Psycho MindBaf! Daar is zomaar opeens een nieuw festival, en geen tentenfestival in the middle of nowhere, ook geen nieuw festijn in het Klokgebouw of Maassilo, maar gewoon in drie zalen middenin Tilburg. Ook bijzonder: Het Psycho Mind festival biedt op 15 en 16 september een puike selectie aan garage, surf, fuzz en psychedelische rock en je krijgt meteen vijftien Nederlandse en drie Belgische acts in de schoot geworpen. Vrijdag de 15e gaat het al goed los met Iguana Death Cult, The Glücks en 45ACIDBABIES in Cul de Sac en zaterdag doen ook 013 en V39 mee met shows van onder meer Birth Of Joy, Indian Askin, Altin Gün, The Homesick, Fake Billy, MOOON en… onze Popronde-troeven Mexican Surf (check: de nieuwe video), The Hazzah en FOES.

Dat wordt kortom een ongenadige fuif in ‘de concertdriehoek’ van Tilburg. Want terwijl Arjen Lucassen met zijn Ayreon in een uitverkochte 013 Grote Zaal symfonisch staat te rocken (alle respect, zeker ook voor die drie uitverkochte shows op rij), dient de nieuwe generatie zich aan én die muziek nog wat harder en dwingender op. Je kunt natuurlijk dagtickets of een weekendticket kopen, blokkenschema’s zijn er ook al om je helemaal over te halen en… We zouden in alle enthousiasme bijna vergeten dat het een hagelnieuw festival is, wat al over twee weken plaatsvindt! Waar komt dit initiatief opeens vandaan? Wie en wat zit daarachter? We bellen met Bono van den Hork, bekend van Cul de Sac en evenementenbureau Chunky Woo.

Wie is Bono van den Hork eigenlijk?
“Ik ben 26 jaar oud, kom uit de buurt van Nijmegen, waar ik in Boxmeer ben opgegroeid. Ik woon sinds 2010 in Tilburg, toen ik begon aan een studie Sociologie en later ben ik nog Communicatiewetenschappen gaan doen. In de tussentijd ben ik bij Cul de Sac gaan werken, en me steeds meer gaan bemoeien met optredens. Door de contacten die ik daar heb opgebouwd ben ik steeds iets meer en iets anders gaan doen, zoals de boekingen voor bands en uiteindelijk dus organisator van een festival.”

Bono van den Hork

Bono van den Hork

Hoe gaat in zijn werk: Je staat achter de bar bij Cul en denkt ‘dat kan beter’?
“Het was toen, begin 2015, allemaal een beetje lastig. Het viel wat tegen, ook qua opkomst. Toen ben ik met mijn baas om de tafel gaan zitten en heb ik afgesproken dat over te gaan nemen. Dat stelde toen nog niet zoveel voor, en ik heb binnen korte tijd aardig wat leuke shows kunnen regelen. Ook met 013 samen wat grotere dingen, zoals Birth Of Joy, dat ging vrij vlot. Daarna heeft dat een beetje aangehouden en zich doorontwikkeld. Dat vond ik heel tof natuurlijk.”

Muziek was al je hobby?
“Ja ik speel al vijftien jaar gitaar en zat hier en daar weleens in een bandje. Ik ben alleen nogal van het organiseren van evenementen, en van management-dingen. Daar past dit heel erg bij. De combinatie van het organiseren en het boeken van shows voor bands is heel tof om te doen.”

Wij kennen jou vooral als de man van Cul de Sac, programmeur en barkeeper, waarmee het op Roadburn ook altijd fijn werken is. Maar wat doe je de rest van het jaar?
“Ik heb een eigen bureau: Chunky Woo. Het is begonnen als boekingskantoor omdat ik van een paar bands de vraag kreeg of ik wilde helpen om buiten Tilburg te kunnen spelen. Dat was heel leuk, maar ook veel werk in je eentje, dus toen heb ik een vriend van mij erbij gevraagd. Uiteindelijk zijn we gewoon met z’n tweeën aan de slag gegaan. Daar is dit Psycho Mind eigenlijk ook uit voortgekomen, omdat we een concept op wilden zetten dat onze muziek draagt.”

Birth Of Joy op Retie Rockt, foto Rob Sneltjes

Headliner Birth Of Joy op Retie Rockt, foto Rob Sneltjes

Is dat de reden voor dit festival: Dat het jullie smaak is, of juist omdat het er nog niet was?
“Ook omdat het onze smaak is, maar ik denk vooral omdat we ook – en dat klinkt wellicht een beetje opportunistisch – het succes van festivals als Roadburn en Woo Hah zien. En we merken dar er gewoon heel veel ruimte is voor garagerock, voor grunge, voor psychedelica en dat dat eigenlijk nog niet per se een grote autonome plek heeft. Om te beginnen wilden we daar meteen iets tofs erop knallen, een goede line-up neerzetten en niet teveel poespas eromheen. En vanaf daar goed je concept ontwikkelen.”

