Bloodsucker

Man, we zitten alweer 23 dagen in het nieuwe jaar, en als je denkt dat het een periode is van langzaam opbouwen naar nieuwe muziek heb jehet mis. Januari staat ook in 2022 weer garant voor een flink aantal releases uit binnen-en buitenland. Met name EP’s waren de afgelopen weken niet bij te houden, zo ook in Nederland. Amper twee weken na Nieuwjaarsdag was het al raak met vettige releases van Bloodsucker, Batwölf, Docile Bodies, Gestalten en Bad Penny. Eergisteren kwamen de genadeloze Rotterdammers van Dyatlov alweer met een nieuwe EP aan, terwijl we ook nog eens geattendeerd werden op het feit dat de metalcoremaestro’s van 13 Steps weer een nieuwe single uit hebben. Kortom, tijd om weer een verzameling keiharde bangers te bespreken vandaag, te beginnen met nieuwe Blindsided aanwinst Bloodsucker: 

Bloodsucker – Bloodsucker
Creeptastische hardcore uit het Hoge Noorden van Friesland! Met de artwork en naam zou je bijna denken aan een gothic/dark metalplaat, maar niets is minder waar met deze Heerenveense heren. Heerlijk pompende hardcore met een metallic randje, wiens debuut EP nu uit is via Nedercore leverancier Blindsided Records. Het tempo ligt toepasselijk hoog, maar het is een zekere originaliteit in tracks als Escape of Degradation die zich niet in hokjes plaatst. Zo had de frontman net zo goed in een old school heavy metalband kunnen zitten, terwijl het gitaarwerk op momenten eveneens voor een traditionele metalsaus zorgen. Maar vergis je niet: het blijft hardcore, die op lompe en vlotte wijze op je afgevuurd wordt. Bloodsucker is op fraai paars vinyl uit en te bestellen via Bandcamp. Tevens te horen via Spotify hieronder:

Docile Bodies – Arc EP
En daar is ie dan! We schreven eerder al over de heerlijke old school aandoende post-punk van Docile Bodies, waaronder de single Magnolia. Inmiddels is debuut EP Arc uit, en biedt het ons opnieuw een lekker muziekstuk. Van de aangenaam voortkabbelende ritmes van Linking the Narratives tot de euforische zanglijnen en noisy gitaarlijnen van Elisabeth. Een compacte EP die echter naar meer smaakt, dankzij een authentieke sound, dikke productie en ijzersterke songs. Luister maar eens naar het krachtig opgebouwde, melancholische Rose Garden, die de EP sterk afsluit. Arc hoor je hier:

Dyatlov – Insect Paranoia EP
Oef, daar is ie dan! Van de week dropten deze ongeleide projectielen nog de video voor Death Machine/Factory, maar nu is daar de andere zijde van hun nieuwe EP Insect Paranoia. Het titelnummer borduurt voort op de sound die we kennen: akelige maar intense garagepunk met de voet ferm op het gaspedaal. Insect Paranoia is een toepasselijke meezinger die het ongetwijfeld goed zal doen live, wanneer het weer kan. Tot die tijd, hier de EP:

13 Steps, foto Iris van der Harst

13 Steps – Callous Mind
Konden we net even bijkomen van Bloodsucker middels de opzwepende post-punk van Docile Bodies, dient naast Dyatlov zich alweer de nieuwe mokerslag aan: 13 Steps maakt metalcore en bestaat uit leden van o.a. Manu Armata en Chelsea Smile, dus dat voorspelt veel goeds! Eerder brachten ze al twee langspelers uit, maar gezien Heaven Descent alweer uit 2018 dateert, hoog tijd voor nieuw werk! Callous Mind is de nieuwste single, eerder deze maand uitgebracht en een genadeloze bak bruutheid. Metalcore die niet vervalt in zoete melodieën of cleane vocalen, maar waar het genre in den beginnen voor bedoeld was: gecontroleerde doch verpletterende bruutheid. Werkelijk alles klopt aan de track, van de heerlijke vocalen tot de minutieuze drums tot de hakkende riffs…Laat Callous Mind je in minder dan drie minuten overnemen via:

Batwölf – Get Up, Get Out!
No-nonsense punk ’n roll in yo face! Deze Leidense band heeft het afgelopen najaar maar liefst 22 nummers opgenomen, waarvan met Get Up, Get Out! een eerste, vier songs tellend voorproefje wordt gegeven. Opgenomen bij Tim van Doorn van Big Dog Recordings, genieten deze vier tracks een lekker volle productie. Qua songs zit het ook snor: positieve punkrock met een begenadigde rock’n’roll attitude. Van het Motörhead-achtige titelnummer tot de uptempo punkknaller Hey Wierdo: de songs zijn nog geen twee minuten, maar het is goed uitgevoerd, recht voor zijn raap en simpelweg erg lekker:

Bad Penny – Glitter Guitar
Zijn ze weer! Amsterdamse punktrio Bad Penny kwam eerder al met het erg prettige K.Y.S., nu is daar de volledige EP Glitter Guitar, en die laat weer een nieuwe kant horen van Bad Penny. Het titelnummer is een vlotte punky binnenkomer, maar de riff van K.Y.S. had zo uit het grunge tijdperk kunnen komen, terwijl het rustieke So Pretty vakkundig sleept. Afsluiter Reef Break is dan weer een rauw to-the-point punkwerkstuk:

Gestalten – Dit is wat jullie krijgen
Als laatste nog deze vettige noiserock EP van Gestalten. Een eigenaardige act, die de Nederlandse teksten op intuïtieve wijze eruit spuugt, en qua muziek geheel op het gevoel afgaat. Alleen opener Is Dit Wat Jullie Willen? al, die op chaotische wijze messcherpe gitaarkannonades op je afwerpt. Of Vuur/Brand, die qua intensiteit het kookpunt van een fluitketel bereikt. Opgenomen in het befaamde Galloway Studio simpelweg een erg toffe aanwinst:Deel dit artikel