasheeda ook weer met nieuw werk, en kunnen we het artrock werkstuk Dark Dream alvast verwelkomen, terwijl Ioana lorgu met Letters een crunchy noiserock track heeft voortgebracht, terwijl het Amsterdamse HOOFS eveneens noisy uit de hoek komt met CRASH. Stevig rocken doen we dan weer met de punkrockers van Graftak (Kill the Ambition) en natuurlijk Utrechtse post-hardcorehelden Two and a Half Girl (Carried Away). Tot slot gooiden X-Raiders er weer een toepasselijke single tegenaan met het uiterst catchy Blood on the Beach, een bonustrack van hun nieuwste album Weltschmerz ’89, inclusief een hilarische videoclip gemaakt door Jeff Tropicana van Orgaanklap:

Hardcore op je harses met Hawser, HELM OP en Rise Above
Juli was een goede maand voor Nederlandse hardcore! Zo heeft het Achterhoekse HELM OP een brutale audiogranaat van heb ik jou daar afgeleverd met de te gekke EP Workaholics. Black Gold is dan ook een track die je hoofd even doet exploderen, gevolgd door de eveneens loeizware muziek van Rise Above. Deze band heeft met Forever een EP rechtstreeks uit het hart opgenomen, en de track Forever In Our Heart draagt dit dan ook voortreffelijk uit. Eerder bespraken we de nieuwe Hawser al, dus een toevoeging aan het Bruut Nationaal Product met het vurige Snowblind blijft uiteraard niet uit.

EP’s in je face met o.a. Rise Above, HELM OP, Verval en Forbidden Wizards
Eerst maar even een EP die we helemaal zijn vergeten de vorige keer, maar sowieso het vermelden waard is: Rotterdamse garagepunkers Forbidden Wizards hebben met Rocko’s Modern Family weer een ziedende, hyperactieve verzameling tracks neergepend. Zeker een goede vervanging voor de koffie vandaag, te beginnen met Good Cop Bad Dog in ons Bruut Nationaal Product. Verder heeft het Utrechtse Verval (interview hier) met Beeldenstrom een uitstekend kunstwerk afgeleverd. Veelzijdige atmosferische black metal met een volle productie en agressieve sound, waarvan we de titeltrack dan ook zeker aanraden.

Verder nog: Molassess met Through the Hollow, Get Jealous met Holidays, Mt. Atlas met Old White Man, Cashmyra met Hemelsblauw, KONG met Stockhouse, The Arthurs met Something With Oceans, Celesterre met Burst Into Life, Mxrcxl met Who’s The Richer, Karvel met Running Slow But Never Dry, The Bohemes met Von Fisennepark en nebenschau met Know, Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in augustus? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 

 Deel dit artikel