Black Earth FestA2-560x792In 2017 profileerde Black Earth Bookings zich met een driedaags festival in drie Utrechtse zalen. Black Earth Festival verduisterde ACU, Moira en dB’s met elf acts die zich in het spectrum van post-metal, stoner, darkjazz, drone, blackened crust en power violence/sludge bewogen. Dat was in de herfst van 2017. Ditmaal pakt Black Earth Festival in oktober uit met veertien groepen op drie locaties. De programmering is nog zwaarder/groter met aansprekende acts als Emptiness, Gnaw Their Tongues, Fistula, Father Murphy en Terzij de Horde.

Check ook het interview dat we vorig deden met Poolse Utrechter Tomasz, die het festival met partner Grace organiseert

In plaats van ACU doet dit jaar EKKO mee. Het is wederom heel fijn, dat de zalen ieder een andere dag Black Earth hosten, want op en neer fietsen van Moira naar dB’s is pittig. Black Earth is daarmee heel overzichtelijk: Op vrijdag moet je in Cultureel Centrum Moira zijn voor onder meer het Italiaanse occulte psychfolkduo Father Murphy, UK industrial x Tibetaanse drone van BlackMoon1348 en het Utrechtse Slowwalker: elektronica en shoegaze met leden van Headcollision, 78rpm en The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble.

Zaterdag gaat het er in dB’s vol op met zesmaal sludgecore, doom en post-metal. Het is de enige Nederlandse show van de Amerikaanse headliner Fistula, die met het Italiaanse Grime tourt. Dirt Forge en Bethmoora houden de Deense sludge-eer hoog, terwijl Surya en Prisa Mata de zwaardere UK scene vertegenwoordigen.

Zondag verzamelt in EKKO de Benelux black-scene zich. Het Belgische Emptiness headlinet met hun eigenzinnige, fascinerende blackened visie waarin ook ambient soundscapes en griezelige elektronica een rol spelen. Lees ook de albumreview van Not For Music, een plaat die niet voor niks in menig jaarlijstje belandde. Uitstapje naar het zuiden met het Franse Cult of Occult (occult doom/blackened sludge). Terzij de Horde is de Utrechtse black metal-vaandeldrager van deze avond, terwijl we met Gnaw Their Tongues (Mories) een internationaal gereputeerde NL-legende in huis hebben. Verwacht black metal, noise en experimenteel geweld. Namens Never Mind The Hype zullen de Doomany Dj’s tussen de shows de gruwelijke platen opleggen.

De line-up zie je hieronder per dag. Tickets haal je via deze link en uitgebreidere beschrijvingen van de acts vind je in het FB-event.

Gnaw Their Tongues op Roadburn 2017, foto Paul Verhagen

Gnaw Their Tongues op Roadburn 2017, foto Paul Verhagen

MOIRA, VRIJDAG 26 OKTOBER
Father Murphy
BlackMoon1348
Uncanny Valley
Slowwalker

DB’s, ZATERDAG 27 OKTOBER
Fistula
Grime
Dirt Forge
Bethmoora
Surya
Prisa Mata

EKKO, ZONDAG 28 OKTOBER
Terzij de Horde
Gnaw Their Tongues
Cult of Occult
Emptiness

Emptiness op Soulcrusher Fest, foto Paul Verhagen

Emptiness op Soulcrusher Fest, foto Paul VerhagenDeel dit artikel