Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op februari met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 tracks van o.a. All Doomed, Karvel, Adversary en Wasted Youth Club.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met o.a. All Doomed en Release the River
Dat we deze over het hoofd gezien hebben: nieuwe All Doomed! De EP The Coming Years van deze hardcoremeisters kwam begin februari uit, en opent het Bruut Nationaal Product met het hevige You Thought You’ve Seen It All. Over hardcore gesproken, eerder reviewden we al de nieuwe Adversary, met van de week nog een interview en nu ook in de lijst met Insurgence. Aanstormend death metaltrio Release the River ontbreekt ook niet, met het aangenaam brute en atmosferische Wide Eyed Worshipper van debuut Spirit Corrupt. Tot slot doen we nog een potje keihard thrashen met Villaintropist middels Eyes of God van de Black Blood EP.

Singlefeestje met GGGOLDDD, Crown Compass en Ioana Iorgu
De nieuwe opkomende plaat van GGGOLDDD gaat een bijzondere worden. Speciaal voor This Shame Should Not Be Mine dompelt de band zich onder in duistere electronics, wat op Invisible voor een intense atmosfeer zorgt. Check hem nu in de lijst, want we worden alleen maar meer benieuwd naar die show op Roadburn. Over een duistere atmosfeer gesproken, ook Ioana Iorgu kwam in februari met weer een nieuwe klapper uit. De post-punkartieste heeft alweer de opvolger van Thick Skin uit 2021 klaar, waarvan Anxiety het nieuwste voorproefje is. Erg gave uptempo track, met een toepasselijke knetterende gitaarsound. Een andere kant van de post-punk horen we dan weer met Shwuaen, die met dubbelsingle The Sobacchae post-punk maakt die uit een rokerige kelder lijkt te komen, dankzij trippy gitaarlijnen, stuwende drumpartijen en onheilspellende zang vol reverb. Om daar vervolgens weer uit te komen zit je met de hardcore van LIES! en No Heroes Left uitermate goed. Met respectievelijk de tracks Wage of Mayhem en No Heroes Left heb je dan ook een perfect gedoseerde injectie aan bruutheid. Als je net als ons Textures nog steeds mist, kunnen we Crown Compass aanraden. Progressieve thrash metal van torenhoog niveau, met bakbeest Ecdysis als meest recente werkstuk. Verder nog hebben we Mouflon, die met het aangenaam smerige Filth & Violence op vernuftige wijze het pad tussen death en doom bewandelt. Tot slot keert Burlers weer terug in de lijst, met I Want What You’ve Got, heerlijk klassiek aandoende hardcore punk die het live ongetwijfeld goed doet, zoals te zien in de video:

 

Moderne metal op je muil met o.a. Mountain Eye, Faint Solace en Endeavour
Moderne metal was niet aan te slepen in februari. Met aan het front Mountain Eye, die met IME opnieuw weer een springerige track heeft uitgebracht, inclusief opzwepend refrein. Erg lekker! Qua metalcore is het ook niet mis. Zo deden we een nieuwe ontdekking met Faint Solace, wiens nieuwe single The Dragon Inside een erg gevarieerde doch brute draai geeft aan het genre. Ook ontbreken Endeavour en Reality Spill niet, respectievelijk met de beenharde tracks Breathe en Galleon. Over grooves gesproken, de altmetal van Indicolite is zeker aan te raden. Weight of the World is een midtempo stamper, die gestaag opbouwt naar een krachtig refrein dankzij de indrukwekkende stem van frontvrouw Sharyné Erven. Tot slot, lijkt het Rotterdamse NEVIAH zich te ontpoppen tot een aardig eigenzinnige metalband. Voorheen al niet vies van EDM-elementen, is Mourning Glory een bijzonder bruut huwelijk tussen drum ‘n’ bass en metal. Zo horen we het niet vaak!

Albums vers van de pers met Meslamtaea, Subspectral en SOON
Eerder mochten we al Moegestreden in de première laten gaan, maar inmiddels is ook Weemoedsklanken uit, de nieuwe langspeler van Meslamtaea. Black metal van eigen bodem, die ruw maar ook beeldschoon uit de hoek kan komen. Verder deden we een opvallende ontdekking met het experimentele noiseduo SOON, een nieuwe Subroutine Records aanwinst wiens debuutplaat SOON bolstaat van experimentele uitspattingen. Noise, ambient, rock en zelfs een vleugje post-punk worden op een track als Wollemi Pine in een eigenaardig maar smakelijk amalgaam vermengd. Erg tof! Verder bespraken we nog de nieuwe plaat van Walg, die amper zes maanden na het debuut uit is gekomen. Black metal met grandeur, luister maar eens naar het epische Help Ons Niet.  Tot slot, heeft Jellephant & The Phantoms een vette nieuwe liveplaat uit. De garagerockers zijn dan ook te horen met het energieke Pigs, live opgenomen in Willemeen.

Verder nog: Kalaallit Nunaat – Free Money, Tusky – What’s For Dinner, Wasted Youth Club – Ice Cream Sandwich, Rockford – Walkin’ In, KOLLEE – Damn Nation, Playgrounded – The Swan, Shaemless – Build Up The Shame en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in maart? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!

 Deel dit artikel