Adversary

Een van de bruutste NL hardcore releases in het nog jonge 2022 komt van een gloednieuwe band met leden van Hawser, Redemption Denied en Superior. Jawel, Adversary knalde er al meteen in met enkele brute metallic hardcore singles, maar sinds 22-2-22 is dan ook de EP None Will Mourn digitaal uit! Via NL hardcoreleveranciers Blindsided Records welteverstaan. Met een livesector die mondjesmaat opengaat, een perfecte kickstart die smaakt naar meer dus. We spreken daarom gitarist Clint over de totstandkoming van Adversary, live optredens doen en de erbarmelijke staat van de mensheid. Lees hem hier…

Tekst: Merijn Siben

Adversary is het resultaat van jarenlang banden scheppen binnen de Nederlandse/Belgische muziekscene. Hier bij NMTH moesten we al watertanden van het gezamenlijke cv van de heren, dankzij het benoemen van Hawser, Redemption Denied en Superior. Zo begon het dan ook met Leo en Boy van Hawser, om vervolgens zanger Kasper, bassist Mike en Clint zelf aan de mouw te trekken. ”Leo en Boy ervaarden tijdens het schrijven van een plaat dat er heel wat ideeën bleven liggen die niet in het concept pasten.  Uiteindelijk werd besloten om overgebleven riffs te gebruiken voor een nieuw project, en kwam Mike erbij als bassist. Leo benaderde mij later omdat hij een gitarist zocht. Leo en ik kennen elkaar al jaren via muziek, vooral door waardering voor elkaars werk en schrijfstijl uit vroegere projecten. Via mij werd Kasper eind 2019 benaderd als zanger. Sindsdien is het snel gegaan. We waren allemaal toe aan iets nieuws. Iets dat anders klonk dan onze voorgaande of nog steeds bestaande muzikale uitingen.”

Net als bij Hawser en Redemption Denied staat de bruutheid recht overeind, maar toch is er ook besloten wat death metal elementen toe te voegen bij Adversary. Vanwaar die keuze?
”Dat is eigenlijk vanzelf gebeurd. Binnen Adversary hebben we nooit bewust aangestuurd op een specifieke sound, behalve dat het technisch meer uitdagend zou zijn en ook qua intensiteit een stap verder moest gaan. Alles wat nu hoorbaar is komt voort uit een natuurlijke klik die we meteen met elkaar hadden. Hoewel we inderdaad allemaal erg betrokken zijn in de hardcore scene, heeft iedereen zijn eigen achtergrond en delen we een brede interesse in muziek.”

De productie klinkt net zoals de muziek zelf: lekker vol en bruut. Hoe hebben jullie het juiste geluid gevonden?
”Het opnameproces was niet zonder tegenslagen. Toen alles volledig was opgenomen, waren we echt niet tevreden met de sound van de eerste mixes. Bij elke nieuwe mix-versie uit de oorspronkelijke opnamestudio liepen de verwachtingen en het resultaat helaas steeds verder uit elkaar. De oplossing hebben we uiteindelijk gevonden bij Daan Nieboer van Cornerstone Audio, die er een uitdaging in zag nadat het nieuws hem bereikte. De samenwerking met Daan kwam op het perfecte moment, zijn productie heeft alles onmiddellijk naar een hoger niveau gebracht.”

Is de hele band dan ook verantwoordelijk voor het schrijfproces achter None Will Mourn?
”Het schrijfproces is een team-effort. Leo is vaak het creatieve brein en heeft een achtergrond in audio-engineering, waardoor
we binnen Adversary kunnen werken met hoogkwalitatieve conceptversies. Dat is tijdens de meerdere lockdowns zeker een grote meerwaarde geweest, maar ook omdat fysiek repeteren door grote afstand tussen de bandleden niet altijd mogelijk is. Vanuit Leo zijn opstart draagt vervolgens iedereen bij vanuit zijn eigen ervaring en worden de songs stapsgewijs verder uitgewerkt.”

