Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de vierentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op december met een eclectisch aanbod van 30 heavy tracks van o.a. Codex Mortis, Get Jealous, Shuulak en El Fatso.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Black metal op je bakkes met Grafjammer, Codex Mortis, Ûngrûn, Misanthropia
Laten we meteen maar even vet hard beginnen, want poh, wat kwam er deze maand een flinke portie kwaliteitsblack metal uit! Eerder bespraken we al het vernietigende It Ûnheil Dat Ik Oer Hjar Bringe Scil van het Friese Ûngrûn, maar we deden eveneens een gloednieuwe ontdekking met Codex Mortis. Man, deze band uit Amersfoort met (ex)-leden van o.a. Bloodphemy en Bodyfarm weten me toch een hevige pot traditionele black metal te bekokstoven met eerste single Beguiled By The Devil! Het soort dat doet denken aan oude Dissection, Emperor en Hypocrisy, met een hoop melodie en een death metal twist. Verder mag het Utrechtse Grafjammer ook niet ontbreken, die met nieuwe plaat De Zoute Kwel weer een heerlijk rauwe mix van punk en black metal heeft voorgeschoteld. De track Bijbelgordelgesel mag dan ook niet ontbreken in de playlist. Tot slot is er nog Misanthropia uit Nijmegen, dat met nieuwe plaat Convoy of Sickness in binnen-en buitneland hoge ogen scoort. Black metal met een melodieuze zijde, zoals te horen in het epische The Unburied.

Singlefeestje met o.a. Heideroosjes, A Minor Problem en Intero
De tering! Nooit gedacht dat Heideroosjes nog eens in deze playlist zou verschijnen, maar hier zijn we dan! Uit het niets dropten de Limburgse legendes een toepasselijke nieuwe track met 2020, de tering! welke ons toont dat de heren geen spat veranderd zijn en de Nederpunk nog steeds fris klinkt. Popronde-Talent A Minor Problem is op de valreep dit jaar terug met een nieuwe single, en man, wat komt het vijftal lekker scherp uit de hoek met Talk About It, terug te horen in het BNP! Diversiteit alom zo blijkt, want we gaan van de dikke death van Asphyx (Knights Templar Stand) naar de trashpunk van Counter-Sound (March of the Machines) naar de electro/darkwave van KRAZ (You). Naast dat alles hebben we ook nog een portie old school heavy metal van Dangerous Times For the Dead met Storm the Castle, dat ons terugstuurt naar de gloriedagen van de 80’s metal. Raven Called Sin heeft tevens ook weer een vlammende single uit met 404 – Equality Not Found die bruut maar technisch en melodieus uit de hoek komt. Ook Life’s Electric blijft in aanloop van hun nieuwe album singles droppen, waarvan Circle de nieuwste is. Van een ander staaltje is dan weer het heerlijk schurende 6AM, een toffe single van Amsterdamse alternative indierockband Von Veh. Tot slot dropten Nijmeegse groovers Intero onlangs een nieuwe track. Check hier voor het pompende Nocebo:

EP’s in je face met Soul Theft, Knife Massage en Shuulak
Soul Theft kwam ons een partij hard binnen deze maand! We bespraken de zelfgetitelde EP van deze postdoomers uit Groningen recentelijk nog, en een stukje bruut nationaal product als bijvoorbeeld Collision mocht niet ontbreken in de lijst! Ook een heerlijke ontdekking is het Rotterdamse noisepunk kwartet Knife Massage dat via Belly Button Records een wel heel venijnige punk EP heeft uitgebracht. //EP schiet heerlijk scherp binnen, met het hyperactieve Sewer Child een toepasselijke toevoeging aan het BNP. Over punk gesproken, er zijn weinig bands die zo’n old school sound als Hands Off weten te produceren. Het Friese duo weet een rauwe, DIY keldersound neer te zetten met de EP Hook, waarvan I Wanna Be Uh??? een goede representatie is. Tot slot heeft Shuulak ook weer een onvervalste heavy metal EP uit met Rubedo, bestaande uit vijf goed geproduceerde tracks met krachtige zang en sterke songwriting. Check bijvoorbeeld Scourge of Aeons in de playlist, met een riff die meteen aan is.

Albums vers van de pers: The King’s Head en Neviah
December is wel een logische maand van singles droppen in afwachting van de vele releases in 2021. Zo ook nu, want naast de nieuwe Grafjammer en Misanthropia zagen we enkel The King’s Head en Neviah langskomen met een langspeler. De self-titled van The King’s Head is een bijzondere release die op eigenzinnige wijze sludge, grunge en prog samenbrengt. Luister bijvoorbeeld naar Mountainess, dat zo van een oudere Opeth plaat had kunnen komen met die mix van proggy gitaarwerk, atmosfeer en afwisseling tussen cleans en grunts. Ook het Rotterdamse Neviah heeft met Embers In The Eye een knap staaltje alternatieve metal afgeleverd, met uitstapjes naar industrial en symfonische metal. Het grootse Delusions of Grandeur is een goede showcase van die mix, toegevoegd aan de playlist.

Verder nog: Frontstreet – F.R.E.E., Get Jealous – Lipstick, Woke – Anti Social, Ann My Dive – In Vain, nebenschau – Vous/Du, Bart Hennephof – The Great Fire, Dripping Trees – Distant Light, Fix Everything – Cool Grave, Cloudsurfers – Sweet Tooth en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in januari? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 

 

 

 

 

 Deel dit artikel