Heideroosjes in Tivoli/Vredenburg, foto: Paul Verhagen

Dan is het halverwege december, midden in de lijstjestijd, en denk je bij jezelf: het zal nu toch wel even opdrogen met de nieuwe releases? Ho maar, moeten veel bands gedacht hebben. Want ook de afgelopen week dropten bands weer een hele hoop singles, video’s en albums op de digitale golven van het internet. Om het daarom wat makkelijker voor je te maken verzamelden we weer een flinke bak bangers om je laatst middaguren mee door te komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de glorieuze terugkeer van Nederpunklegende Heideroosjes? Of die brommende Belgen van Kookaburra? Kortom, ga er maar even goed voor zitten met nieuwe tracks van Cloudsurfers, nebenschau, Frontstreet, Bart Hennephof, Ûngrûn, Dripping Trees, Fix Everything en WOKE.

Heideroosjes – 2020, DE TERING!
Krijg nou de kolere! Dat we het nog mogen meemaken…Marco Roelofs en zijn kornuiten terroriseerden 20 jaar lang de grootste festivals en podia van Nederland en daarbuiten, maar in 2012 leek het doek voorgoed te vallen. Zelfs met een reeks reünieshows werd ons verzekerd dat het een eenmalig feestje was. Maar nu is daar 2020, DE TERING! het eerste wapenfeit sinds Cease-Fire uit 2011. De Roosjes zijn geen steek veranderd, en toch klinkt de track fris, energiek en bijtijds. Dus, om maar de aankondiging in het nummer NIMBY van Fast Forward (2001) te citeren: ‘Dames en heren, oordopjes inbrengen. Hier zijn De Heideroosjes’:

Kookaburra – Dry Eyes / White Mice
Ofwel zit er iets in het water in België, ofwel weten kwaliteitsbands ons altijd te vinden. Mochten we eerder nog twee dikke post-metal platen van Pothamus en Mantis door onze speaker laten vloeien, komt daar met Kookaburra even een heerlijke garagepunkplaat bovenop. Met 10 nummers in 29 minuten precies goed! Van hyperactieve meezingers als Pigs On Coke en Thermodynamics tot explosieve noiserockgranaten als Dimi Dinosaur en Tabouleh: Kookaburra schiet op scherp en raakt het doelwit. Afsluitend tweeluik Eyes On Her Heels / Seefy Corner is dan ook een kers op de taart dankzij heerlijk uitgerekte instrumentaties en snerpend gitaarwerk. Beluister Dry Eyes / White Mice dus als de wiedeweerga via:

nebenschau – Vous/Du
En alweer een derde in een reeks singles voor nebenschau. De band wist ons eerder al te verrassen met hun hallucinante mix van noise, shoegaze en krautrock dankzij sterke tracks als Lock the Door en Know. En met nieuwe video Vous/Du is dat niet anders. Een aanstekelijke coupletriff, gestaag trappelende drumbeats en de atmosferische zanglijnen typeren de track, gevisualiseerd in een heerlijk vreemde video met de band gemaskerd in een garage. Bekijk hem hier:

Ûngrûn – It Ûnheil Dat Ik Oer Hjar Bringe Scil
Oef, komt deze Friese black metal parel even woest binnenblaffen! Dit zwartmetalen duo uit het Hoge Noorden maakt met It Ûnheil Dat Ik Oer Hjar Bringe Scil een wel heel vettige vorm van black metal. Met een strakke productie, smerige vocalen, veel melodie en agressie ineen blasten de heren er in hun moerstaal een aardig straffe pot metal in elkaar. We lopen wat achter met ons Fries, tekstueel behandelen de heren Stoarmbringer en Asega Friese mythes en legendes. Hoe dan ook, komt even hard aan hier! Check die track als de wiedeweerga via:

Cloudsurfers – Sweet Tooth
Enkele uitverkochte shows en gewonnen bandwedstrijden later, gaat het in deze tijden goed voor Cloudsurfers! Met een album op komst en behoorlijk wat buzz rondom hun eerste single Surf the Cloud, is daar ook nog eens het nieuwe Sweet Tooth om de aanloop naar de langspeler gaande te houden. En die borduurt heerlijk voort op Surf the Cloud: surfrock meets garagepunk, heerlijk opgefokt edoch veelzijdig, venijnig bijeen geschreeuwd door Thom Liesting:

Dripping Trees – Distant Light
Even tot rust komen, min of meer, doen we met een nieuwe track van Dripping Trees. De noiserock band bracht al een reeks sterke singles uit eerder dit jaar, en met Distant Light volgen ze dat weer. En het is een interessante slow burner, die eerst nog start met lome, bluesy gitaarloopjes, die desondanks een duistere ondertoon bevatten. Maar al gauw komt het refrein hard en hakkend binnen. Bekijk die hallucinante video nu via:

Frontstreet – F.R.E.E.
Party like it’s 2001! Zo moeten de heren van Frontstreet gedacht hebben. De heren uit Lelystad maken nu-metal met een torenhoog jumpdafuckup gehalte, zo ook met deze verse single. Met gastvocalen van Adam Ramey (Dropout Kings) en Tommy Roulette (Jynx) wordt dan ook een uiterst catchy nummer gesmeed. Ook qua productie heeft Frontstreet stappen gemaakt, dankzij een moddervette drum-en gitaarsound. Waan je even in de early zeroes, toen bands als Limp Bizkit, P.O.D., Mudvayne en Static-X regelrechte supersterren waren, en check die track hier uit:

Fix Everything – Cool Grave
Even een nieuwe ontdekking op de radar: Fix Everything. Het postpunktrio uit Amsterdam maakte in 2019 nog een ep genaamd Do Nothing, maar is nu klaar voor een eerste langspeler met als titel Hellend Vlak. Maar voordat het zover is, dropten ze recentelijk een eerste voorproefje in de vorm van een dubbele single. Cool Grave is een dikke, noisy postpunktrack met een new wave vibe, die zich ook nog eens uit in het tweede deel van de single: een remix van Cool Grave gedaan door synthwave artiest Minor Crime. Niet mis dus, horen we graag meer van:

WOKE – Anti Social
Smerige punk uit Brabant, dat doet wonderen af en toe! Zo ook met WOKE, bestaande uit leden van diverse bands, waaronder GEWOON FUCKING RAGGEN, Anemone en Tarantino. En smerig is het juiste woord! Venijnig en scherp raast Anti Social in twee minuten aan je voorbij. De band is net klaar met een studioalbum, opgenomen in een gure kelder, en dat is eigenlijk meer dan genoeg info. Luister nu maar gewoon even naar Anti Social, want dit zal je bevallen:

Bart Hennephof – The Great Fire (featuring Andy James) 
Het is alweer een paar jaar terug dat Textures ermee stopte. En ondanks dat de band nog steeds wordt gemist, is er wel een lichtpuntje, want gitarist Bart Hennephof is gewoon doorgegaan als soloartiest, en geeft zijn muzikale kennis ook nog eens door aan opkomend metaltalent op de Metal Factory te Eindhoven! The Great Fire zelf is een prachtige instrumentale prog metaltrack met naast een heerlijk rollende ritmesectie en messcherpe riff, ook nog eens doordrenkt in sublieme gitaarsolo’s van zowel Bart als Andy James, laatstgenoemde ook een soloartiest in de metalscene. Zie ze shredden hieronder:Deel dit artikel