Doodseskader, foto Jens Mertens

Er komen vele bijzondere acts uit België, maar een recente die ons steevast verrast is Doodseskader. Het ‘sonic terror’ project van Amenra-bassist Tim de Gieter (tevens eigenaar van Much Luv Studio) en Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov, Onmens) kwam in 2020 al met een fraaie debuut EP op de proppen getiteld MMXX : Year Zero, maar sindsdien heeft het sludgende duo hard gewerkt aan eerste langspeler, genaamd Year One. Dat Doodseskader meer dan genoeg inspiratie over heeft, blijkt uit de release van vandaag. Een track die, net als de vorige singles GABOS en Nonstop, niet eens op de aanstaande plaat gaat belanden, maar als aparte track. Inclusief een erg fraaie video die je hieronder kunt aanschouwen.

Het is niet echt gebruikelijk om stand-alone singles te doen in aanloop van een plaat, maar voor Doodseskader voelde het gewoon goed: ”Toen we het idee om “non-album” singles uit te brengen voor het eerst bespraken drong het tot me door dat we op deze manier artistiek echt vrij konden zijn, aangezien deze nummers niet in een geheel hoefden te passen of tegen elkaar moesten concurreren.” Dit leidde al tot de snijdende dubbelsingle GABOS en Nonstop, met nu Still Haven’t Killed Myself als laatste stand alone single.

Diepgewortelde pijn
En zoals we van Doodseskader gewend zijn is dat weer een aangenaam hakkende en unieke mix van sludge metal en hiphop. Dit middels venijnige screams, smerig gespitte bars en grooves te over, vervormd tot een track waarin Tim de Gieter op persoonlijke wijze een donkere periode uit zijn leven omschrijft. Aldus Tim: ”Het was een heel spontane uitbarsting van woede en teleurstelling en toen ik een paar dagen later terugluisterde, voelde het bijna te rauw en eerlijk om echt met de wereld te delen. Still Haven’t Killed Myself staat voor diepgewortelde pijn. Het is een pagina uit mijn dagboek die ik liever had verbrand, dan gedeeld.” Geen vrolijk onderwerp weliswaar, maar toch is de track en diens tekstuele inhoud in zo’n effectieve muzikale vorm gegoten dat die boodschap er alleen maar krachtiger en rauwer uitkomt. Loeizware track dus op alle fronten!

Met een dikke productie gedaan in Much Luv Studio en een mastering door Jack Shirley (Deafheaven, Oathbreaker) zit het dan ook helemaal snor. Op donderdag 2 juni is Doodseskader te zien in Bar Bricolage te thuisstad Gent samen met rapper Kleine Crack. Tickets scoor je hier, opwarmen voor die show doe je via deze fraai geschoten videoclip:

Still Haven’t Killed Myself is tevens te streamen via Spotify en Bandcamp. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en InstagramDeel dit artikel