Wie denkt dat het eindelijk klaar is met alle overzichten, terugblikken en jaarlijstjes, heeft het mis! Met februari in het verschiet alweer, doen we traditioneel nog het Bruut Nationaal Product jaaroverzicht! Jawel, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst Bruut Nationaal Product is alweer vier jaar en meer dan 500 volgers verder! Het concept van Bruut Nationaal Product begon simpel: maandelijks 30 tot 40 gloednieuwe Nederlandse tracks in een Spotify-lijst, elke opvolgende maand weer gerouleerd door 30 nieuwe. Met zoveel muzikaal moois voelde het eigenlijk zonde om de tracks er maar een maand in te laten. Tijd dus om het jaaroverzicht traditiegetrouw voort te zetten, namelijk door alle in het Bruut Nationaal Product verschenen tracks van 2022 in een knoeperd van een Spotify playlist te gooien. Want als er iets duidelijk was in een jaar waarin eindelijk alles weer kon, is het dat we meer Nederlandse muziek dan ooit luisterden, getuige onze favoriete NLse platen van het jaar.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Met maar liefst 405 initiële tracks, is het makkelijk nogal wat over het hoofd te zien als het op binnenlandse releases aankomt. En ook dit jaar gebeurde dat. Daarom besloten we weer 20 tracks toe te voegen van bands, albums en EP’s die we hebben gemist. Een heavy bonus dus, dat het totaal op maar liefst 425 tracks brengt, goed voor meer dan 31 uur aan muziek gegroeid uit Nederlandse bodem! We bespreken die verloren releases hieronder…

Nieuwe albums van Stresssysteem, Kaoteon en Stoflik Omskot
Net als je denkt zo’n beetje alles gehoord te hebben dit jaar, zijn er toch nog wat leuke ontdekkingen te vinden. Eerst maar even straight outta Grunn: hardcore band Stressysteem, die al her en der showtjes door het land doet. Met langspeler Vrede Die Geen Vrede Is een sterk staaltje Nedercore, heerlijk rauw en oprecht, waarvan Naar De Hel een perfecte opener is van de playlist. Ook uit het Noorden, maar dan Fries: Stoflik Omskot, death metal in de moerstaal, met het heerlijk smerige Bbq Mei De Buorfruo als aanrader. Qua metal zit het sowieso snor, want zo brachten bands als Kaoteon en Written in Blood toch wel echt heerlijk brute platen uit, respectievelijk vertegenwoordigt met de tracks Nimrod’s Demise en Slithering Snakes. Voor een snedige riffaanval verwijzen we je door naar Fearwell, die met Well of Fear een eclectische mengeling tussen Iron Maiden en Children of Bodom bekokstooft, met minstens zo flitsend gitaarwerk. Onze tip? De metalfuif die de track Creature of the Night bewerkstelligt. Dan ook: een grindcore plaat van DJ-Onko en SpecialxDelivery? Yes please! Toyboys From Hell is een prachtig staaltje Nedergrind, met The Man Behind The Glass (Is Watching Me Pee) in de playlist.  Tot slot ook niet mis: Cirith Gorgor, die met hun self-titled weer een betrouwbare goede black metal plaat uit heeft. Total Annihilation is dan ook een opener van jewelste.

Singlefeestje met OATS, Layers of Devotion en Downtown District
Eerst maar even beginnen met een nieuwe ontdekking: OATS is een jazzy mathcore band uit Amsterdam, die met een track als TV Dinner veel meer aandacht verdient! Gelukkig zijn ze niet over het hoofd gezien door Complexity Fest, gezien ze deze maand daar een show doen. Inluisteren doe je met het hevige TV Dinner, terug te horen in het overzicht. Verder bracht Layers of Devotion ook weer een fraaie death metal track uit met het vurige From Forge To Fire. Over death metal gesproken: het Haagse Treacher weet met Godforsaken ook een fraaie track teweeg te brengen. Qua punk zit je goed met zowel Dowzer (Pitch Black), Florida Men (Florida) en Downtown District, die voor de track Pressure tevens een clip schoot:

EP’s in je face met LOCKDOWN, Paterson en Dead Soil
Tot slot nog de EP’s die we gemist hebben. Een daarvan is LOCKDOWN, eentje die via hearsay op ons pad kwam. Keiharde hardcore, waarvan bovenal geheim is wie er in zit. We kunnen naar deze anonieme leden wel gissen, maar dan zouden we het toch mis hebben. Misschien heeft LOCKDOWN wel helemaal geen bandleden, maar is het een brein getransfered naar een AI entiteit? Hoe dan ook, hun self-titled EP verdient wel een verlaat plekje in het BNP, met de track NO SHOW. Does it blegh? Oh jazeker. Een band waarvan het wel heel kwalijk is dat we die gemist hebben: Paterson! Afgelopen jaar bracht de inmiddels opgeheven post-punk band een sfeervolle en slepende afscheids-EP uit, waarvan je de track Out of Thin Air zeker moet checken! Ook niet mis: Dead Soil, een nieuwe dronedoom ontdekking die met 231 een heerlijk industrieel klinkende doom EP uit heeft. Endless is zo’n track die je met elke luisterbeurt weer verder die atsmosfeer insleept. Erg fraai! No-nonsense punkrock hoor je dan weer met Two Star Review (laatst nog getipt voor Bandcamp Friday) met de track Obsolete. Last but not least: garagey en rauw gaan we met Hands Off (Em I Da) en Tousch met de track Twisted van de EP Speedracer II.

Beluister nu het volledige jaaroverzicht van alle in de BNP verschenen nummers hieronder! 425 tracks van pure Nederlandse bodem, exclusief uitgebracht in 2022. Check ook onze reguliere Bruut Nationaal Product via Spotify, elke eerste vrijdag van de maand ververst met de nieuwste tracks. Zelf ook een track aan het uitbrengen in februari? Stuur een heads up naar merijn@nmth.nl, en wie weet staat je track in ons volgende Bruut Nationaal Product!Deel dit artikel