Manu Armata, foto: Jeroen Timmerman

Albumcover: Cashmyra – Moreel Verwerpelijk

Het leek weer even goed te gaan met corona, met geleidelijke concerten voor de boeg en steeds meer samenzijn. Echter mocht het niet baten. We zijn weer terug bij af, in een tweede piek. Gelukkig blijft er genoeg muziek uitkomen om ons door de lockdown heen te helpen. Daarom op deze brakke zondag een extra dikke Middagbangers rubriek om je laatste vrije uurtjes nog even extra lekker mee te maken. We verzamelden een stel video’s, singles, albums en livesessies van Manu Armata, Farer, Cashmyra, Downtown District, Dirty Robot, The Mudd, Mikki Wood en Kookaburra.

Cashmyra – Wonden Heelt
”Ze zeggen dat tijd wonden heelt, het worden er alleen maar meer.” Kort maar krachtig, zo valt de nieuwe track en video van Cashmyra te omschrijven. In 40 seconden raast het postpunkende duo door die tekst heen, met in de video Cashmyra zelf die een scheermesje uitpakt om haar been mee open te halen. De track is afkomstig van nieuwe langspeler Moreel Verwerpelijk, die zojuist is gereleased en een interessante mix van spoken word, noise en postpunk laat horen. Dat album luister je hier, maar als warming up zie je hier Wonden Heelt:

Farer – Phanes
Waar Cashmyra in luttele seconden door Wonden Heelt knalde, is Farer uit ander hout gesneden. Want eindelijk kunnen we hun eerste single tot ons toelaten. De band wist onze Pinguin x NMTH Eurosonic showcase al vakkundig en vol overgave te verpletteren, en eenzelfde overgave hoor je terug in deze track. De Groningse doom/noise band illustreert met Phanes de kwelling van het leven, een soundtrack voor menselijk leed gevormd tot een vurig amalgaam van akelige riffs, screams en dreigend opbouwende drums. Gaandeweg komt er een heldere focus in het nummer, atmosferisch en hakkend op een uitermate heavy doom beat. Meeslepende track dus afkomstig van opkomend debuutalbum Monad, luister Phanes als de wiedeweerga hier:

Manu Armata – Remain Radical
Als we het over pure hardcore hebben is Manu Armata wel echt Fryslan’s finest. Bewijsstuk 1: Remain Radical. Een week geleden kwamen de heren met deze auditieve mokerhamer aanzetten en sindsdien pompt ie ons vol met energie in de vroege ochtenden. De track biedt alle hardcore hallmarks: keiharde grooves, een catchy meezingrefrein met gang vocals, snelle tempo’s en natuurlijk de kunst van een goede breakdown. Smullen geblazen dus! Check die track en video via Hardcore Worldwide:

The Mudd – Look At Me
Naast Farer en Manu Armata nog meer moois uit het Hoge Noorden: The Mudd is een shoegaze indie band uit Groningen en heeft zojuist hun eerste ep gedropt. Look At Me is een dromerige 14 minuten aan zwoele shoegaze perfect voor de herfstige atmosfeer. Opener Abort is een uptempo spacer die een goede kickoff verzorgt, en die dromerige lijn wordt voortgezet bij Esc. Afsluiter Envy is echter de meest veelbelovende track, eentje met veel afwisseling, harde gitaren en een sterke mix van post-rock, ambient en shoegaze, bijgestaan door de meeslepende vocalen van Taska Smit. Een toffe voorbode van meer, zoveel is zeker:

Downtown District – Shit Faced
De upbeat poppunkers van Downtown District staat aan de vooravond van een nieuw album, en bracht afgelopen vrijdag de video voor Shitfaced uit. De track is een uptempo rocker met een catchy refrein, die live als perfecte meezinger kan fungeren. Goed voer voor de brakke zondag dus:

Mikki Wood – The Shack Session
Je moet wat als je geen shows kunt spelen. Daar hebben Amsterdamse garagepunkers Mikki Wood dan ook iets op bedacht. De heren deden een heuse Shack Session waarbij ze de tracks A Johnny Is A-Comin’, Jungle Fever Starship en Yaya Mind speelden. Opvallend is ook de goede opnamekwaliteit van zowel de audio als de video, met hier en daar zelfs wat soepele droneshots. Kortom, een toffe showcase om de band te leren kennen. Check die sessie hier:

Dirty Robot – Teleshopping
Eerst kwamen we Dirty Robot al tegen in ons Bruut Nationaal Product met het eigenaardige Derrick’s Hardware Store, maar nu is daar de nieuwe ep van deze maffe noiserockers. Teleshopping is een humoristische, sonische ode aan slechte teleshopping video’s voor barre, niet werkende producten. Naast eerdergenoemde Derrick’s Hardware Store horen we op deze ep ook het lompe, noisy Faces on the Wall, het afwisellende Ice Cream Man en de eigenzinnige, hallucinante afsluiter Stuck In My Head. Hele toffe ep, die in zijn eigenaardigheid een soort schoonheid herbergt. Beluister hem hier:

Kookaburra – Dacelo Novaguineae
Even een Belgian delight hier: Kookaburra heeft niet alleen een hele leuke video gefilmd in de Decathlon voor de track Dacelo Novaguineae, maar het is ook nog eens een uiterst toffe garagepunk track, met de nodige ‘woooohs’ en crunchy riffs. Een afsluiter die je nog even extra oppept, hieronder te beluisteren:Deel dit artikel