27 april is een dag die ons nog lang zal heugen en wel om twee redenen die niets met het koningshuis te maken hebben: allereerst vanwege 27 april 2022. Op die bewuste avond speelde de Utrechtse death/thrash formatie Beyond The Pale eindelijk voor de eerste keer in dB’s na 2 jaar lockdowns vanwege corona. Het noodlot sloeg echter toe, toen gitarist Jeroen van Donselaar op het podium een hartstilstand kreeg die hem fataal werd. Het nieuws kwam hard aan in de Utrechtse underground, want Jeroen was geliefd en gewaardeerd als oprichter van bands als Nuestros Derechos en Bloodgod, maar ook als vrijwilliger bij dB’s.
Vandaag zijn we precies twee jaar verder en alsof het in de sterren geschreven staat, komt alles voor Beyond The Pale en dB’s samen op deze dag. Ten eerste is vanavond het (uitverkochte) eindfeest van dB’s op de befaamde locatie aan de Cartesiusweg, Het verhaal is bekend, helaas moest dB’s dit geliefde pand verlaten en zullen ze binnenkort een paar honderd meter verderop aan de Vlampijpstraat heropenen. Wat deze dag nog specialer maakt, is dat Beyond The Pale vandaag uit de as herrijst met niet alleen een optreden tijdens het dB’s eindfeest, maar ook met een gloednieuwe EP Monument In Time.

Tekst:Joost Schreurs | Fotografie: Bart van Rongen

De eerste kennismaking met Beyond The Pale was in maart 2021, toen het compilatie-album Plagued – Decibels For dB’s verscheen. Een paar maanden eerder werd het Utrechtse podium en oefencomplex getroffen door flinke brandschade, nadat er brand was uitgebroken in een ander deel van het CAB-gebouw, waarin dB’s is gehuisvest. 17 harde en heavy bands uit Utrecht en omstreken droegen met een nummer bij aan dit benefietalbum, waarvan de opbrengst naar het herstel van dB’s ging. Beyond The Pale debuteerde op dit album met Storm En Drift. Iets meer dan een jaar later verloor de band zijn gitarist en oprichter, maar Beyond The Pale weigerde om het bijltje erbij neer te gooien en maakte dapper een doorstart, waarvan we vandaag dus de climax beleven met de nieuwe EP en het optreden in dB’s.
Eerder werden we al getrakteerd op nieuwe video’s, The Age Of The Pariah en eerder deze maand Storm En Drift. Deze laatste video is om meerdere redenen extra bijzonder. Niet alleen omdat dit het eerste en enige nummer van Beyond The Pale was, waar Jeroen nog op te horen is, maar ook omdat de videoclip is gefilmd op het dak van dB’s, de plek die voor alle bandleden zoveel heeft betekend de afgelopen 20 jaar en waar we vanavond afscheid van zullen nemen. Het nummer zelf is opnieuw opgenomen, nadat zangeres Janneke de Rooij de band in 2021 kwam versterken. Om al deze redenen zullen het liedje en de clip ongetwijfeld veel nostalgische gevoelens oproepen bij de Utrechtse metalscene.

Monument In Time
De twee video’s waren dus de teasers die uitmonden in de release van de eerste Beyond The Pale EP vandaag op 27 april, Monument In Time. Met zeven nummers en een lengte van 33 minuten hadden ze het ook prima als full length album kunnen bestempelen, Reign In Blood, om maar een willekeurig andere metalplaat te noemen, duurt korter maar dat terzijde… Belangrijker is dat Beyond The Pale een bak heerlijke death/thrash metal serveert. Dat begint al met Liberation For The Damned, dat bomvol staat met thrashy riffs en waar Janneke laat horen wat een heerlijk schurende grunt ze in huis heeft.  Walk The Plank is dan weer een loodzware death metaltrack en in Facts And Figures wordt het gaspedaal tot de bodem ingetrapt. Ook The Age Of The Pariah en het heropgenomen Storm En Drift vinden we terug op de EP. Afsluiter Payback Is A Bitch kenmerkt zich door knappe tempowisselingen, waarmee ook death en thrash metalinvloeden elkaar afwisselen.
We mogen Monument In Time gerust een aanwinst noemen in het Utrechtse metallandschap en het doet goed om te horen dat Beyond The Pale zo sterk heeft kunnen terugkomen na de grootst denkbare tragedie die een band kan overkomen. Vanavond zullen ze ongetwijfeld met een lach en een traan een laatste saluut brengen aan dat legendarische pand van dB’s aan de Cartesiusweg.

 

Monument In Time is ook te koop en te streamen via Bandcamp. Blijf op de hoogte van nieuwtjes en opkomende shows via o.a. Facebook en Instagram

Beyond The PaleDeel dit artikel