Indian Askin, foto: Christel de Wolff

Indian Askin, foto: Christel de Wolff

En dan niet rustig beginnen met drie bands in Cul de Sac, maar meteen bij 013 aankloppen met grote plannen?
“Haha, ja wat dat betreft ben ik wel ondernemend. Als ik een idee heb dan ga ik er wel hard voor. Nooit spijt van gehad ook. Ik ben vrij makkelijk in de omgang en heb een goede verhouding met de mensen van 013 opgebouwd. We hebben door de jaren heen al veel shows in Cul de Sac gedaan. Als we voor zoiets kunnen samenwerken dan moeten we dat zeker doen.”

013 vond het blijkbaar ook een goed idee en het is meteen een tweedaags festival geworden. Ambitieus.
“Ja toch. V39, Cul de Sac en 013 doen mee, de kleine zaal van 013 die een capaciteit van 700 man heeft. We vinden het belangrijk dat mensen de vrijheid hebben om zoveel mogelijk te zien, dus we doen het om en om: In 013 speelt een act en daarna tegelijkertijd bands in de Cul en V39. Daarvoor proberen we makkelijke keuzes te bieden voor mensen die van bepaalde genres houden.”

Hoe hebben jullie het programma samengesteld?
“Ik heb de afgelopen twee, drie jaar heel veel liveshows gezien en ben eigenlijk daaruit begonnen met een paar acts die ik heel erg tof vind. Zoals Iguana Death Cult, ik denk dat die in Nederland wel een stempel op het vuige genre hebben gedrukt. Daarna zocht ik naar een goede lijn met grote, middelgrote en kleinere acts uit Nederland en ben ik het gewoon zelf gaan boeken, in overleg met de boekers waar we vanuit Cul en 013 al veel contact mee hebben. Dat scheelt natuurlijk ook.”

The Glücks op Sjock, foto Timothy Aarbodem

The Glücks op Sjock, foto Timothy Aarbodem

Er is ook een Belgische afvaardiging met het wilde duo The Glücks.
“Drie zelfs, Wooly Mammoths en Shht zijn ook Belgisch. Wooly Mammoths is een Brusselse psychpop- en surfband, vergeleken met de rest wat rustiger, maar heel tof met die psychedelische invloed. Dat is misschien wel een uitzondering. Shht is daarentegen weer goed in het op zijn kop zetten van een zaal.”

Hoewel The Mysterons ook niet heel hard (wel schoon) is en er staan wel meer bands die met een meer psych-poppy sound flirten zoals The Hazzah. Veel jonge groepen ook die al een behoorlijke live-reputatie hebben zoals The Homesick, Indian Askin en Altin Gün.
“Ja, we hopen dat ze bij ons wel komen spelen na die Maassilo-show”, grapt Van den Hork. “Maar daar hebben we alle vertrouwen in.”

Wat moeten mensen verder nog weten van het festival? Waarom moet iedereen sowieso naar Psycho Mind toe?
“We hebben geprobeerd om het zo goedkoop en toegankelijk mogelijk te houden, omdat ik niet wil dat mensen veel geld neer moeten leggen voor iets waar ze voor het eerst naartoe gaan. Dat is wel aardig gelukt vind ik. De hoofdreden dat ik hoop dat mensen komen, is toch echt de muziek. Als dat goed loopt, hopen we er echt iets omheen te bouwen, een sfeer zoals je die kent van Roadburn – waarin iedereen iedereen welkom is en het gewoon tof is om het met elkaar over muziek te hebben, bier te drinken en te lachen. Gewoon los kunnen laten en genieten.”

Gaan jullie dit festival vaker doen?
“Ik hoop het wel. Ik heb al best wel wat leuke ideeën in mijn hoofd om volgend jaar mee aan de slag te gaan, maar ik wil eerst volledig mijn energie op deze editie richten. Hopen dat het gewoon goed gaat en dat ik zelf niks meer hoef te doen die twee dagen. Als ik zelf kan rondlopen, mensen spreken en bands kijken, dan is het festival geslaagd. En daarna even een week pauze nemen.”

Psycho Mind Festival
– Cul de Sac, V39 en 013, Tilburg
– Vrijdag 15 en zaterdag 16 september
– Kaarten: Vrijdag a 8,50, Zaterdag a 23,- en Weekend a 29,50.
Facebook-event
Timetables

The Hazzah in Paard, foto Jan Rijk

The Hazzah in Paard, foto Jan Rijk

Jaap van The Homesick, foto Christel de Wolff

Jaap van The Homesick, foto Christel de Wolff

Iguana Death Cult, foto: Christel de Wolff

Iguana Death Cult op Lowlands, foto: Christel de Wolff



Deel dit artikel