Soms valt er zoveel muzikaal moois te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken terug op april met 40 tracks van o.a. Shaemless, Cloudsurfers, Ggu:ll en Those Foreign Kids. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Metalcore op je muil met o.a. Faint Solace, Serve en Wake of Dawn
Geen gebrek aan metalcore in ieder geval! Dat er in het genre nog steeds genoeg creativiteit te vinden valt, blijkt uit bands als Faint Solace, die met hun zelfgetitelde debuut een mooi totaalpakket van melodie, agressie en techniek laten horen. Your Truth Is A Lie hoor je dan ook terug in de lijst. Ook Swanslaughter dendert weer keihard door, ditmaal met het uizonderlijk brute Red Flag. Daar doet Serve nog een stapje bovenop met Enabler, inclusief gastbijdrage van Alma Alizedeh van For I Am King. Een meer progressieve variant horen we dan weer bij Wake of Dawn, die op EP Sad Nostalgia toch ook wel weer hun eigen draai aan de metalcorebasis geven. Te horen in Nightlights overigens.

Singlefeestje met Shaemless, 69 Charger en Teitan
Niet te houden weer qua toffe singles. Zo knalt Shaemless er gestaag nieuwe muziek uit, in april nog met Please Me Like You Do. Tevens hebben we met Leechfeast (binnenkort te zien op Doomstad) een eerste ronde in het Bruut Nationaal Product. Vooral met de noemer ‘bruut’, want Bells of Fire is allesverpletterende sludge. Dat wordt wat op 14 juni! Ook een bijzondere: 69 Charger is weer bijeen! En met I Am Lost hebben we alvast een heerlijke rock-‘n-roller te pakken. Van een ander staaltje is dan weer Teitan! Steengoede psychedelische black metal in de vorm van nieuwste single Insectoid. Erg lekker. Ook lekker: weer een nieuwe track van Early Orange! De A’damse psychrockers vlammen er met de track Radio weer begenadigd op los. Ross Curry komt niet de eerste keer Bruut Nationaal Product in, en vandaag verwelkomen we hem opnieuw! Ditmaal met de stevige alternative stoner track Here. Eveneens een goeie: noiserockers Dripping Trees is terug! Ditmaal met de aangenaam grimmige track Stray. Tot slot: keihard erop klappen doen we hmet de hardcore van Cold Grip (Ellipse) en het nieuwe colectief Dogma, dat middels Smoke and Mirrors beukwerk met een boodschap laat horen, tevens te zien als video hieronder:

Albums vers van de pers met Iron Jinn, Headless Hunter en Headfirst
Qua albums geen gebrek. De ene maand is het vooral singles droppen, maar zo met de festivalzomer in aantocht, is het langspelerseizoen. En hoe! Zo bespraken we al de nieuwe Serve en Those Foreign Kids, maar ook Iron Jinn dropte tijdens Roadburn een heerlijke psychedelische trip van een plaat. De self-titled is er een van naadloos muzikantschap, gevormd tot een haast avantgardistisch amalgaam. Eentje die langzaamaan wel aan terrein wint. Het epos Cage Rage hoor je dan ook terug in de lijst. Van een heel ander kaliber is dan weer Headless Hunter, deze jonge thrashgasten hebben met The Undertaker waarschijnlijk een van de NLse thrashplaten van het jaar uit. Heerlijk scherpe thrash, gebracht met een grenzeloos enthousiasme, zoals in Liberate Your Will. Helemaal terug op 1 april hoorden we eveneens een nieuwe van Popronde x NMTH Talen Headfirst, die met debuut Traffic Junkie een ijzersterk grungedebuut afleveren. Luistertip is dan ook Sing ’n Shout terug te horen in de lijst. Voor wat symfonische death verwijzen we je graag door naar de metalsensatie Haliphron, met The Killing Spree als een mooie highlight van debuut Prey. Tot slot ook nog twee uitstekende black metal platen: Witte Wieven met het atmosferische Ontsponnen uit de diepte van langspeler Dwaallicht en Our Throne met Among the Wolves, afkomstig van Withered and Forgotten.

EP’s in je face met o.a. YoungRubbi, Temple Fang en Ggu:ll/Terzij de Horde
Ze flikken het hem weer: geen gebrek aan creativiteit en inspiratie bij Temple Fang, want ze hebben met Live at Freak Valley alweer nieuw materiaal op zak middels een liveshow. Grace is opnieuw weer een verrassend, meerlaags tweeluik, die toch maar laat zien dat Temple Fang een van de spannendste livebands van het moment is. Over creativiteit gesproken: Ggu:ll en Terzij de Horde hebben hun gezamenlijke sessie op Roadburn 2022 verpakt in een overdonderend sterke EP, met de tracks A Robe of Words en Poison Arrow terug te horen in de playlist. Ook TAPE TOY wist weer een sterke EP uit te brengen,. Indierock met een grungend, garagerandje, die ook erg mooi tot uiting komt in het opgefokte Sick, Sick, Sick. Over Popronde bands gesproken: nieuwbakken Popronde Talent HOOFS bracht met EP1 een sterke post-punk release ten gehore, dus de track Crash mag je niet missen. Tot slot nog: de trappunk van YoungRubbi (Alsjeblieft, Bespeel Me), de black metal van Ossaert (Het Geschenk en het Bestaan) en eindelijk weer nieuwe muziek van Limburgse deaththrash koningen Legion of the Damned met The Poison Chalice.

Verder nog: Cloudsurfers – Contradicting Medication, TankZilla – Mutant Freak, Antillectual – Support Bands, The Sha-La-Lee’s – Born To Lose For You, We Glow Sound Tower – Solitude, Voltanz – Strange Maze en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product hieronder, elke maand gerouleerd met nieuwe tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel