Fenris in Little Devil, foto: Paul Verhagen

Het jaar is nog jong, maar in Tilburg is het alweer losgebarsten op de eerste vrijdag van 2020. In het kleinste metal hol van het Zuiden staat een puike line-up zwart tumult op de planning deze avond. Adversarius, Dodenkrocht en Fenris maken namelijk hun opwachting deze avond en daarvoor vult de Little Devil zich.

Tekst: Guido Segers // Fotografie: Paul Verhagen

ADVERSARIUS
Het is ook echt druk in de zaal voor Adversarius. De Rotterdammers roepen de schimmen aan met hun vurige, rauwe set die aanzienlijk strakker klinkt na hun vorige show hier. Oefening baart kunst blijkt maar weer. De band houdt het bij het geluid dat black metal al zo’n dertig jaar kenmerkt, sinds de vroege dagen van het genre. Dat mag dan niet vernieuwend zijn, maar als de rillingen over je rug lopen bij de volgende tirade van imposante frontman Set, dan zit het wel goed. De band gaat binnenkort een split uitbrengen met Doodswens, dus we hebben dit jaar nog wat om naar uit te kijken in Nederlandsch swart metaal (Zwaertgevegt in de gaten houden dus, tip).

Adversarius in Little Devil, foto: Paul Verhagen

Dodenkrocht in Little Devil, foto: Paul Verhagen

DODENKROCHT
Als je op een woord als Dodenkrocht komt en nog niemand heeft zo’n gouden naam te pakken, dan heb je het getroffen. Aanvankelijk is het een soloproject, maar inmiddels een volwaardige band met een opgezette kraai die voorzichtig uit zo’n Curver bak gehaald wordt. Dat kan ook wel zo’n nepkraai zijn, zoveel verstand heb ik helaas niet van vogels. Waar Adversarius voor het zuiverende geweld ging, doet Dodenkrocht het meer met atmosfeer en uitgesponnen passages. Zanger J. weet daar dan ook het nodige drama aan toe te voegen met theatrale gebaren. Het is wel een beetje op het randje of Dodenkrocht de aandacht vast kan houden voor een hele set. De doomy elementen halen de energie er natuurlijk wel een beetje uit namelijk, maar dat risico heb je altijd.

FENRIS
De mannen van Fenris zijn de oudgedienden deze avond. De band bestaat inmiddels sinds 1997 en ondanks een radiostilte qua nieuw werk tussen 2005 en 2016 is de band nog even hongerig als in hun vroege dagen. Live doet de band dan ook z’n eigen ding en dat betekent vol energie stevige Viking metal er tegenaan gooien. Ook heeft Fenris een voorliefde voor lange songs, zoals hun tracks Heilland en Das Boot, samen goed voor nog net geen twintig minuten. Het plezier straalt er ontegenzeggelijk vanaf bij deze show en dat maakt veel goed, want de sound van Fenris is er een die je niet meer vaak hoort. Bands in de Viking metal stijl (denk Moonsorrow, Thyrfing) zijn vaak naar een wat melodischer, toegankelijker geluid gegroeid door de jaren heen. Fenris niet, Fenris beukt gewoon door en dat zorgt ervoor dat hun optreden niet elke bezoeker zal raken (de vertrektijden van de treinen hebben daar ook wat mee te maken). Maar juist dat geeft deze band een geheel eigen plek in met black metal landschap.

Fenris in Little Devil, foto: Paul Verhagen

Fenris in Little Devil, foto: Paul Verhagen

Fenris in Little Devil, foto: Paul Verhagen

Dodenkrocht in Little Devil, foto: Paul Verhagen

Adversarius in Little Devil, foto: Paul VerhagenDeel dit artikel