Black EarthDat is dapper he: Een nieuw festival lanceren en meteen drie dagen uitpakken. Black Earth Festival is nog maar net uit de grond gestampt en deze vrijdag tot en met zondag slaan ze de tenten op in achtereenvolgens ACU, Moira en dB’s in Utrecht. Het is een initiatief van twee bevriende muziekliefhebbers die een menu van post-metal en stoner tot darkjazz, drone, blackened crust en power violence/sludge voor je heeft samengesteld. Bizar, en dat in het zelfde weekend als Into The Void…, waarmee ze maar één band dubbelen: de Britse sludgers Telepathy. Die kennen we nog van de NMTH x Roadburn-stage in Cul de Sac en dat geldt ook voor Brabantse blackened doomers Faal en Mokum stoners Mantra Machine. Jucifer (Amerikaanse doom/sludge) sluit af en in totaal treden er elf bands op. Aan de innerlijke headbanger is ook gedacht: The Rammenas verzorgt vegan diners.

Faal op Roadburn 2017, foto: Paul Verhagen

Faal op Roadburn 2017, foto: Paul Verhagen

NMTH kwam op een hele aparte manier in contact met organisator Tomasz en besloot ‘m meteen een paar vragen te stellen. De Poolse Utrechter vond nog net wat tijd tussen het ophangen van posters en flyeren voor zijn eerste festival ooit en alle shows die hij moest bezoeken (als 10.000 FB-fan van NMTH won hij een pakket met tickets voor Doomstad in EKKO en Brant Bjork in Melkweg). De belangrijkste reden voor Black Earth Festival? “We zijn geobsedeerd door deze muziek.”

Grace en Tomasz runnen Black Earth (Bookings), een organisatie die Devoted To Drone als ondertitel heeft. De gelijknamige avond organiseerde het duo al vaker in dB’s en Cultureel Centrum Moira, een woongroep op de Plompetorenbrug met een charmant zaaltje dat een beetje aan een kleine versie van de oude Tivoli doet denken. Grace, Tomasz’ partner in crime van Black Earth, woont zelf in Moira.

“We hebben ons project Black Earth genoemd omdat we erg van Bohren und Der Club of Gore houden en het Black Earth album is onze favoriet. En we houden uiteraard van Roadburn Festival. Grace en ik zijn ‘into’ hele diverse muziek en daarom doen we het festival op drie verschillende locaties met alle drie een licht verschillende vibe.”

Het festival en Black Earth komen niet zomaar uit de lucht vallen dus. Ervaring in het organiseren van optredens is er ook voldoende. “Ik organiseerde mijn eerste show in 1995 als 17-jarige punk. Daar kwamen in mijn Poolse dorp tweehonderd man op af. Grace en ik woonden vroeger in een kraakpand en we organiseerden shows in andere kraakpanden. In 2014 deden we twee shows in dB’s: Dopethrone en Obscure Sphinx. Sinds vorig jaar woont Grace in Moira en in maart zijn we begonnen daar shows op te zetten. Moira is zo’n mooie venue en we vinden dat het zonde is als daar weinig gebeurt.”

Het duo heeft ideeën voor nog twee “vergelijkbare, maar meer specifieke” festivals, maar dat “is nog even geheim”. Check eerst deze line-up:


Vrijdag 20-10 in ACU, vanaf 19:30 uur
20:00-20:40 Shunyata (post-metal/stoner NL)
21:00-21:40 Surya (sludge/post-metal UK)
22:00-23:00 Mantra Machine (space rock/stoner NL)


Zaterdag 21-10 in Cultureel Centrum Moira
Vanaf 18:30 met vegan diner door the Rammenas en een expositie van Sander Kanters
19:30-20:00 Microloop (analogic soundscape NL)
20:20-21:00 Black Decades (blackened crust NL)
21:20-21:45 Witches Brew (power violence/sludge NL)
22:10-23:00 OvO (minimal extreme metal IT)


Zondag 22-10 in dB’s, vanaf 15:30 uur
16:00-16:40 A-Sun Amissa (darkjazz/ambient/drone UK)
17:00-17:40 Faal (blackened doom/post rock NL)
18:00-18:40 Telepathy (progressive sludge UK)
18:40-19:30 vegan diner door the Rammenas
19:30-20:30 Jucifer (doom/sludge/black USA)


Meer:
– Tickets koop je aan de deur (ACU €7, Moira €10, dB’s €13)
– 3-dagenkaarten (€25) haal je via deze link.
– Meer info via het FB-eventDeel dit artikel