Amenra, foto: Stefaan Temmerman

De Vlaamse doombazen van Amenra zijn natuurlijk niet heel taalvast gebleken met gruwelijke songs in het Engels, maar ook Duits (Am Kreuz) en Frans (Plus Près De Toi). Nederlandse titels kwamen ook al voorbij (zoals Buiten Datum en Het Dorp op Alive), maar niet eerder bracht de Kortrijkse groep een volledige plaat in de Nederlandse taal uit. Op 25 juni is het zover: Dan komt het nieuwe studioalbum De Doorn uit via Relapse Records. Vandaag krijg je vast eerste single De Evenmens plus een pak livedata op onder meer Grauzone (25 mei al!), Paaspop en in TivoliVredenburg en tweemaal in het Nijmeegse Openluchttheater De Goffert.

Amenra in Paradiso, foto Maron Stills

De Doorn is de achtste studioplaat van de Kortrijkse post-metalgroep en feitelijk de langspeler waarmee ze de zesdelige Mass-serie doorbreken. Amenra schreef en legde De Doorn vast in de Much Luv studio van bassist Tim de Gieter. De master is verzorgd door Frank Arkright (Arcade Fire, The Smiths, Joy Division) in Abbey Road studio in Londen.

Amenra bestaat inmiddels 22 jaar. In 2019 vierden ze het 20-jarig bestaan met de exceptionele hoogmis ‘The Building of The Free Church’ in Paradiso plus exposities, performances, muziek en gesprekken in De Brakke Grond. NMTH eerde de groep met een interviewdrieluik (lees: deel 1, deel 2 & en deel 3) met frontman Colin H. van Eeckhout.

Colin van Eeckhout over zingen in het Nederlands
De keuze voor Nederlands op De Doorn is uiteraard een bewuste. Door in de moedertaal te zingen ervaart Van Eeckhout meer ruimte voor diepgang en expressie. “Engels is de meest geaccepteerde taal in muziek en als je jonger bent, klinkt alles wat niet Engels is raar. Maar naarmate ik ouder werd kreeg ik meer affiniteit met mijn eigen taal en ontdekte ik zoveel meer vrijheid tijdens het schrijven. Je kunt veel dieper gaan, verschillende betekenissen aan woorden hangen en veel poëtischer zijn.” De woorden zijn volgens de zanger niet zozeer negatief, maar ‘dragen veel gewicht’. “Inhoudelijk gezien is dit ons zwaarste album. Het is keihard maar op een mooie en poëtische manier.”

‘En op de as van wat toen was, is nu gebouwd ons aller huis’, zingt Van Eeckhout in de nieuwe single De Evenmens. Dat vraagt om een toelichting: “We zijn maar even mens. De Evenmens. Dit nummer gaat over het vinden van het antwoord, in het stellen van de vraag. De eeuwige zoektocht van de mens naar zijn plaats in en op deze wereld. Een lijdensweg met flarden van schoonheid en geluk en dit alles in relatie tot de medemens. Aanvaarden wat is. Onze broer Dehn Sora (kunstenaar) sculpteerde de digitale wereld waarin die evenmens ronddwaalt, beschermd door zijn doornen, gewond door de vele anderen. Offers van Goud bloed.”

Tekst gaat verder onder de albumhoes:


Amenra LIVE:

Het vooruitzicht van een nieuwe Amenra-plaat en dit even welkome eerste geluid vragen ook om…, nee: doen nog intenser smachten naar een weerzien op het podium. Digitaal hoef je niet lange te wachten, want deze maand (22 mei) is er al een streamconcert op het fijne Grauzone Festival. Amenra en Doornroosje kondigden bovendien net twee shows aan in Openluchttheater De Goffert op 2 en 3 juli. Voor na de zomer staan nu al Paaspop (4 sep.) en TivoliVredenburg (21 sep.) op de rol.

De Evenmens bestel/beluister je via Bandcamp of via deze link. Voor alle bekende data kijk je hier.

Amenra in TivoliVredenburg, foto © Maaike Ronhaar

 Deel dit artikel