Grafjammer

Het is alweer even geleden dat we een Middagbangers rubriek deden, maar nu we toch met beide benen in 2021 staan, hoog tijd voor een korte rundown van nieuwe muziek van eigen bodem. Want er werd weer heel wat zwaars losgelaten op het internet, van albums tot video’s tot singles. Daarom verzamelden we vandaag zeven dikke releases om de middag mee door te komen, waaronder lyric video’s van Distant en Grafjammer, een beukende death metal plaat van Buried, de nieuwe EP van Inbranders en verse clips van Magnetic Spacemen, Fix Everything en Subterranean Street Society. Ga er dus maar even goed voor zitten, beginnend met Grafjammer.

Grafjammer – Bakboordshand
De heren van Grafjammer dropten vandaag opnieuw een lyric video. De Bakboordshand is clip nummer drie alweer van nieuwste plaat De Zoute Kwel. De derde langspeler viel niet alleen bij ons in de smaak, maar werd ook positief ontvangen in binnen-en buitenland. En met recht, want de derde plaat geniet een scherpe productie van Catacomben Studio’s en elementen die de band een eigen geluid geeft. Bakboordshand is daar een goed voorbeeld van, dankzij snedig gitaarwerk en een aangenaam griezelige tekst over een verdoemde stuurman, wiens bemanning is verdwenen en enkel nog gezelschap wordt gehouden door een angstaanjagende schim. Om de atmosfeer compleet te maken eindigt het hologig gekraak van een schip en deinende accordeonpartijen. Hoewel de albumreleaseshow en de cassette al enkele tijd is uitverkocht, is De Zoute Kwel nog steeds op cd te bestellen via Bandcamp. Kom alvast in de stemming met Bakboordshand:

Magnetic Spacemen – Globetrotter
De Overijsselse garagepunkers van Magnetic Spacemen doen een greep naar de beste Nederlandse video van het jaar, want nieuwe track Globetrotter gaat gepaard met een geniale clip. De heren sloopten al menig Popronde, wisten meermaals te overtuigen op plaat en zijn nu ook getekend bij Goomah Music. Globetrotter is haast zomers qua atmosfeer, dankzij heerlijke surfrock gitaarlijnen en sporadisch rauwe uitbarstingen. Maar de video is helemaal ludiek, want daarin zien we Money & The Man drummer Ymte Koekkoek trappelen op een hometrainer, terwijl hij langs diverse plekken over de hele wereld crost en de bandleden zelf in het heelal staan te spelen. Dit moet je zien:

Buried – Occulus Rot
Even een tweeklapper op zijn Rotterdams, want naast Distant hieronder, hebben we ook een nieuwe death metal aanwinst tot onze beschikking. Jawel, Buried maakt brute death metal en dropte deze week met Occulus Rot de eerste plaat. En die is heerlijk, want de sound doet denken aan Suffocation, Revocation en oude Cannibal Corpse. Eentje met een sterk gevoel voor groove en songwriting, zoals meteen al in de stampende opener Retribution, het venijnige Anti Body of het brute Buried. Kortom, 9 adrenalineshots van songs die keihard binnenkomen. Beluister Occulus Rot hier:

Distant – Cryogenesis
Van hardcore tot post-punk tot metal: de heavy Rotterdamse scene is springlevend met geluid van hoge kwaliteit. Zo ook met Distant, wiens EP van vorig jaar, Dawn of Corruption, een hoop internationale aandacht en luisterbeurten oprakelde. En met recht, want het zestal brengt een loeizware bak lompe deathcore ten tafel inclusief een geluidskwaliteit die je van bands bij grote labels zou verwachten. En in deze tijden van corona pakt de band flink door met nieuwe single Cryogenesis, afkomstig van een opkomende EP. Met inbreng van gastvocalist Lochie Keogh (frontman van Alpha Wolf), is de track opnieuw een bruut staaltje midtempo metal, die keihard binnen komt walsen. Check die lyric video dus hier:

Inbranders – Inbranders EP
Nu-metal is niet dood zo blijkt. Niet alleen kwam Neuk! met een nieuwe EP vorig jaar, maar wist Frontstreet ons ook te verrassen met F.R.E.E., een krachtig staaltje rap metal met een hoog jumpdafuckup gehalte. Aan die compacte scene kunnen we nu ook de jongens van Inbranders toevoegen. De Amsterdammers hebben een nieuwe EP uit, aangekondigd in koeienletters met de woorden ”EEN GODSGESCHENK OF EEN HOOP GEZEIK”. Of het een van de twee is laten we even achterwege, maar een heerlijke bak herrie is het wel. Geflipte tracks als Mungle doen ons denken aan de chaos van Laberinto, terwijl Noord Gestoord een venijnig staaltje noisepunk laat horen. Geen Bewustzijn heeft dan weer een hardcore vibe, terwijl songs als Bubblegum Rum en Kick Through the Womb doen denken aan de crossover/hardcore van Shelter ten tijde van Mantra. Kortom, alleraardigste showcase van deze jonge gasten. Check hem hier:

Fix Everything – The Lion’s Share
Eerder verscheen Fix Everything in ons Bruut Nationaal Product met de single Cool Grave, een track met een bijzondere mix van noise, postpunk en zelfs een haast surfrockachtig gitaarloopje. Nu is daar eveneens de nieuwe track en video The Lion’s Share, die de eigenaardige mix in een aangenaam noisy vorm giet. Geschoten in de oefenruimte is de track dan ook uiterst zwaar, eentje die van donkere, rustige stukken telkens op de rand van verschroeiende noise balanceert, om vervolgens over die grens te gaan en messcherp binnen te komen. Bekijk hem hier:

Subterranean Street Society – Weapons of Mass destruction
Tot slot hebben we een nieuwe single van Subterranean Street Society. Weapons of Mass Destruction is afkomstig van de intrigerende plaat Twelve Steps, gebaseerd op het twaalfstappenprogramma van Alcoloholic Anynomous (interview hier). De track staat voor stap 4 in dit programma, en is een krachtige, atmosferische rocktrack, die aardig doorstampt maar op gepaste momenten ook uitbarst in een rauwe grungy sound. Goed om de Middagbangers mee af te sluiten, check hem hier:Deel dit artikel