Volgens jullie bio gaat None Will Mourn over de fatale gebreken van de mensheid. Aan wat voor dingen moet ik dan denken?
”Die fatale gebreken verwijzen vooral naar het feit dat, ondanks de kennis dat iets systematisch leed of schade veroorzaakt, gemaakte keuzes van een mens of maatschappij vaak een optelsom zijn van gemakzucht, winstbejag en eigenbelang. Dat geldt dus op individueel niveau, maar komt ook duidelijk terug in politieke beslissingen. Milieubeleid, maar ook onze aanpak van de coronapandemie zijn heel tastbare voorbeelden van ons falen als mensheid om op wereldschaal samen te werken voor problemen die onze eigen toekomst bedreigen. Indien je dan zelf wanhopig probeert om een positief verschil te maken, maar elke dag moet toekijken op (bewuste) nalatigheid, leidt dat snel tot een gevoel van machteloosheid. Vasthouden aan de hoop op verandering, terwijl je diep vanbinnen aanvoelt dat het noodlot onafwendbaar is. Dat sijpelt echt door in de teksten.” 

None Will Mourn komt o.a. op diverse kleuren vinyl uit, iets later dan de digitale release. Er is veel te doen omtrent vertragingen en schaarste in het vinylcircuit, hadden jullie daar ook last van?
”Ontzettend. Ondanks dat Blindsided Records van de meet af aan al extra ruime marges had genomen wat betreft de planning van de release, hebben we door het tekort aan grondstoffen en productieproblemen in de perserij uiteindelijk de fysieke releasedatum moeten uitstellen. De digitale release was op 22-02-22, vinyl wordt nu ten laatste bij iedereen geleverd in juni. Gelukkig is iedereen daarover tot dusver erg begripvol. Als startende band is het zeker een bijzondere tijd om je muziek naar buiten te brengen en dit soort dingen vergen vaak meer creatieve oplossingen. Samen met het label wordt er ter compensatie nu gewerkt aan een extra (hand-numbered) artwork insert voor de eerste 100 preorders.”

Er zijn voor mijn gevoel aardig wat toffe dingen gaande in de NL hardcore, waaronder ook in het Blindsided roster met bands als Bloodsucker, Swell, Voidcrawler… Hebben jullie nog iets van de scene meegekregen ook in deze tijden?
”Dat is moeilijk te zeggen doordat er lange tijd geen liveshows zijn geweest. Veel heeft door de pandemie helaas aan momentum ingeboet, maar bij de handvol concerten die tussendoor hebben plaatsgevonden was er tegelijkertijd telkens wel heel veel enthousiasme. Dus we tellen vooral af tot de concertindustrie weer op gang komt, de verwachtingen zijn positief.”

Over Blindsided gesproken: hoe is jullie toevoeging aan het roster tot stand gekomen?
”De meesten van ons kenden Peter vanuit samenwerkingen in voorgaande projecten en allround is Peter een ontzettend fijn persoon. Hij werkt vanuit passie en dat voelde voor ons als een natuurlijke match. Voor ons was het belangrijk om de eerste release op een onafhankelijk label te doen. Ook omdat we zelf een heel duidelijk beeld hadden over de manier waarop we wilden dat de band naar buiten zou worden gebracht. Overleg met Peter ging wat dat betreft heel goed. Geluid sloot op dat moment ook goed aan bij de andere bands op het Blindsided roster.”

Hardcore is natuurlijk een genre dat ook live gehoord moet worden. Hoe zijn jullie als band ermee omgaan in een pandemie die geen ruimte kan bieden voor shows?
”Het zijn bijzondere tijden in ieder geval. De tijdlijn van een release maar ook alles daarrond werd flink beïnvloed. Met het ontbreken van liveshows hebben we desondanks non-stop gezocht naar continuïteit. Vooral als nieuwe band wilden we zoveel mogelijk uit de kast halen om zo actief mogelijk te blijven. Daarbij is er vooral veel focus geweest op schrijven van nieuw materiaal voor een volgende release. Maar ook denken we veel na over onze multimedia-output, waaronder onze videoclip voor Rude Awakening met Jarmo Willering.”

Dus, None Will Mourn is digitaal uit, met een nieuwe plaat in de pen. Maar eerst veel optreden lijkt me?
”Meer shows inderdaad! Het liefst zo snel en zo veel mogelijk. Ook gaan we binnenkort meteen weer de studio in voor de opnames van een toekomstige volgende release. Op 13 maart spelen we op het uitverkochte Among The Angels Fest in Maastricht. Verder blijven we schrijven aan nieuwe nummers en hebben we inmiddels al aardig wat materiaal klaarliggen voor een full-length.”

None Will Mourn van Adversary is op 22-2-22 digitaal uitgebracht via Bandcamp en Spotify hieronder. Tevens is de vinylvariant, die in juni uitkomt, alvast te pre-orderen via Blindsided Records. Blijf op de hoogte van de band via Instagram en Facebook.Deel dit artikel