Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de vijfentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op februari met een eclectisch aanbod van 30 heavy tracks van o.a. Get Jealous, Noctambulist, Born From Chaos, Distant en Mikki Wood.

Albums vers van de pers met Komatsu, Kjeld, Noctambulist en Cthulhu
Eerst maar eens terug naar het begin van februari en dan stuiten we meteen op een van de Nederlandse stonerkrakers van het jaar: Komatsu kwam met het dikke Rose of Jericho, eentje die geregeld rondjes tolt bij ons, en waarvan het harde Solitary Cage niet mocht ontbreken in de lijst. Daarnaast kregen we ook drie fantastische black metal albums voor de kiezen. Zo is er Ôfstân van het Friese Kjeld, een prachtig album dat je van begin tot eind grijpt. Luister maar eens hoe een track als Falske Doop moeiteloos je aandacht opeist…review volgt binnenkort! Ook Noctambulist is een retegoede nieuwkomer op de scene met hen magistrale debuutplaat, hier besproken. De track Vreugd hoor je tevens terug in het Bruut Nationaal Product. De zwartmetalen driehoek wordt gesloten door de Leidse veteranen van Countess, die na een hoop EP’s en albums al aan langspeler 16(!) zitten, beduidend een van de meest productieve Nederlandse bands uit de scene. Banners of Blood is dan ook een toepasselijk old school klinkende black metalplaat, met een rauwe sound en het gebruik van atmosferische synths. Dit komt goed samen in Wall of North, de hekkensluiter van het BNP deze maand. Tot slot hebben we nog Cthulhu uit Lelystad die met Cremator of the Sky een no-nonsense thrash metal werkstuk heeft afgeleverd. Denk aan snedige riffs, sporadische falsetto’s en opgefokte ritmes, zoals te horen in het woeste Remnant of Hate.

Singlefeestje met Dyatlov, Mikki Wood en NOIR. 
Dyatlov kwam even onverbiddelijk onze speakers binnenwalsen zeg! De Rotterdamse noisepunkers hebben een dubbele single uitgebracht, waarvan Wound Man ons Bruut Nationaal Product keihard en vakkundig aftrapt. Interview volgt! Nog een nieuwe ontdekking komt rechtstreeks uit Rockcity Eindhoven: NOIR., een nieuwe post-rockband die nu hun eerste single DAWN. uit heeft. Een aangenaam slepende, grauwe track die laat horen wat de heren in hun mars hebben. Toffe sound dus, check hem in de lijst! Verder zien we ook de surfrockende garagepunkers van Cloudsurfers terug, wiens debuutalbum Don’t Know What Hit Me bijna uitkomt, maar nog even een derde single eruit klapte in februari met Prices. Qua punk valt er ook weer wat te beleven, zo heeft A Minor Problem opnieuw een homp sonische energie uitgebracht met Whatever, kwam Toska Falls uit Enschede ons verblijden met de opgefokte 90’s aandoende stamper It Falls Apart en lieten indierockers Sovay zich van een heerlijk noisy kant zien met rauwe Danger Du Mort. Het enige Nederlandstalige nummer van de 30 tracks is dan weer van The Kapsones, die met De Heilige Geest een gruizig staaltje dialectrock voortbrengt. Verder brachten Achterhoekse progrockers Deanmoore een nieuwe single uit, namelijk Three Steps, een vernuftige track die een sterke opbouw kent, en soepel van opzwepend naar heavy gaat, niet mis dus! Voor een pot alternative metal zit je dan weer goed bij Ilerion, dat met Devil Inside Me een stevige groove te pakken heeft. Annicke Shireen is niet alleen bekend als zangeres voor Heilung, maar ook nog eens met haar project Shireen. Maar zelfs naast die twee bands is ze niet te stoppen, want met Do Better heeft ze een eerste voorproefje van haar solowerk. Do Better is een hevig dreunende track die ons bij vlagen doet denken aan A.A. Williams en Myrkur, prachtig bijgestaan door stevige riffs, dreigende ritmes en de loepzuivere stem van Annicke Shireen. Puik spul! Uit Amsterdam zien we Mikki Wood graag, want met Jungle Fever Starship hebben ze opnieuw een sterke, catchy single te pakken. Garage, punk en rock ‘n’ roll verpakt in een no-nonsense stamper, tevens met lyric video:

Death metal op je harses met Korpse, The Monolith Deathcult, Buried en Distant
Oef, een goede dosis death pompend door je bloedvaten deze maand! Zo heeft Korpse met Insufferable Violence een ziekelijke, uiterst smerige death metalplaat in elkaar geknutseld, waarvan het nummer Self Preservation ons een partij wegblaast. Rotterdam heeft geen gebrek aan heavy geluiden deze maand, ook als het om death metal gaat, want zo kwam Buried met Occulus Rot een dikke plaat afleveren, terwijl Distant met Cryogenesis het langzamer, moderner maar zeker niet minder bruut aanpakt. En dan is er ook nog The Monolith Deathcult, dat met nieuwe single Gone Sour Doomed een atmosferische twist geeft aan hun death metal basis.

EP’s in je face met El Fatso, Born From Chaos en Inbranders
Qua EP’s was het dan weer een stukje rustiger, maar desalniettemin zat er weer wat moois tussen. Zo hebben we drie van de vier tracks op de nieuwe El Fatso EP eerder gefeatured in ons Bruut Nationaal product, dus niet meer dan terecht van deze EP genaamd Rock ‘N’ Roffa (straight outta Rotterdam dus!) het nummer Should Have is toegevoegd. Ook een ontdekking is Born From Chaos, een jonge melodieuze metalcoreband die met hun eerste EP Legacy al meteen een verbluffend lekker geluid laat horen. Onze tip? Luister maar eens naar die toffe samenzang en vuistdikke riff van Writer. Tot slot is er nog Inbranders, die we eerder al bespraken in onze Middagbangers. Amsterdamse punk/hardcore met een hiphoprandje, die met Mungle toch maar even luid binnenkomt.

Verder nog: Autarkh – Lost in Sight, Andy & The Antichrist – That’s Alright, Silent Treatment – Midnight, Magnetic Spacemen – Globetrotter, Fix Everything – The Lion’s Share, Get Jealous – Working Title, Alicia Breton Ferrer – Having Fun en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in maart? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!

 Deel dit artikel