Cover artwork De Kerk Van Melculy, Fleddy“Why so serious?” Misschien wel de belangrijkste boodschap van hardcore humorband Fleddy Melculy. Nu België en Nederland in de ban zijn van de heren uit Helgië en één Fleddypalooza niet genoeg is voor alle volgelingen, komt Fleddy met de Kerk van Melculy. Ruim twee jaar hebben de gasten in naam van Dimebag Darell hun zegje gedaan over klote mobieltjes, asociaal pinkergedrag en te weinig brood in de automaten. On the road krijgen ze te maken met heel andere taferelen zoals te veel selfies, letten op je looks, wantrouwende vriendinnen, wij van de pers en een boze Apu van de nightshop. Revenge? Zijt daar maar zeker van!

Door Lodewijk Hoebens

Voor wie nog niet mee is heeft Fleddy Melculy Zijde Gij Hier Nu Nog geschreven, maar samen met de 29 (!) andere tracks, ingeleid door het epische Kerk, zullen ze zonder twijfel nog meer zieltjes winnen. En anders komt Fleddy hoogstpersoonlijk naar u toe, want de agenda staat aardig vol voor de komende tijd. Het nieuwe materiaal werkt perfect voor een uitgebreide eucharistie. Minder skits en meer muziek. Twee Dagen te Laat, vertrekt direct met een pakkende drive en zal live zonder twijfel voor de nodige bifi-rollen zorgen. Dat is alles wat ze tenslotte willen, wanneer ze ergens op een podium staan. Een avond plezier. Even het varken uithangen, al zweer je de volgende morgen dat je nooit meer zal drinken.

Ik Wil Niet Gaan klinkt als Rammstein en gaat over zaterdagmorgen om 9 uur bij de Ikea zitten. Kent u dat? Fleddy leeft met u mee. De pers omarmt de band met veel liefde, diegene met kritiek krijgen er op Moeidunidotcom toch flink van langs. Maar iedereen die dacht dat het een grap was, deze dubbelaar bewijst dat er nog genoeg fijne muziek uit Helgië komt. Met vernuft en vol humor weten ze live tot de max te gaan. Regelmatig komen er muzikale vrienden langs en brengen ze covers van Hatebreed en Sepultura. Samen met Goe Vur in den Otto hebben ze die persoonlijke invloeden verwerkt tot Den Bus Gemist. Hoor die drums rollen.

Eigenlijk is dat al een oud bonusnummertje maar Kerk van Melculy zit vol opmerkelijke samenwerkingen. Frontman van Brusselse hardcore helden Deviate brult mee op een volgende anthem Voor Altijd Jong. King Hiss zorgt voor een epic solo op 668, waarin Dikke Dennis de buurman van Satan speelt. Urbanus van Anus en Jan de Smet van de Nieuwe Snaar zetten bovendien Fleddy even op zijn plaats. Vóór Fleddy Melculy was er de Fanfaar, met Urbanus nog op Pinkpop te zien, maar momenteel heeft Fleddy alle aandacht. “This is my church, this is where I’ll heal my hurts”. T-shirt van Metallica zette alles in gang en komt zowel in live uitvoering als Beastie Boys remix terug op de tweede langspeler. So what’cha want? Min Duizend Scenepoints is een soort vervolg en gaat over hoe belangrijk het uiterlijk tegenwoordig is in de media. In afsluiter het Interview geeft Fleddy een duidelijk antwoord. “We doen waar we zin in hebben!”

De verplichte intermezzo’s kun je kennen van de liveshows en op Kerk van Melculy krijgen beide cd’s een bijzondere variant mee. De verplicht akoestische versie, in de stijl van Puddle of Mudd en Staind, zorgt andermaal voor een brok irritatie. Het verplicht epische en duistere intermezzo werkt juist op de lachspieren. Gelukkig want het tweede schijfje barst van de boze teksten. Vanaf Ik Ben Kwaad tot het Interview wordt er flink wat gal gespuwd. Hoe meer gal, hoe meer muzikale energie. Dat gaat van recht voor zijn raap rakende riffs in de Ware Aard tot groove metal à la Pantera in Pinokkio en Ik Hou van U en Ik Haat U. Alles behalve Noordkaap. Alhoewel… Serge, de Robot komt aardig in de buurt en sluit de eerste cd nochtans op romantische wijze af met een Stephen Hawking-achtige seks cène. Net als Dik Meisje van Helgië, een bijzondere luisterervaring op zich, maar passend in de bizarre wereld van Fleddy Melculy. Ondanks alle ongein, opnieuw met muzikale finesse.

Dit jaar trouwens geen één maar twee Fleddypalooza’s, beide in Nederland nog wel. De Kerk van Melculy komt naar Breda en Sittard en neemt onder andere Rectum Raiders en Bear mee. Twee bands die houden van een showtje opvoeren maar muzikaal vooral meedogenloos tekeer gaan. En dat allemaal in de Kerk van Melculy. Is er op de zondag van Graspop niet nog een plekje voor de Mis van Melculy?

De Kerk van Melculy is 16 februari uitgekomen via Sony Music en is onder meer te beluisteren op Spotify (hieronder). Fleddy Melculy doet vanaf 3 maart een Nederlandse clubtour langs onder meer Effenaar, De Nobel, Doornroosje, Metropool, De Helling, Hedon en ‘t Beest. Fleddypalooza 2 vindt op 17-3 plaatst in Volt, Sittard en deel 3 volgt op 11 mei in Mezz, Breda. Alle data onder de stream.


De Kerk Van Melculy NL Clubtour:
03/03/18 Effenaar – Eindhoven NL
09/03/18 Gebr. De Nobel – Leiden, NL
17/03/18 Fleddypalooza 2 – Volt – Sittard, NL
23/03/18 Doornroosje – Nijmegen, NL
24/03/18 Beest – Goes, NL
31/03/18 Victorie – Alkmaar, NL
06/04/18 Metropool – Hengelo, NL
07/04/18 Tivoli De Helling – Utrecht, NL
20/04/18 Hedon – Zwolle, NL
21/04/18 Xinix – Nieuwendijk, NL
28/04/18 Hrieps Festival – Grijpskerke, NL
11/05/18 Fleddypalooza 3 – Mezz – Breda, NL
20/05/18 De Bosuil – Weert, NL
08/06/18 De Pul – Uden, NL
16/06/18 De Cacaofabriek – Helmond, NLDeel dit artikel