With the DeadHet is niet echt verbazingwekkend dat er binnen de doom-scene verwachtingsvol werd uitgekeken naar het debuut van het Britse With The Dead. De band toont een collaboratie van drie door de wol geverfde doomers, waar zeker u tegen kan worden gezegd. Gitarist/bassist Tim Bagshaw en drummer Mark Greening vormden ooit de eerste ritmetandem van het roemruchte Electric Wizard (volgens veel puristen de meest aansprekende die de band in zijn bestaan heeft gekend) en Lee Dorrian maakt het trio volledig rond. De zanger was 24 jaar lang de frontman van doomcoryfee Cathedral en maakte in de beginjaren deel uit van de grind-grondleggers Napalm Death. Het spreekt vrijwel voor zich dat het resultaat van de samenwerking weinig zachtzinnig is.

Door Jurgen de Raad

Bagshaw en Greening staan aan de wieg van With The Dead. Aanvankelijk klopten zij bij Dorrian aan met de vraag of hij hun bij elkaar gepende EP op zijn label Rise Above Records wilde uitbrengen. Het liep uiteindelijk uit op de release van een volledige plaat. Dorrian zwichtte daarbij nog eens voor het verzoek van de heren om het debuut van zijn vocalen te voorzien. Na de split van Cathedral wilde hij de focus verder richten op Rise Above, hij was eigenlijk wel wat klaar met het actief in een band zitten. Maar het voorgeschotelde songmateriaal greep Dorrian dusdanig bij de keel dat hij geen nee kon zeggen. En dat is zeker te begrijpen.

De titelloze plaat kent een zestal nummers die weinig tot niets heel laten. Stuk voor stuk zijn ze opgebouwd uit genadeloze riffs en driftig op los mokerende drums. Dorrian weet als vanouds te bijten met zijn kenmerkende venijnige stemgeluid. Een geluid dat je met name al van hem kende van Cathedral en, mogelijk in minder bekende mate, bij het illustere drone/doommetal gezelschap Teeth of Lions Rule the Divine (met Rampton als tot op heden enig uitgebrachte plaat). Zang-technisch is hij nooit een grootse zanger geweest. Maar evenals bij de hiervoor genoemde twee bands voegt zijn stem bij With The Dead des te meer toe aan de atmosfeer. Zijn rauwe en tergende vocalen lenen zich uitstekend voor de aanwezige inktzwarte ambiance op dit debuut. Zo druipt de kwelling en de naargeestigheid er goed vanaf, als je hem hoort op het heerlijk loodzware Living With The Dead. Een nummer dat een duidelijke voorliefde uitademt voor sixties en seventies horrorfilms. Bij Dorrian een doorgaande inspiratiebron van zijn teksten, een lijn die hij dus doortrekt in het songmateriaal van With The Dead.

De band laat op hun debuutplaat vooral veel puurheid horen. Aan de basis daarvan staat een hoge dosis spontaniteit. Originaliteit heeft een ondergeschikte rol. Dat neemt niet weg dat die puurheid en spontaniteit voor dik overtuigende nummers zorgen. Nummers die eenvoudig van opzet zijn en met hun aanstekelijke riffs (beuken!) verbeten en kwaadaardig bij je binnenkomen. Daarmee kan het minder originele gehalte zeker worden vergeven. Luister bijvoorbeeld naar de uit enkele riffs bestaande Crown of Burning Stars en I Am Your Virus. De impact daarvan is gewoonweg niet te missen. De puurheid van de plaat wordt verder benadrukt doordat het gitaar- en baswerk lekker rauw klinkt en, ja, moddertje vet is opgenomen.

Het nummer Nephthys vertoont opvallende parallellen met de oude Cathedral. Het had qua compositie en gitaarspel niet misstaan op hun tweede langspeler Ethereal Mirror. Tevens wordt er in de song een amusante, speelse knipoog uitgedeeld richting Black Widow, de Engelse occulte rockers van weleer. Althans, daar lijkt het op. De proclamerende frase “Come, come, come to me Memphis” doet namelijk behoorlijk denken aan de manier van zingen in Black Widows Come to the Sabbat: “Come, come, come to the Sabbat.”

Al met al heeft With The Dead een uitstekend debuut neergezet. Nogmaals: niet een van originaliteit overlopende plaat, maar wel onweerstaanbaar door zijn eerlijke en pure kaliber. Ben je in voor een brok – zwarter dan – zwartgallige doommetal, zonder teveel franje? Dompel je dan onder in dit heerlijk vuige zwaargewicht en laat je murw beuken!

Het gelijknamige album van With The Dead is uit via Rise Above en Suburban Records en is onder meer te beluisteren op Spotify (zie onderstaande). With The Dead zal vrijdag 15 april het podium betreden op Roadburn, in 013 in Tilburg (main stage). Lee Dorrian is die dag curator van het festival en onder andere Pentagram en Repulsion zijn door hem uitgenodigd.Deel dit artikel